Létrehozva: 2024.08.29.

Véres leszámolás: így bánik el a poloskákkal az okos rovarszörny

Hamarosan beköszönt az ősz, ami azt jelenti, kezdetét veszi a poloskainvázió. Vagy mégsem? Úgy tűnik, egy parányi rovar lehet a segítségünkre.

A zöld vándorpoloskák évről évre megkeserítik az emberek életét, mert amellett, hogy roppant idegesítőek, rendkívül büdösek, ráadásul még a kertben megtermett gyümölcsöket sem kímélik. Ha ez mind nem lenne elég, az idegesítő rovar gyakorlatilag mindent túlél, így szinte lehetetlen kiirtani. És itt jön képbe egy aprócska hős, aki kegyetlenül odacsap neki, méghozzá nem is akárhogyan.

poloska_invazio_06
A poloskák sokak életét keserítik meg Fotó: Kozma István

Bár a petefürkész egy parányi darázs, hatalmas szerepe van a poloskák elleni harcban. De mégis, hogyan képes ez a mákszemnyi kis rovar elbánni ezekkel az elpusztíthatatlannak tűnő bestiákkal? A nőstény darazsak csápjai érzékelik a leveleken rejtőző poloskapetéket, majd tűszerű tojócsövével bejuttatja azokba saját petéit. A darázslárvák így a poloskapeték belsejében fejlődnek ki, miközben felfalják ellenségeinket még azelőtt, hogy kifejlődhettek volna. Bár ez igen durván hangzik, talán te is szemet hunysz a kannibalizmus felett, hiszen így a burokból nem poloska bújik elő, hanem egy parányi darázs, ami szinte azonnal kész anyja nyomdokába lépni.

A Mézerdő Méhészet szerint ez a darázsfaj világszerte megtalálható, különösen a melegebb éghajlatú régiókban, sőt már évtizedek óta alkalmazzák a zöld vándorpoloskákkal szembeni biológiai védekezésként. Persze, okkal merülhet fel benned is a kérdés, hogy jó-jó, hisz fogynak a poloskák, de mi lesz ha később a petefürkészek szaporodnak el? Mindenkit meg kell nyugtatnunk. Ez a darázs semmilyen veszélyt nem jelent az emberre nézve, ráadásul szinte észre sem lehet őket venni, hiszen szabad szemmel alig-alig láthatók. A petefürkészek reményt adnak, hogy jelenlétükkel helyreállíthatják azt az ökológiai egyensúlyt, melyet ezek a délről bevándorló poloskák borítottak fel. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek