Létrehozva: 2024.04.10.

Nemzeti rákellenes nap: így előzheted meg a rettegett betegséget

Katalin hercegnő betegsége mutatja, hogy a daganat senkire sincs tekintettel. Szinte nincsen olyan család, amelyik ne lenne érintett. A magyar lakosság körében az emlőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés, ám ha idejében észreveszik, a betegek 85 százaléka meggyógyulhat. A Nemzeti Rákellenes Nap felhívja a figyelmet a megelőzésre, a rák elleni küzdelemre.

Fájt a mellem, de sokáig nem mertem elmenni az orvoshoz,  féltem, hogy találnak valamit. Én nem is gondoltam, hogy már 34 évesen mellrákos lehet az ember. Fájt a karom és a vizsgálatok során kiderült, hogy daganat van a mellemben. A hónom alatt éreztem fájdalmat, de nem is gondoltam arra, hogy mellrákom van

- mondta a Ripostnak egy mellrákban szenvedő nő. Sajnos sokan hasonló okok miatt nem mennek időben orvoshoz.

a mellrák vizsgálattal legyőzhető a halálos kór
A halálos kórt megelőzhetjük az ingyenes vizsgálattal. Fotó: H_Ko

Magyarországon 1993  óta április 10. a nemzeti rákellenes nap. Az eseményt a Magyar Rákellenes Liga szervezi. Azért választották ezt a napot, mert ekkor született Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár, a hazai rákkutatás úttörője, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot. Ma sokkal jobb esély van a gyógyulásra ebből a rettegett betegségből, mint korábban. Legfontosabb azonban a megelőzés. Mégis, hiába hívják meg a 45–65 év közötti nőket a hazánkban több mint 20 éve bevezetett ingyenes mammográfiai szűrésre, a nők fele mégsem vesz részt a vizsgálaton, pedig csak negyedórát vesz igénybe és fájdalommentes. 

Évente ezer nő megmenekülhetne

Évente kétezren halnak meg mellrákban Magyarországon, naponta 5–6 nőt veszítünk el. Az előző évtizedben a nők körében a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus az emlőrák volt. Ha a nők komolyan vennék a megelőző vizsgálatokat, évente több mint ezer magyar nő élete megmenthető lenne. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület kérdőívet állított össze, mert szeretnék megtudni, miért nem mentek el a daganatos betegségben szenvedő nők időben az orvoshoz, hogyan élték meg a kezelést, min változtattak a gyógyulás érdekében, az egészségügyi dolgozók miben tudtak segítségükre lenni. 

Sok tévhit él a köztudatban a mellrákkal kapcsolatban

1. tévhit: a mellrák kialakulhat ütéstől. 

Ez nem igaz, fizikai behatástól nem alakul ki mellrák. 

2. tévhit:  fiatalok nem betegednek meg. 

Bár 45 és 65 év között a leggyakoribb a betegség, a fiatalabbak és az idősebbek egyaránt veszélyeztetettek. 

3. tévhit: szoptatás is okozhatja.

Ez nem így van, sőt a szoptatás a tapasztalatok szerint inkább megvéd a betegségtől.

4. tévhit: csak nőket érint.

Ritkábban ugyan, de a férfiak egy százaléka is érintett lehet a betegségben. Nem kizárólag a mellben, hanem a hónaljban és a mellkasban is előfordulhat daganatos megbetegedés. Nemcsak csomót kell keresni, minden elváltozás, például a váladékozás vagy a bőrelváltozás is tünet lehet. 

5. tévhit: a daganat kerek formájú.

Jó tudni, hogy nemcsak kerek formájú daganat létezik.

mit tegyünk hogy megelőzzük a halálos kórt
Havonta érdemes megvizsgálni a mellet. Fotó: Shutterstock

 Hogyan előzhetjük meg ezt a betegséget?

Mielőtt bárki megijedne, két dolgot érdemes fejben tartani. Az egyik az ingyenes megelőző vizsgálat, amelyre évente el kell menni. A másik pedig az, hogy mindenkinek húsz éves kortól javasolt a saját megnyugtatására havonta elvégezni egy gyors vizsgálatot a menstruációs ciklus ötödik és hetedik napja között. Tükör előtt, felemelt karral tudják megnézni, hogy a mellen látható-e bármilyen elváltozás. A bőr pirosodása, elszíneződése, narancsbőrre hasonlító ráncosodása is rossz előjel lehet. A rendszeresen megjelenő, mellbimbó körüli ekcéma is utalhat a megbetegedésre. 

Tapintással is meg kell vizsgálni a mellet alulról, felülről körkörös mozdulattal. A hónaljat is érdemes átnézni, van-e benne duzzanat vagy csomó. Azok a nők is elvégezhetik magukon a vizsgálatot, akik mellimplantátummal rendelkeznek. Mindez azért fontos, mert ha idejében felismerjük a betegséget, akkor gyógyítható. 

Felmérik az emlődaganatos betegeket

A Ripostnak nyilatkozott az  Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület  alelnöke, Tóth Krisztina. Kérdéseinkre elmondta, hogy hazánkban a mellrák a leggyakoribb daganatos betegség, az utóbbi esztendőkben, 8-9 ezer új esetet regisztrálnak évente. Idén március 8-án indítottak egy új felmérést, amelynek a célja, hogy felmérjék a magyar, emlőrákkal diagnosztizált betegek kezelését és az egyedi sajátosságokat. "Ezzel azt akarják elérni, hogy a kapott eredmények alapján célzottan elő tudjuk segíteni a rendszer javítását."- tette hozzá Tóth Krisztina.

A kérdőívet három hét alatt több mint 800, emlőrákkal regisztrált nő töltötte ki, és a vidéki onkológiai centrumokban hamarosan papír alapon is válaszolhatnak az érintettek, május 30-ig. -közölte az alelnök. Fontosnak tartja, hogy mindenki legyen tisztában a kockázati tényezőkkel és azzal, hogyan tudják csökkenteni az esetleges megbetegedés esélyeit.

Elsődlegesen a megfelelő életmód segíthet abban, hogy kisebb eséllyel betegedjünk meg, a másodlagos kockázatcsökkentő tényező a szűrés, amely kétévente ingyenes a 45-65 éves korosztálynak. A fiataloknak pedig a havi rendszerességű mellvizsgálat megtanulása lenne a legfontosabb, hogy időben észrevegyék az esetleges elváltozásokat. Bármilyen kérdés esetén az egyesület szívesen áll rendelkezésre mindenkinek, aki személyesen érdeklődik náluk. 

Az alábbi videón a Semmelweis Egyetem munkatársai bemutatják, hogyan végezheti el bárki saját magán ezt az egyszerű vizsgálatot:

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

mandiner.hu

Indulatosan reagált a gyanús szerződésekről szóló kérdésekre a DK-s polgármester és veje (VIDEÓ)

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa