Létrehozva: 2024.04.14.

Tényleg a hunoktól származunk? - megszólal a Magyarságkutató Intézet

Genetikai kutatások árulkodnak arról, honnan jöttünk és kikkel keveredtünk, megdőlt a finnugor elmélet.

Az, hogy a hunoktól származunk, a magyarok körében nemhogy általánosan elfogadott nézet volt, hanem azok közé a meggyőződések közé tartozott, amit a magyar népesség túlnyomó része egyértelműnek és vitán felülinek tartott. Általános egyetértés volt ebben – nemtől, kortól, végzettségtől és társadalmi-gazdasági helyzettől függetlenül.

A középkori krónikák egyértelműnek veszik a hunoktól való származást: Attila és Nimród is a magyarok őseként van megemlítve Fotó: Wikipédia (illusztráció)

Aztán jött Hunfalvy Pál és az ő finnugor elmélete, ami a finnugor nyelvrokonságon alapult és lesöpörte az asztalról a hunok és magyarok közötti néprokonságot. Azzal együtt, hogy a tudomány szerint a nyelvi rokonság nem jelent egyben genetikai rokonságot is, a finnugor elmélet végül mégis erre futott ki és a szocilista időkben ezt tanították az iskolákban.

A modern kutatási lehetőségek, a DNS-vizsgálatok azonban árnyaltabb képet adnak. Most mégis az első verzió tűnik bizonyítottnak, amit a témában készült legfrissebb tanulmányok is alátámasztanak. A Cell tudományos folyóiratban megjelent összegzés szerint a hunok, az avarok és a honfoglaló magyarok a népvándorlás korában nomád törzsszövetségek voltak. Ezek a népcsoportok az ötödik és a kilencedik század között, három egymást követő hullámban érkeztek a Kárpát-medencébe. A történelmi adatok alapján mindegyik népcsoport Ázsiából érkezett, bár pontos eredetük és más népekkel való kapcsolatuk még vitatott. 

A Cell tudományos folyóirat azonban hozzáteszi:

A közelmúltban elemzett több száz közép-ázsiai ősi genomból 9 hun, 143 avar és 113 magyar honfoglalás kori mintát elkülönítve, a három magpopuláció azonosítható. Ezek alapján a hunok és az avarok valószínűleg a mai Mongóliából származnak, eredetük pedig az ázsiai hunokig vezethető vissza. A honfoglaló magyarok pedig ennek az ázsiai hun népcsoportnak és a mansik, vagyis a korai szarmaták leszármazottainak korábbi keveredéséből származtak.

A Magyarságkutató Intézet megkeresésünkre elmondta, hogy népünk eredetének kérdését ma korszerű kutatással, különböző tudományágak adatait összevetve, különösen az archeogenetikai vizsgálatok legújabb eredményeire alapozva kell vizsgálni.

A magyarság őstörténete sokszálú, a honfoglalók mellett a korábbi avar birodalom itt talált népei is részesei, s a honfoglalók is több ősi népesség keveredése után szerveződtek néppé. Mind az itt talált avarok, mind a honfoglalók ősei közt kétségtelenül voltak hunok is, így a hunokat feltétlenül a magyarok ősei közt kell számon tartanunk, de nem egyedüli őseiként. A hun–magyar kapcsolatoknak ez a modern értelmezése nem csak archeogenetikai adatokra támaszkodik, hanem az eredetünkre vonatkozó történeti, néprajzi, népzenei forrásokkal is jobban összhangban van a régebbi nézeteknél; a Magyarságkutató Intézet azon dolgozik, hogy mindezekben a tudományágakban további adatokat tárjon fel, amelyek még pontosabban meghatározzák és világosabban bizonyítják a hunok szerepét őstörténetünkben

- közölte a Magyarságkutató Intézet, ami – az egyéb , folyamatban lévő kutatási projektek mellett – azon is dolgozik, hogy még pontosabban meghatározzák és bizonyítsák a hunok szerepét őstörténetünkben.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai lépés, újabb európai uniós, NATO-ország hergeli az oroszokat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal