INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.08.20.

Ettől kell szenvednie napi szinten magyarok millióinak – ha szabadtéri rendezvényre mész, erre készülj

Nem elég megküzdeni az időjárás különféle szervezetünkre gyakorolt hatásaival, további nehézségeket okoznak a pollenek, ami miatt szinte minden ötödik ember nehéz napok elé néz.

Az elmúlt napok párásan meleg időjárása, valamint a záporok, zivatarok és egyes esetben viharok, mind olyan hatást gyakoroltak, amit az emberi szervezet is megérez. Emiatt sajnos minden ötödik magyar szenved valamilyen tünettől. Az ország szinte valamennyi településén kültéri programok várják az embereket, fontos, hogy tudd, mire is számíthatsz, ha elindulsz ezek valamelyikére. Mutatjuk, hogy hol és milyen virágpor okozhat allergiás tűneteket.

Pokoli napok elé néznek az allergiások (Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay

A magyarországi allergiások közül sokak számára rossz hír, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja országosan magas - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból. A kánikula hatására a parlagfű pollenszórása jelentősen fokozódik. A pollenterhelés a következő napokban országosan magas, a középső és keleti országrészben sokfelé elérheti a nagyon magas szintet. Amennyiben csendes esőzésekre lehet számítani, a csapadék és a lehűlés hatására a pollenterhelés enyhülése várható. Viharos széllökések és hatalmas záporok, zivatarok esetében ugyanakkor csak romlik majd a helyzet.

A parlagfűre érzékenyeknél már közepes/erős tünetek jelentkezhettek, melyek a pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés. A parlagfűre érzékeny allergiások számára ilyen mértékű pollenkoncentráció esetében fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. 

Pollen allergia illusztráció (4)
Szabadtéri rendezvények számolnod kell a pollenek okozta tűnetekkel  Fotó: Flajsz Peter

A többi lágyszárú allergén közül a csalánfélék pollenkoncentrációja országosan magas, a kenderféléké a közepes - magas, az ürömé és a libatopféléké az alacsony - közepes tartományban alakulhat. A pázsitfűfélék, az útifű, a lórom, valamint a szerbtövis, a rézgyom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége országosan alacsony. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma jellemzően magas, az Epicoccumé alacsony.

A Köpönyeg előrejelzése szerint kedden egyébként többfelé előfordulhatnak gomolyfelhők, záporok, zivatarok. Sokfelé élénk lesz az északi-északkeleti szél, de kezdetben nyugaton erős széllökések is előfordulhatnak. A zivatarok környezetében pedig átmenetileg viharossá fokozódhat a légmozgás.

Az időjárással kapcsolatos legfontosabb fejleményekről a Ripost folyamatosan beszámol.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek