Létrehozva: 2024.03.24.

Ennyit csökkent a tojás ára a tavalyihoz képest - hol a legolcsóbb?

A húsvéti egyik fő étele a tojás. Sokan megfőzik a sonka mellé, szükség van rá a süteménybe és az asztalt is díszítjük vele. Így nem mindegy, milyent veszünk és mennyiért. A Ripost utánajárt, mihez milyen tojásra van szükség és hol mennyiért kapható.

Szerző Oszlányi Gyöngyvér

Ez a hétvége már a húsvéti bevásárlással és legfontosabb tennivalókkal telik. A húsvéti sonka és tojás a magyar hagyományok szerint a legfontosabb eleme az ünnepi asztalnak. Körképünkben most a kereskedelemben kapható tojásokat néztük meg. Figyelembe vettük, hogy nemcsak az ár számít, hanem a minőség is.

A kereskedelem felkészült a húsvéti tojásvásárlásokra. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Ripost

Minél idősebb a tyúk, annál nagyobb a tojása

Mielőtt választanánk, először is tisztázzuk, mire kell a tojás, hiszen másfajtát veszünk a főzéshez, mást a sütéshez és festésre is. 

Az étkezési tojásokat méretük és tömegük alapján osztályozzák és a héján egy nyilvántartási számsor látható, amiből megtudható a tyúktartás módja és helye, de a méret számít elsősorban.

Minél idősebb a tyúk, annál nagyobb tojást tojik. Négy fokozatú skálán határozzák meg a méretet S- től XL-ig. Az összetevők aránya egyébként minden esetben ugyanaz, de nekünk a sárgája fontos, ami a a tojás legértékesebb része. Ha főzni akarjuk, a kisebb méretű tojást érdemes vennünk. Ráadásul nemcsak az ételkészítéshez jó a kis méretű, hanem a dekoráláshoz és festéshez is. Minél nagyobb ugyanis egy tojás, annál vékonyabb a héja. 

Minél kisebb a tojás, annál nagyobb a sárgája. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Ripost

Mi van a tojásban? A tojás 40-féle fehérjét, 18-féle aminosavat, illetve A, D, E, B1, B2, B5, B6, B9 és B12-vitamint tartalmaz. Ezen kívül van benne kalcium, kálium, foszfor, vas, cink, magnézium, réz és szelén.

Sima héjú vagy rücskösebb felületű a jobb? Természetesen minél egyenetlenebb a tojás felszíne, annál több ásványi anyag van benne, ezért a matt, szemcsésebb felületű tojás a jobb választás.

Már 40 forintért is kaphatunk tojást!

A Ripost néhány üzlet választékát megnézve azt tapasztalta, hogy az árak vegyes képet mutatnak, ahogyan a választék is. Szinte minden üzletben kapható a hagyományos, ketreces tartástól kezdve az alternatív és a biogazdálkodásból származó tojás is. Ahogyan korábban jósolták, a legtöbb tojás árag 60 Ft alatt van most, a húsvéti roham idején is. Emlékezzünk rá: tavaly 100 forint körül vagy afölött volt a tojás ára.

Az S méretű  legolcsóbb tojások átlagosan 40 Ft-os darabáron kaphatók. Ez a tíz dobozos kiszerelésben 399 Ft-ot jelent. A Lidl-ben kapható Friss tojás, a Spar S-budget márkája és az Auchannál kapható Tipp Friss tojása általában mindig készleten van. Viszont ezek ketreces tartásból származnak, ami talán rosszabb minőséget is jelenthet. 

Az M méretnél már az árak is ugranak 10 Ft-ot. A következő kategóriánál már átlagosan 50 Ft/ darab áron kaphatók a tojások, az Auchanban, a Tesco-ban és a Lidl, Penny és CBA üzleteiben. Itt már szélesebb a szórás az árak és márkák terén, de általánosságban 500 Ft-ért kapható egy doboz tojás.

Az alternatív tartású tojások is megfizethető áron vásárolhatók meg. A Sparban például a mélyalmos tojás nagyon kedvező, 59 Ft-os darabáron kapható, ami 589 Ft egy doboz esetében. De a Lidl is ugyanennyiért adja a 2-es kóddal ellátott termékeit. Az Aldi Goldland márkája megtartotta az 50 Ft-os darabárat, így ötszáz alatt van a tízdarabos kiszerelés is, ahogyan az Auchan Kedvenc és a Tesco egyszerű tojásai is 499 Ft-ért kaphatók.

Minőségi ugrás a Sparban kapható Mentes tyúktojásnál kezdődik, ahol a 68 Ft-os darabárral 681 Ft-ért kapható egy doboz. Az Extra sárga tojás darabja pedig már 71 Ft-ért kapható, ahogyan az Aldinál kétféle L-XL méretű tojás is jó választás lehet a 70 és 75 Ft os közötti árral. Náluk a Mélyalmos Extra sárga tojás 73 Ft-os és a Goldland 75 Ft-os árai között tud választani az, aki magasabb minőséget keres. 

A szalmonella és baktériumok ellen kezelt tojások hideg ködös eljárással készülnek és az előnyük, hogy tényleg nem kell aggódni az esetleges megbetegedés miatt akkor sem, ha a külsejüket nem hőkezeljük, hanem feltörjük. Mindazonáltal érdemes a tojást mindig megmosni felhasználás előtt. 

A kerekegyházi Szijártó családi vállalkozás prémium kategóriás tojásait is előkezelik és 72 Ft-os darabára nagyon kedvező lehet azoknak, akik a minőség mellett az e-coli baktérium okozta fertőzéstől tartanak. Prémium kategóriás az UV-C fénnyel kezelt tojás is. Ezzel a kezeléssel a baktériumok elpusztulnak, miközben a tojás természetes flóráját nem károsítja az eljárás. Az Auchanban kapható például a Farm UV-C kezelt tojás, amely tízdarabos dobozára nagyon kedvező, 766 Ft. Ahogy a Farm GMO mentes tojásai is biztonságosak és jó áron kaphatók több üzletlánc boltjaiban is. Talán az Auchan kínálja legolcsóbban 787 Ft-ért, ezt követi a Spar 798 Ft-os árral. Sajnos a Tesco ebben az esetben nem volt árkövető és náluk drágábban lehet kapni ezt a terméket: 915 Ft-ért. 

80 Ft-ot már az alternatív és szabadtartással foglalkozó farmok termékeiért kérnek el. Ezek közül az egyik leghíresebb a „rókás tojásként” nevezett Fuchs családi vállalkozás, akik a Bakonyalján működnek már több mint húsz éve és kifejezetten mélyalmos és szabadtartású tyúkjaik vannak. A Sparban a mélyalmos változat kapható 10 darabos dobozára 928 Ft. 

Tojásokat a a híres tésztagyártó cég, a Gyermelyi is kínál. Tízdarabos dobozai 745 Ft-os áron kaphatók a CBA üzleteiben, ahol többségében a magyar tojástermelők termékei találhatók. Ilyen például a Völgy aranya tojás 703 Ft-ért, a Kerekegyházi tojás 745 Ft-ért és a Príma Max 619 Ft-os terméke.

A száz forintos darabárat a Tesco Finest és a Tesco Szabadtartású tojások lépik át. Az üzletlánc 108 és 109 Ft-os darabárral a legdrágább jelenleg a piacon, így egy doboz ára 1080 -1090 Ft.

B63X4662
Ezer forint feletti árakat is találtunk. Fotó: Flajsz Péter

 A biotojások, amelyek ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak, szintén a magasabb árkategóriába tartoznak és jelen vannak az üzletek piacain is, bár limitált mennyiségben, hiszen a szabadtartású farmok termelőképessége korlátozott. Semmilyen kémiai vegyszer, adalék- és szintetikus anyagot nem fogyasztanak a tyúkok, nem részesülnek antibiotikumos kezelésben. A Sparban kapható Bio farm tojás 95 Ft-os darabáron kapható, de a Kiflin is rendelhető. Mindent összevetve, jól állunk tojásból és nemcsak a választék nagy, hanem elegendő készlet is rendelkezésre áll húsvét előtt.

A biotojások ellenőrzött farmokról származnak. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér/Ripost

 

Ezt kell tudni a tojások jelöléséről

Az étkezési tojásokon és csomagoláson egy számsor található. A tojásokat „A ”és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben csak „A” minőségű termékekkel találkozhatunk - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán. Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján sorolják S, M, L, és XL osztályba és mindegyiknek a héján nyilvántartási szám található. Ez a szám 7 részből áll és a segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy melyik országból, városból, telepről és gazdaságból származik a tojás, és hogy a tojó tyúk ketrecben vagy szabadon él-e. Az első számból kiderül, hogyan tartják a tojó tyúkot. Ha 1-es számmal kezdődik a tojáson lévő számsor, akkor a tyúk szabadtartású, a kettes szám az alternatív tartásra utal, a hármas pedig a ketrecest jelenti. A nullával kezdődő számsor ökológiai tartásra utal. 

Ki árulhat jelölés nélküli tojást?

A piacokon jelölés nélküli tojásokkal is lehet találkozni. Azok a gazdák árulhatják jelölés nélküli tojásaikat, akik kevesebb mint 50 tojótyúkot tartanak, de az értékesítés helyén ezeknek a termelőknek is fel kell tüntetniük a saját nevüket és a címüket.

 

Fotó: Nébih

 

origo.hu

Történelmi jelentőségű találkozó, nagy magyar siker: két évtized után Budapestre jön a kínai elnök

origo.hu

Zelenszkij üzent Magyarországnak

metropol.hu

Házasság első látásra: elárulta János, kinek kell pszichológushoz járnia

hirtv.hu

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező Hszi Csi-ping kínai államfőt

ripost.hu

Autósok százai buknak meg ezen a KRESZ-teszten, pedig alap lenne tudni!

vg.hu

Üzemanyag: mindent beleadnak a kereskedők – péntektől eddig nem látott mértékben csökken a benzin és a dízel ára

origo.hu

Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

travelo.hu

Narancsszínű porban úszott a versailles-i kastély tükörterme

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten fogadta a kínai államfőt

INSIDER

Figyelmeztet a szakember: ez az időjárás már az egészségünkre is veszélyes

INSIDER

Itt lesznek lezárások és forgalmi rend változások a kínai elnök látogatása kapcsán

INSIDER

Ha ilyen üzenetet kapsz, nehogy bedőlj, mert átverés!