Létrehozva: 2024.07.06.

„Több mint egy étel” – Végre nem titok, ez kell a legjobb rántott húshoz!

Legmerészebb álmodban sem gondolnál arra, hogy a mangalicának mely részéből készítik az ország egyik legjobb rántott húsát.

Amíg sertések létezni fognak, addig vélhetően a rántott hús nem tűnik el a magyar emberek, a magyar családok asztaláról. Tetszés szerint krumplival, rizzsel, illetve ízlés szerint savanyúsággal ez az étel csaknem egybeforrt nemzetünkkel itthon és határon túl is. Egyes helyeken kirántott hús, máshol lapos hús a neve, de végül is az elnevezés nem számít, csak az, hogy nem bírunk létezni a bebundázott és frissen sütés után fogyasztott fogástól. Nem véletlen, hogy az egyik legjelentősebb gasztronómiai portál, a Dining Guide Top 100 étteremkalauz annak járt utána, hogy mely helyek rántott húsa a legjobb. Az általuk elkészített tízes listában budapesti és vidéki vendéglátóhelyek együttesen szerepelnek. A Metropollal a számos díjjal kitüntetett és a top 10-be is bekerült encsi étterem, az Anyukám mondta séfje, Dudás Szabolcs osztott meg a műhelytitkokat. 

Dudás Szabolcs a magyar, házias konyha minőségi művelője (Fotó: Anyukám mondta/Facebook)

A séf kifejtette, hogy már indulásukkor is úgy gondolták, hogy náluk a rántott hús alapétel lesz, hiszen az ő éttermük hitvallása, filozófiája az egyszerű vidéki, ám tisztességes konyha ápolása, persze a lehető legjobb, legmagasabb minőségben. 

Minden elismerésnek örülünk, így annak is, hogy a Dining Guide a legjobbak közé választotta a rántott húsunkat. Nekünk a rántott hús több, mint egy étel, része a vasárnapi ebéd szentháromságnak, azaz a húslevesnek, a rántott húsnak és a madártejnek, ezért is döntöttünk úgy, hogy akkor a miénk legyen a lehető legjobb

– fejtette ki Dudás Szabolcs, aki szerint napjainkban merész vállalás egy étteremben a rántott húst az étlapra tenni, mert annak jó ideje elég rossz hírét próbálják kelteni, miközben az egyik legmagyarabb étel, amit mindezek ellenére sokan szeretnek, ráadásul szerves része a hazai konyhaművészetnek.

Citrusok és mandula ad ropogósságot és különleges ízt a bundának (Fotó: Anyukám mondta/Facebook)

Az encsi séf elárulta, hogy több változat is készült már az éttermük rántott húsából, mindig keresik a jobbat, mostanság a hetedik-nyolcadik verziónál járnak, amit fel is tüntetnek az étlapjukon.

A mi rántott húsunk alapanyaga egy hazai bió mangalica tenyészetből való, annak is az úgynevezett aranypecsenye részéből készül. Szeretünk kísérletezni és olyan húsrészekkel dolgozni, amitől mások félnek, tartanak, nálunk azért ez lett a befutó, mert ez különösen zsíros, szaftos hús.

– osztotta meg Dudás Szabolcs, aki külön kiemelte, hogy az elkészítés legjelentősebb mozzanata az, hogy tisztított vajban sütik a húst, a bundához pedig pankó morzsát használnak, amit megbolondítanak, aromatizálnak reszelt citrusok héjával, amihez még mandulát is adnak, amitől ropogósabbá válik az egész.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek