Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
INSIDER

Szerző Z. H.

Létrehozva: 2024.08.15.

Újabb részletek derültek ki az augusztus 20-i négynapos ünnepi hétvégéről

Az idei ünnepi rendezvények már szombaton, 17-én elkezdődnek és augusztus 20-án Európa legnagyobb tűzijátékával érnek véget. A Tabánban többek közt Demjén Ferenc lép színpadra, a Mandoki Soulmates a Szent István Bazilika előtti téren ad koncertet. A Szent István-napi csapolt sör 380 forintba kerül majd és 1500 forintból is jóllakhatunk a Csárdafesztiválon.

Augusztus 20-án ünnepeljük Magyarország születésnapját és idén négynapos lesz a szülinapi buli. Miközben megemlékezünk az államalapító Szent István királyról, nem hiányozhat semmi, ami egy jó szülinapi partihoz kell: igazi sztárparádé várható, lesz születésnapi torta és kenyér, finomabbnál finomabb ételek és ha nem is ingyen, de 380 forintért egy korsó sör. Emellett sokféle látványosság és szórakozási lehetőség, a végén pedig egy minden eddiginél pazarabb tűzijáték. Az ünnepi készülődés már javában tart.

_XXX3029
Fotó: Móricz István

Igazi sztárparádé várható 

Kedveled a könnyűzenét? Szeretsz bulizni? Akkor irány a Tabán, ahol megelevenedik a múlt. A Retro Tabánon ugyanis a 70-es, 80-as és 90-es évek olyan népszerű előadói és zenekarai mozgatják meg a közönséget, mint a Back II Black, a Dinamit, az EDDA Művek, Hevesi Tamás, a Roy & Ádám Trió, a Takáts Tamás Blues Band vagy a TNT. A tabáni koncertsorozat fénypontja lesz, hogy 19-én Demjén Ferenc lép színpadra, majd 20-án láthatjuk az Első Emeletet is. A koncertek ingyenesek.

Lenyűgöző zenei élményeket ígér Budapest szívében a Mandoki Soulmates szintén ingyenes koncertje augusztus 18-án este 7-kor a Szent István Bazilika előtti téren. A világhírű zenekar impozáns fellépőgárdával tér vissza Budapestre. Leslie Mandoki mellett Mike Stern és Al Di Meola lép színpadra. Velük együtt érkezik a sokszoros Grammy-díjas művész, a zseniális szaxofonos John Helliwell a Supertrampből, valamint a karizmatikus énekes, Nick van Eede a Cutting Crewból és más világhírességek. 

Törökország lesz a díszvendége a 38. Mesterségek Ünnepének

Augusztus 17. és 20. között tartják az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol csaknem ezer magyar és külföldi kézműves portékáit tekinthetik és vásárolhatják meg az érdeklődők és a közel száz látványműhelyben ki is próbálhatják az egyes mesterségeket. Négy napon keresztül gyerekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel, divatbemutatóval, táncházzal és táncelőadásokkal várják a látogatókat. A Magyar-Török Kulturális Évad alkalmából a rendezvény díszvendége Törökország lesz. Te láttál már babakészítőt munka közben? És fazekast, vagy éppen kovácsot? 

20230819_augusztus 20_02455_MW_bulvar_MK
A gyerekek is kipróbálhatják például a kovács munkáját  Fotó: Máté Krisztián

Rég elfeledett mesterségek művelőivel is találkozhatsz a Szentháromság téren és az egyéb helyszíneken. A Mesterségek Ünnepe egyben az ország legnagyobb családi fesztiválja is, ahol minden korosztály talál magának elfoglaltságot. A Dísz téren, a Hagyományok Háza Fabatka Porta népi játszóterén sok más mellett gyerekjátszóval, kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel, táncházzal, mesemondókkal és a régi idők játékaival várják a családokat. A Bihari Népművészeti Egyesület Góré népi játszóháza és a Bodorka Népmesei Kiskonyhája szintén tartalmas programokat kínál. A díszvendég ország mellett üzbég, kazah, koreai, mongol, türkmén, kínai, angol és lengyel mesterek is gazdagítják az idei rendezvény programját. Kínából kalligráfus, Üzbegisztánból szőnyegszövő, miniatűr festő, ékszerkészítő és harangkészítő mester érkezik.

Kárpát-medence ízkavalkádja vár a Magyar Ízek Utcájában

Ha rajongsz a magyaros ízekért, érdemes ellátogatnod augusztus 18-20 között délelőtt 10 órától este 10-ig a Várkert Bazár környékére. A rendezvény igazából egy magyar gasztrokulturális kiállítás és vásár, de a Kárpát-medence színes ízvilágát és gasztronómiai kultúráját is igyekszik bemutatni. Itt kóstolhatjuk meg először Magyarország tortáját, és bemutatják a Szent István-napi kenyeret is. A Magyar Ízek Utcája a Várkert Rakparton, a Döbrentei tértől egészen a Clark Ádám térig tart.

Vasárnap már megkóstolható az idei Szent István-napi kenyér

A hagyomány és a megújítás kovászából sült az idei Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér, amelyeket a Szent István Nap helyszínein is megkóstolhatnak a látogatók. A Magyar Pékszövetség 2024-es kenyérversenyén mindkét kategóriában első helyet ért el a Balmaz Sütöde Kft. A hajdúsági családi vállalkozás 1991 óta készít kenyérkülönlegességeket, és az idén immár harmadik alkalommal nyerték el a Szent István-napi Kenyérverseny első díját. 2020-ban a Hajdúsági házi kenyér, 2022-ben a Gulyás kenyér, 2024-ben pedig a Nagyapám kenyere burgonyával elnevezésű terméküket választották meg az ország kenyerévé. A Nagyapám kenyere burgonyával névre keresztelt győztes alkotásuk négyféle lisztből, só, víz, és sertészsír felhasználásával készül, beltartalmát pedig a burgonya teszi igazán selymessé. A kenyérkülönlegesség – amellyel a megalkotók a felmenőik előtt tisztelegnek – akár tizennégy napig is fogyasztható a tizenkét órás hagyományos kovászolási folyamatnak és különleges sütési technológiáknak köszönhetően. Az Innovatív kenyér versenykategória szakmai zsűrije a Fülep család Jalapenos és cheddar sajtos, vadkovászos kenyerét ítélte az idei legjobbnak. A nyertes kenyereket a Szent István Nap rendezvénysorozat közönsége augusztus 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában is megkóstolhatja. Ugyanitt megvásárolható lesz az idei nyertes Sétáló sütemény, a Pásztor reggeli is, amely szintén a látogatók kedvencévé válhat. Augusztus 20-án ünnepélyes aratófelvonulással és kenyéráldással köszöntik Szent István napját és az új kenyér ünnepét.

Mákvirág lett Magyarország Tortája

Az idei díjnyertes alkotás a Kovács Alfréd váci cukrász által megálmodott Mákvirág torta lett. Olyan hagyományosan magyar összetevők találkoznak benne, mint a mák, a feketeribizli és a mandula. A cukrász elmondása szerint a Mákvirág tortában a mákos tészta emléke ötvöződik a kertben leszakított fekete ribizlit és friss süteményt kínáló nagymama emlékezetével. Alkotása egy ízig-vérig mesebeli torta, melyben gyermekkorának meghatározó ízei fogócskáznak: a fehércsokoládé-krém lágy textúrája mellett ott szalad a fanyar fekete ribizli ízvilága, a mandulalisztes-mákos piskóták és a feketeszezámmag-grillázs ropogós élménye is. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese a Zöld Málna fantázianevű alkotás lett, Novák Ádám és Csonka László, a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászainak tortakülönlegessége. A torta piros, mint a málna, zöld, mint a pisztácia, ragyogó és elegáns, mint a rózsa. A zöld pisztácia-mousse kellemesen édes ízét az élénkpiros málnazselé savassága egészíti ki és a damaszkuszi rózsavíz teszi még különlegesebbé. A roppanós rétegben megjelenik a pisztácia, fehércsokoládéval kombinálva, a piskóta pedig fehérliszt helyett pisztácialisztből készült. A tortát fényes, málnapürés, rózsavizes réteg fedi és szárított rózsaszirmok teszik még kívánatosabbá. Magyarország Tortáját és cukormentes tortáját az érdeklődők augusztus 19-től kóstolhatják meg a Szent István Napon, a Magyar Ízek Utcája rendezvényhelyszínen, valamint országszerte több száz cukrászdában. 

Érdekes dokumentumfilm készült a Parlament épületéről

Különleges dokumentumfilmet tűz műsorra augusztus 20-án a Duna TV 15 óra 35-kor: Az ország háza című alkotás nézői felfedezhetik a Parlament építészeti, iparművészeti gazdagságát, és eddig nem ismert részleteket is megtudhatnak a monumentális épületről és annak történetéről. 

jozsefvaros_0506_6old_Jambor_foto_H°rnyolc_2
Fotó: Baranyai Attila

A látványos alkotást – amelyet a Budamount Film készített az Országház Filmműhely együttműködésével és a Nemzeti Filmintézet támogatásával – idén júniusban mutatták be a Parlamentben, majd a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon. A nézőket a felvidéki magyar származású, többek között A Gyűrűk Ura előzménysorozatából ismert amerikai színésznő, Ema Horvath kalauzolja végig az épületen – számos olyan részletet is megtudhatunk, amely nemcsak a nemzetközi közönség, de a hazai nézők számára is újdonság. Megkereshetjük annak a golyónak a nyomát is, amellyel egy feldühödött képviselő próbálta kioltani Tisza István későbbi miniszterelnök életét, megnézhetjük azt a tízmázsás vörös csillagot, amelyet hosszú évtizedek után 1990-ben távolítottak el a Parlament kupolájának csúcsáról és az is kiderül, mit mondott Freddie Mercury, amikor 1986-ban a Dunán hajózva megpillantotta a monumentális épületet.

Ezer drón színesíti majd az idei tűzijátékot

Az idei budapesti tűzijáték minden eddiginél fantasztikusabbnak ígérkezik. Az eddigi 4,3 helyett több mint 5 kilométer hosszan lehet majd látni a Duna mentén, a Petőfi hídtól a Margit hídig. A tűzijátékban 45530 különálló pirotechnikai effekt fog megjelenni. Ezek között lesznek tűzijáték bombák, tűzmozsarak, kartácsok, illetve rómaigyertyák, kométok, görögtüzek, bombetták, valamint szikraszökőkutak, lángeffektek, villanók és durranók. 

Tüzijáték-6
Fotó: Kállai Márton

A már említett 5 kilométerre bővített lezárás több hidat, konkrétan hármat jelent (Szabadság híd, Erzsébet híd, Margit híd) melyeken összesen 350 darab speciális tűzijáték indítógép lesz elhelyezve, amelyek 500 indítási pontot fognak vezérelni. A látványt ezernyi drón színesíti majd, amik formákat rajzolnak az égre. Ahhoz, hogy valamennyi látványelemet működtetni tudják, mintegy 300 kilométer vezeték szükséges. 

Jól fog esni az olcsó sör, ilyen árakra számíthatsz

Az ünnepi büfékben 380 forintért vehetünk egy korsó csapolt sört. A Szent István Nap Bisztrók, azaz a SZIN Bisztrók kínálata a szokásosnál jóval alacsonyabb áron lesz elérhető. Az ásványvíz 200, a kóla 350,  a bécsi perec pedig 300 forintért vásárolható meg Magyarország legnagyobb ingyenes fesztiválján, a fővárosban. Egy félliteres ásványvízért mindössze 200 forintot kell fizetni. A bor decije pedig 260 forint lesz. Egy pogácsáért 275 forintot kell leszurkolni. Egyedül a pálinka ára kúszik 400 forint fölé - de legalább igazi!

Itt tájékozódhatsz részletesen az ünnepi eseményekről

A szentistvannap.hu címen elérhető weboldal jelentős átalakításon esett át, az új, még áttekinthetőbb programtábla helyszínek szerinti bontásban mutatja be az összes eseményt és rendezvényt. A kiemelt előadók és programok külön szekciója biztosítja, hogy senki ne maradjon le a legnépszerűbb eseményekről, az újragondolt szűrőrendszer pedig lehetővé teszi, hogy a vendégek könnyedén megtalálják az érdeklődési körüknek megfelelő elfoglaltságot, legyen szó koncertekről, családi eseményekről vagy kulturális rendezvényekről. A Szent István Nap elnevezésű hivatalos mobilalkalmazás pedig letölthető a legnagyobb alkalmazásáruházakból, de azoknak, akik tavaly is használták az applikációt, elegendő frissíteniük a korábbi verziót.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek