Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
OTTHONKA

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.28.

Ne vigyél haza ágyi poloskát: ezekre a dolgokra figyelj oda nyaraláskor

Mielőtt elindulsz nyaralni, vagy egy fesztiválra, ezt mindenképp olvasd el! Nagyon hasznos, ha tudod, mire kell figyelni ahhoz, hogy ne vigyél haza ágyi poloskát.

Az ágyi poloskák egész évben okozhatnak problémát, de nyáron a szálláshelyeken, főleg a főszezonban igencsak megugrik az egyedszámuk. Hiába nagyon tiszta a környezet, ez sajnos nem jelenti azt, hogy a rovarok nem jelennek meg... Egy fertőzött szálláshelyről pedig szinte biztos, hogy hazahurcoljuk a kellemetlen élősködőt. Szerencsére az ágyi poloska-fertőzés kockázatának csökkentése lehetséges! 

Bedbugs,In,A,Suitcase,With,Things.,Carrying,Bedbugs,In,A
Fotó: Hit Stop Media

Mit tehetsz az ágyi poloska ellen?

Érdemes a fesztiválidőszakban elővigyázatosnak lenni: bárhol ágyi poloskát észlelsz, azonnal jelezd a szállásadónak, ha láthatóan nem kíván vele érdemben foglalkozni,  jelentsd az esetet a hatóságnak!  Nyaralásnál, utazás alkalmával a poggyászt ne az ágy mellett tárold. Ha meg tudod oldani, akkor talán a fürdőszoba a legbiztonságosabb hely, ahová a bőröndödet teheted, mert az ágyi poloska nagyon érzékeny a párára. A ruhákat érdemes bezsákolni, a szennyest pedig különítsd el. Ha valakit megcsíp a poloska, nagyjából onnan számítva 1-3 méteren belül tartózkodik, olyan helyen bújik meg, ami közel van. Ezért nagyon alaposan érdemes átvizsgálni az ágyat és környékét.

Bedbugs,Colony,On,The,Matress,Cloth,Macro.,Disgusting,Blood-sucking,Insects.
Fotó: Georgy Dzyura

Utazás előtt nézd meg az ágyi poloska fotóját, hogy felismerd, még véletlenül se keverd össze más rovarokkal. A matracot átnézve, észrevehetsz arra utaló jeleket, hogy a környezetben poloska lehet: az apró barnás pöttyök poloskaürüléket jeleznek. Nézd át az ágyneműtartót és a réseket is. De ha levedlett bőrt, petéket, esetleg elpusztult poloskát találsz, az is fertőzést jelez. Amint hazaérsz, a ruháidat azonnal mosd ki, ne tárold napokig.  Ha teheted, a bőröndöt már a kertben, vagy a bejárat előtti gangon, folyosón ürítsd ki, nehogy poloska kerüljön be a lakásba. 

FONTOS: Tiszta ruhákhoz véletlenül se kerüljön közel a bőrönd tartalma! Az ágyi poloska a pihenő ember közelében érzi jól magát. Mivel csak éjszaka aktív, nem is nagyon lehet észrevenni, mikor szívja éppen a véredet. A csípés egyébként nem feltétlenül okoz irritációt, vagy bármilyen látványos tünetet. Leggyakrabban azonban piros foltok jelennek meg a csípések helyén. A csípésnyomok kinézete változó lehet, és kezelésként is többféle módszer alkalmazható. Ha már megcsípett egy poloska, jobban jársz, ha megjelenik a tünet a bőrödön, mert így hamarabb kiderül, és a kezelése is egyszerűbb.  Az is fontos, hogy ne titkold ezt a problémát, mert azzal mások fertőzését megakadályozhatod a szállodában, vagy bármilyen szálláshelyen. Vegyszeres kezelésen túl gőzöléssel hatékonyan irtják ezt rendkívül gyorsan terjedő élősködőt. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek