RETRO RÁDIÓ

Mentes húsvét: ezek a legjobb tojáshelyettesítők!

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 03. 26. 14:00

Kényszerből vagy változatosságból, de előállhat olyan helyzet húsvétkor, hogy éppen nincs a háznál tojás. Ilyenkor sincs tragédia, hiszen ezekkel kiválható a finomság.

A húsvétnak -étkezés szempontjából- nagyjából négy fő eleme van: a sonka, a tojás, a torma és a kalács. Utánajártunk ezek közül mivel lehet sütésnél kiváltani a tojást, ha valaki rákényszerülne, vagy csak kipróbálna valami mást is. A német fogyasztóvédők szerint jelenleg ezek a legjobb tojáshelyettesítők!

Woman,Peeling,Boiled,Egg,At,Wooden,Table,,Closeup, tojás
Jelenleg ezekkel lehet a legjobban kiváltani a tojást! Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

Nem mindig lehet helyettesíteni a tojást

A tojásnak a sütés során rengetegféle szerepe lehet, ezért ha úgy döntünk, hogy valamilyen tojáspótlóval helyettesítjük, mindenképpen érdemes átgondolni, hogy az adott receptben a tojásnak milyen funkciója van. Ha a recept csak egy tojást ír, akkor nincs más dolgunk, mint egyszerűen kihagyni azt, mivel például a tészta valójában tojás nélkül is elkészíthető. De van, mikor egy tészta levegősségéért felel a tojás és van, hogy csak kötőanyag vagy a megfelelő nedvességért felel. Ezeket a funkciókat könnyen ki lehet váltani a háztartásokban megtalálható különböző anyagokkal, nem csak vegánoknak!

Ha házi tésztát készítenénk tojás nélkül, ezeket a tojáshelyettesítőket használhatjuk

  • Lenmag liszt
  • Almaszósz
  • Banán
  • Keményítő
  • Sütőpor
  • (vegán) Joghurt
  • Selyem tofu

Egy félig érett, szétnyomott banánnal egy tojást tudunk helyettesíteni. Sós pékárukhoz a lenmaglisztből keverjünk el egy teáskanálnyit egy evőkanál vízzel, hagyjuk 5 percig ázni, majd dolgozzuk bele a tésztába. Lenmagliszt helyett chiamag-lisztet is használhatunk, de azt körülbelül fél órán át kell áztatni. A nedvesebb süteményekben vagy muffinokban a tojást két-három evőkanál almaszósszal is lehet helyettesíteni-olvasható egy német fogyasztóvédelmi portálon.

Ha csak a tojásfehérje alternatíváját keressük

A tojásfehérje kiváló helyettesítője az aquafaba, ami nem más, mint a csicseriborsó-konzerv leszűrt leve vagy a száraz csicseriborsó áztató-, illetve főzővize. Ezt manapság már finomra őrölt aquafaba porként is megvásárolhatjuk: egy evőkanálnyi por kétszeres mennyiségű vízzel elkeverve egy tojásnak felel meg. A tojásfehérjehab lazító hatását bizonyos esetekben kémiai lazítókkal (pl. sütőpor) is kiválthatjuk, a töltelékek megkötéséhez pedig használhatunk búza, kukorica vagy burgonya alapú keményítőt.
 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.