INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.05.30.

"Két nő kezében van a jövő" - Orbán Viktor fontos interjút adott egy francia lapnak

Az interjúban arról is beszélt a miniszterelnök, hogy melyek a magyar soros elnökség legfontosabb feladatai.

Orbán Viktor a Le Point francia lapnak adott interjújában sorsdöntő kérdéseket érintett. Az európai parlamenti választásokat történelmi jelentőségűnek látja a miniszterelnök. „Tíz év múlva valószínűleg úgy fognak tekinteni rájuk, mint azokra a választásokra, amelyek eldöntötték a békét vagy a háborút Európában” – jelentette ki a kormányfő. 

orbán viktor
Orbán Viktor szerint az európai szuverenista tábor és általában a jobboldal jövője most két nő kezében van. Minden azon múlik majd, hogy Marine Le Pen Franciaországban és Giorgia Meloni Olaszországban képes lesz-e együttműködni. / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Magyar Nemzet szerint a miniszterelnök emlékeztetett: sem az első, sem a második világháborút nem tekintették azonnal globálisnak. Az 1914–1918-as háborút kezdetben harmadik balkáni háborúnak, az 1939–1945-ös háborút pedig német–lengyel háborúnak tekintették.

Az egyik vagy másik párt által megnyert mandátumok száma mellett véleményem szerint a legfontosabb az lesz, hogy hány képviselő támogatja majd az ukrajnai háború befejezését. Miközben remélem, hogy a békepárti EP-képviselők győzni fognak, remélem azt is, hogy több szuverenista EP-képviselő lesz a nemzetek Európája mellett

– tette hozzá Orbán Viktor. Mint mondta, 

az európai szuverenista tábor és általában a jobboldal jövője most két nő kezében van. Minden azon múlik majd, hogy Marine Le Pen Franciaországban és Giorgia Meloni Olaszországban képes lesz-e együttműködni. 

Orbán Viktor szerint ha sikerül együtt dolgozniuk, akár egy csoportban, akár egy koalícióban, akkor Európa erejét fogják jelenteni. „Az együttműködésük vonzereje nagyon erős lesz. Ez elég lehet ahhoz, hogy átrajzolja az európai jobboldal konfigurációját, vagy akár ki is szoríthatja az Európai Néppártot, amelynek vezetését teljes egészében a németek vették át; valójában egy német frakcióról van szó” – fogalmazott. 

Az EU ideológiai vezetése a legveszélyesebb

Az Európára leselkedő veszélyekkel kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette, a NATO nagyon erős, Európa nincs katonailag veszélyben. A legveszélyesebb továbbra is az Európai Unió ideológiai vezetése. Mint mondta, Brüsszelben, ahogyan sok tagállamban is, elterjedt az az elképzelés, hogy fontosabb bizonyos fő elveket vagy bizonyos politikai értékeket szolgálni, mint az embereket. 

Ez furcsa. Számomra az elsődleges feladatunk a nemzetek érdekeinek szolgálata. Más európai vezetők azonban ezt populizmusnak tekintik. Ők inkább a »nyitott társadalmat« védik, egy olyan koncepciót, amely szerint elfogadhatatlanok a nemzeti értékek vagy identitások, a hagyományos családi értékek, nem is beszélve a keresztény értékekről… Ez Soros György ideológiája

– fogalmazott és hozzátette: „remélem, hogy a közelgő európai választások lehetővé teszik számunkra, hogy kijöjjünk ebből a csapdából, különösen az európai parlamenti képviselők közötti koalíciónak – az olaszok dominálta ECR és az franciák dominálta ID koalíciójának – köszönhetően”. 

Az öt legfontosabb pont

Orbán Viktor a francia lapnak öt pontban foglalta össze a közelgő uniós magyar elnökség programját.1, Migráció„Mi nem értünk egyet a jelenlegi paktummal, és több migránst szeretnénk megállítani, mint amennyit az lehetővé tesz” – jelentette ki a magyar miniszterelnök. 

2, Háború"Szeretnénk egy észszerű vitát látni az Ukrajna és Oroszország közötti háborúhoz való viszonyunkról. Az, hogy azt mondjuk, »Vlagyimir Putyin nem győzhet«, nem elég” – emelte ki és hozzátette, hogy tisztázni kell, mennyibe kerül Európának a háború és tisztázni kell a célokat.  

3, Zöldpolitika„Az Európai Unió sokáig azt állította, hogy a zöldátállás nem ellentétes az európai versenyképességgel, sőt növeli azt. Ennek egyértelműen az ellenkezője igaz. Újra kell gondolnunk ezt a zöldátmenetet, mielőtt megöli az iparunkat” – folytatta Orbán Viktor. 

4, Európa védelmeNegyedik pontként arról beszélt, hogy fejleszteni kell Európa védelmi képességeit. 

Ha a biztonságunkat alapvetően az amerikaiak biztosítják, akkor nem lesz soha valódi stratégiai autonómiánk

– jelentette ki. 

5, Demográfiai válságÉs végül, az európai országoknak meg kell osztaniuk egymással a legjobb gyakorlatokat a demográfiai válság kezelésében – a bevándorlás kivételével. 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a demográfiai problémáink fő oka a háború, de korántsem az egyetlen. A két világháború nélkül, a fiatal európai és keresztény életekkel, amelyekbe a háborúk kerültek, nem lenne demográfiai válság Európában

– fogalmazott a miniszterelnök. 

 

origo.hu

Hatalmas botrányt kavart III. Károly király és Vilmos herceg

ripost.hu

Csak két hozzávaló, és tökéletes lesz a cukkinis vacsorád

life.hu

Ben Affleck bekattant: "Elérte a töréspontját"

hirtv.hu

Az Orbán–Zelenszkij-találkozón olyat tapasztalt az ukrán elnök, amelyre korábban még nem volt példa + videó

ripost.hu

3 csillagjegy számára érzelmi robbanást hoz a szombati Rák-újhold

mandiner.hu

Lejárt az idő, amit Ukrajnának adtak: a világ pénzemberei be akarják hajtani pénzüket

ripost.hu

Hoppá! Szoboszlai Dominik exe üzenhetett az új barátnőnek

travelo.hu

Szokotra, a legvalószínűtlenebb hely a Földön, ahol ember valaha megfordult

ripost.hu

„Minden változik” – Krausz Gábor fekete-fehér képpel üzent Mikes Annának

ripost.hu

Ne edd meg: visszahívták ezt a népszerű sajtot a magyar boltokból

ripost.hu

Forró videó: így készül Tolvai Reni barack popsija

ripost.hu

Borbás Marcsi gyászol: „Sokkal szomorúbb hely lett a világ”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Döntött az Alkotmánybíróság: nincs vége a főpolgármester-választásnak

INSIDER

Magyar Péter Brüsszelben lelhet menedéket a felelősségre vonás elől

INSIDER

Magyar Péter úgy él, mint egy aranyifjú: számolatlanul szórja a pénzt, fiatal lányokkal mulat

INSIDER

Másokat telefonlopásért börtönbe zárnak, Magyar Péter szabadlábon

INSIDER

Kihúzták az ötöslottó nyerőszámait, 3,53 milliárd volt a tét

INSIDER

„Hogy tudnak így aludni?!” - Álomnyaralásból rémálom lett, egy csaló páros verte át Mártiékat

INSIDER

Brutális hőhullám érkezik: Így élheted túl a meteogyógyász szerint

INSIDER

„Lelkesen csinálom” - Műtétje után szinte egyből munkába állt a TikTok kedvenc burkolója, István