kulcsár edina
A hidegebb időjárás kedvez a vírusok terjedésének, így a téli időszakban sokan küzdenek valamilyen influenzaszerű tünettel. Ezek enyhítésére pedig vény nélkül kapható készítményeket szednek, amiket túl is lehet adagolni!
Süle András az Európai Kórházi Gyógyszerészek Szövetségének elnöke, a Péterfy Sándor Utcai Kórház főgyógyszerésze a vitaminok és más szerek körültekintő használatának szükségességére hívta fel figyelmet az InfoRádió Aréna című műsorában.
Globális szinten növekszik a gyógyszerfogyasztás. A főgyógyszerész szerint bár vannak olyan gyógyszerterületek, amikben a felhasználás mértéke stagnál vagy kismértékben csökken, de a világszintű felhasználás mértéke egyre növekszik, különösen a vény nélkül kapható készítmények esetében.
Európában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban különösen figyelmet igénylő ez a trend, annál is inkább, hogy ez a fajta gyógyszer fogyasztás nem veszélytelen.
Rengeteg vitamint és étrend-kiegészítőt eszünk. Mondhatnám, hogy szedünk, de inkább eszünk, ha már ekkora mennyiségről van szó
– illusztrálta a helyzetet a főgyógyszerész.
Részben a különböző multivitamin-készítmények, de a különböző, vény nélkül kapató, megfázás ellen alkalmazott készítmények is tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amelyek túladagolása nem is olyan nehéz. Például a vitaminok közül a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminokat szokták említeni, amelyeket túl lehet adagolni. Egyéb vitaminokkal azért lényegesen biztonságosabb a helyzet, viszont a megfázás ellen használatos készítmények esetében például a paracetamol egy olyan hatóanyag, amelynek a túladagolása viszonylag könnyen megtörténhet, főleg, ha egyszerre próbál meg valaki – eltérő néven – lázcsillapítót és például valamilyen forró italt fogyasztani. Ez például egy májkárosodással is fenyegető állapotot idézhet elő-hangsúlyozta Süle András.
A különböző étrend-kiegészítők és vitaminok ugyan valóban tudják azt, mint ami a csomagolásukra rá van írva, ugyanakkor nem feltétlenül helyettesítik a változatos étrendet, az aktív életmódot, a jó értelemben vett egészségtudatosságot. Egy kellően változatos étrend, megfelelő mennyiségben fogyasztott zöldség-gyümölcs legalább annyit hozzá tud tenni az egészségünkhöz, mint akár a nagy mennyiségben fogyasztott étrend-kiegészítők.
Egy friss kutatás szerint a B6- és B12-vitamin hosszú távon káros lehet
Az Ohiói Állami Egyetem kutatása szerint a B6- és B12-vitamin hosszú távú, nagy dózisban történő fogyasztása növelheti a tüdőrák kockázatát a dohányzó férfiaknál-olvasható a Journal of Clinical Oncology című orvosi szakfolyóiratban. A kapott adatok azt mutatják, hogy a tisztán (tehát nem multivitaminos formában) szedett B6- és B12 vitaminok a dohányos férfiaknál 30-40 százalékkal növelték a tüdőrák kialakulásának esélyét. Tíz év elteltével a kockázat három-négyszeresére nőtt, ha a dohányos férfiak napi 20 milligrammnál több B6-vitamint, vagy 55 mikrogrammnál több B12-vitamint vittek szervezetükbe.