Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.21.

Meglepő, de ezért ne egyél görögdinnyét, amikor virágzik a parlagfű!

A pollenek mellett a keresztallergiát is igyekezz elkerülni vagy legalább csökkentsd a tüneteket!

Az extrém meleg időjárás hatására az utóbbi néhány napban egyre jobban emelkedik a levegőben található allergének koncentrációja is. Az allergiás tüneteid erősödése ugyanakkor nemcsak a pollenektől, hanem attól is függ, hogy mikor mit eszel.

Erre érdemes figyelni görögdinnye vásárláskor
Az egyik legismertebb keresztallergén páros a parlagfű és a görögdinnye  Fotó: Pixabay

Kevesen tudják, de az úgynevezett keresztallergia lényege az, hogy egyes allergiás tünetek megjelennek, felerősödnek akkor is, ha korábban a szervezetben egyébként nem fordultak elő. Ez azt jelenti, hogy az anyagok kémiai hasonlóságuk miatt hatnak egymásra, mint pl. a görögdinnye és a parlagfű. Az egyes növények virágzásakor tehát nemcsak azok allergénjei támadnak, hanem olyan növények vagy gyümölcsök is, melyeket elfogyasztva jobban szenvedsz majd abban az időszakban, amikor a növény virágzik.

A parlagfű esetében a görögdinnye, a sárgadinnye, a paradicsom és az uborka fogyasztása okoz számodra kellemetlenséget, így amikor a parlagfű virágzik, ha allergiás vagy rá, kerüld ezeket az ételeket.

A fekete üröm virágzásakor a kömény, a csilibors, a paprika, a paradicsom, a sárgarépa, a petrezselyem, a burgonya, a koriander, a kapor, az articsóka, a kamilla, a tátika, a napraforgó, a krizantém, a kivi, az ánizs, a dinnye, az uborka, a mangó, a szerecsendió, a bors, a mustármag, a borsmenta, a bazsalikom, a majoránna, az oregano és a zeller kerülése javasolt.

Nyírfa virágzása esetén a mogyoró, a dió, a mandula, az alma, a cseresznye, a sárgabarack, a körte, a szilva, a meggy, az őszibarack, a burgonya, a kivi és az avokádó okozhat extrém kellemetlenségeket.

Füvek esetében kerülendő a paradicsom, a rozs, a búza, a szója, a földimogyoró, a bab és a borsó fogyasztása.

Míg a földimogyoró virágzása a dió fogyasztásával, addig a diófélék virágzása a búza, a rozs, a mák, a mogyoró és a szezámmag elfogyasztásával van összefüggésben.

A kora tavasztól késő őszig terjedő időszakban tehát különösen érdemes odafigyelned arra, hogy milyen ételeket fogyasztasz el, hiszen valószínűleg te sem szeretnéd erősebben érezni magadon az allergiás panaszaidat, mint azt feltétlenül muszáj.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek