INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.21.

Életveszélyes pokoli hőség készül berobbanni, jobb ha erre felkészülsz

Az, hogy megdőlhet a melegrekord, csupán a kezdet lesz. Életveszélyes hatásokat tartogat számodra a júniusi kánikula.

Az elmúlt néhány napot jellemző pokoli hőség után olyan kritikus helyzet alakul ki pénteken, mely akár életveszélyes is lehet, ezért jobb, ha te is felkészülsz.

életveszélyes, melegrekord, hőguta, előrejelzés, hőség, kánikula,
A pénteki hőmérséklet akár a 40 Celsius-fokot is elérheti, ami akár életveszélyes is lehet. Fotó: Köpönyeg

A közelgő hidegfront előtt a forró szaharai légtömeg beáramlásától kell tartanunk, mely az ország egyes területein akár 40 Celsius-fok feletti hőmérsékleteket is hozhat.

- mondta dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója, majd folytatta:

A tartósan, napok óta fennálló, egyre erősödő hőtermelés súlyos következményekkel járhat. Az egyik legsúlyosabb hőegyensúlyi zavar, azaz a hőguta veszélye áll fenn, ami akár halálos is lehet.

A hőguta kialakulásakor a szervezet már nem tudja megoldani a hőegyensúlyának a fenntartását, ami miatt az feladja, tovább melegszik, megszűnik az izzadás, a bőr elkezd szürkülni, besűrűsödik a vér és akár az eszméletét is elvesztheti a rosszullévő.

Életveszélyes következményei vannak a mostani időjárásnak

A tünetekkel együtt járnak a súlyos szervi következmények, még akkor is, ha nem ilyen erőteljes a folyamat.

- fogalmazott a meteogyógyász annak kapcsán, hogy most kiemelten fontos a szervezet alapvető igényeinek a kielégítése, mivel extrém hőterhelésnek van kitéve.

Arról nem is beszélve, hogy most a napsugárzás erőssége is a legmagasabb tartományban van, ami miatt amikor csak teheted, a pénteki nap folyamán kerüld a közvetlen napfényt. Ezen kívül viselj kalapot, hogy a Nap sugarai ne érjék a fejedet közvetlenül, valamint használj magas faktorszámú naptejet és UV-szűrős napszemüveget, hogy a bőröd és a szemed is biztonságban legyen.

Több csoportot is veszélyeztet a rekkenő hőség

A forróság sajnos az allergiásokat sem kíméli, egyre nagyobb ugyanis több pollen koncentrációja is. A pázsitfűfélék és a csalán pollenkoncentrációja országosan a közepes-magas, helyenként a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé közepes-magas szintet érhet el. A fák közül a szelídgesztenye és a hárs pollenkoncentrációja az alacsony-közepes tartományban alakul, néhol elérheti a magas szintet is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.

A kánikula folytatódása egyébként leginkább a kisgyermekeket, az időseket, a krónikus betegeket és az arra érzékenyeket viseli meg, de a teljesen egészséges emberek szervezetét is megterheli, így a hőguta, a kiszáradás és a leégés olyan veszélyek, amik megelőzésére mindenképpen figyelj oda.

A június 21-ei péntek egyébként az idei év eddigi legforróbb napja lehet. A Köpönyeg előrejelzései szerint a legmagasabb hőmérséklet a délutáni órákban 32 és 40 Celsius-fok között alakul. Az ország legmelegebb része a Dél-Alföld mellett a Dél-Dunántúl lesz, ahol a csúcsértékek néhol a 38-39 fokot is elérhetik. Ez azt jelenti, hogy az 1917-ben mért, 38,2 Celsius-fokos napi melegrekord is komoly veszélybe kerülhet. Ezzel el is érjük a héten tapasztalható hőség csúcspontját, szombaton ugyanis már egy hidegfront söpri ki a forróság nagy részét az országból, melyet északias szél, záporok, zivatarok kísérnek majd.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek