INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.25.

Vörös riasztást adtak ki az ország nagy részére!

A következő pár nap pokolian megterhelő lesz.

Az elmúlt napok időjárása miatt június 25-én kedden tovább erősödik a pollenterhelés, mely főként az allergiásokat érinti.

Egyre több helyen nő a pollenek koncentrációja. Fotó: Időkép

Ahogyan azt a fent látható pollentérkép is mutatja, az ország nagy részén sok nehézséggel kell megküzdeniük az allergiásoknak. Országosan a közepes-magas tartományban alakul a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja. Az útifűé közepes, helyenként magas szintet érhet el. A fák közül a szelídgesztenye pollenkoncentrációja alacsony-közepes tartományban alakul. Alacsony, esetenként közepes koncentrációban van jelen a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a hárs pollenje is. Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a fenyőfélék és az éger virágpora is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a magas tartományban alakulhat.

A Köpönyeg előrejelzése szerint a keddi nap folyamán azt is érdemes tudni, hogy bár front nem lesz felettünk, de a melegedés miatt a melegfrontra érzékenyek körében különféle tünetek előfordulhatnak. Emiatt migrén, fejfájás, fáradékonyság, dekoncentráltság, szívproblémák, keringési panaszok, légzési nehézségek és rosszullét egyaránt jelentkezhet, valamint nő az infarktus veszélye is, továbbá alvászavar is előfordulhat.

Záporok, zivatarok idején felerősödhetnek az asztmások és a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben.

Ami pedig a legmelegebb órákat illeti, ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban, mivel könnyen napszúrást kaphatunk. Még akkor is, ha az éppen aktuálisan látható felhők nem ezt sugallják, 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás. Mindenképpen gondoskodj bőröd megfelelő védelméről. Ezen kívül ajánlott a napszemüveg viselése és jobban teszed azt is, ha véded a fejed a nap tűző sugaraitól.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek