RETRO RÁDIÓ

„Több mint egy étel” – Végre nem titok, ez kell a legjobb rántott húshoz!

Létrehozva2024. 07. 06. 12:00

Legmerészebb álmodban sem gondolnál arra, hogy a mangalicának mely részéből készítik az ország egyik legjobb rántott húsát.

Amíg sertések létezni fognak, addig vélhetően a rántott hús nem tűnik el a magyar emberek, a magyar családok asztaláról. Tetszés szerint krumplival, rizzsel, illetve ízlés szerint savanyúsággal ez az étel csaknem egybeforrt nemzetünkkel itthon és határon túl is. Egyes helyeken kirántott hús, máshol lapos hús a neve, de végül is az elnevezés nem számít, csak az, hogy nem bírunk létezni a bebundázott és frissen sütés után fogyasztott fogástól. Nem véletlen, hogy az egyik legjelentősebb gasztronómiai portál, a Dining Guide Top 100 étteremkalauz annak járt utána, hogy mely helyek rántott húsa a legjobb. Az általuk elkészített tízes listában budapesti és vidéki vendéglátóhelyek együttesen szerepelnek. A Metropollal a számos díjjal kitüntetett és a top 10-be is bekerült encsi étterem, az Anyukám mondta séfje, Dudás Szabolcs osztott meg a műhelytitkokat. 

Dudás Szabolcs a magyar, házias konyha minőségi művelője (Fotó: Anyukám mondta/Facebook)

A séf kifejtette, hogy már indulásukkor is úgy gondolták, hogy náluk a rántott hús alapétel lesz, hiszen az ő éttermük hitvallása, filozófiája az egyszerű vidéki, ám tisztességes konyha ápolása, persze a lehető legjobb, legmagasabb minőségben. 

Minden elismerésnek örülünk, így annak is, hogy a Dining Guide a legjobbak közé választotta a rántott húsunkat. Nekünk a rántott hús több, mint egy étel, része a vasárnapi ebéd szentháromságnak, azaz a húslevesnek, a rántott húsnak és a madártejnek, ezért is döntöttünk úgy, hogy akkor a miénk legyen a lehető legjobb

– fejtette ki Dudás Szabolcs, aki szerint napjainkban merész vállalás egy étteremben a rántott húst az étlapra tenni, mert annak jó ideje elég rossz hírét próbálják kelteni, miközben az egyik legmagyarabb étel, amit mindezek ellenére sokan szeretnek, ráadásul szerves része a hazai konyhaművészetnek.

Citrusok és mandula ad ropogósságot és különleges ízt a bundának (Fotó: Anyukám mondta/Facebook)

Az encsi séf elárulta, hogy több változat is készült már az éttermük rántott húsából, mindig keresik a jobbat, mostanság a hetedik-nyolcadik verziónál járnak, amit fel is tüntetnek az étlapjukon.

A mi rántott húsunk alapanyaga egy hazai bió mangalica tenyészetből való, annak is az úgynevezett aranypecsenye részéből készül. Szeretünk kísérletezni és olyan húsrészekkel dolgozni, amitől mások félnek, tartanak, nálunk azért ez lett a befutó, mert ez különösen zsíros, szaftos hús.

– osztotta meg Dudás Szabolcs, aki külön kiemelte, hogy az elkészítés legjelentősebb mozzanata az, hogy tisztított vajban sütik a húst, a bundához pedig pankó morzsát használnak, amit megbolondítanak, aromatizálnak reszelt citrusok héjával, amihez még mandulát is adnak, amitől ropogósabbá válik az egész.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.