Létrehozva: 2024.02.08.

Megindultak a télriasztó busók, ez az idei program

Idén is elűzik a telet a maskarába bújt sokácok, amit bárki a saját szemével láthat Mohácson. A százezreket vonzó busójárás idén február 8–13. között várja közönségét.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén a farsang farka. Sok városban ekkor rendezik meg a híres felvonulásokat, például a riói vagy a velencei karnevált, Magyarországon pedig a mohácsi busójárást. Milyen programokkal készülnek idén a busók? Mutatjuk!

busó, busójárás, mohácsi busójárás
A mohácsi busójárás idén február 8–13. között van. Fotó: LeaDigszammal / Shutterstock

Mikor volt az első busójárás?

A sokacnak vagy sokácnak nevezett népcsoport által meghonosított farsangi eseményt először egy 1783-as feljegyzés említi. A török hódoltság idején Mohács környékén élő furfangos népcsoport a legenda szerint a megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekült. A sokácok aztán álruhákat öltve visszatértek és a folyón átkelve rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból. A busójárás elemei azóta is változatlanok: busóbundába öltözött emberek faragott álarcokban, jellegzetes kereplőkkel és kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a telet.

Ennek a legendának azonban aligha van igazságalapja: Mohács ugyanis 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, és a sokácság nagyarányú betelepítése csak mintegy tíz évvel ezután kezdődött meg. Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok hozták magukkal korábbi hazájukból a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját - olvasható a mohacsibusojaras.hu-n.

Tavaszköszöntő, termékenységvarázsló ünnep

A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival. A hazai busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtöltében határozták meg. Régen farsangvasárnap reggelétől húshagyó kedd estig tartott a mulatság, a farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába.

A busójárást – első magyarországi elemként – felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív világörökségi listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2009-ben.

Ők a busójárás szereplői

A főszereplők a busók, akik fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett, birkabőrcsuklyás maszkot viselő alakok. Mellettük állandó szereplők a sokac lányok, akik népviseletbe öltöznek és eltakarják az arcukat. Mellettük lefátyolozott arcú nőket és lakodalmas viseletbe öltözött férfiakat is lehet ilyenkor Mohácson látni, továbbá karneváli jelmezes alakok is járják az utcákat. Őket gyűjtőnéven maskarának nevezik.

busójárás, busó, mohács
Szokás szerint a busójárás végén tüzet gyújtanak, hogy elégessék a telet.  Fotó: samatotoh / Shutterstock

Idén minden eddiginél több lesz a maskarás

A látogatókat idén is folklórműsorokkal, néptánccsoportok fellépésével, táncházakkal, busócsoportok bemutatóival, családi és gyermekprogramokkal várják a mohácsiak. A tervek szerint minden eddiginél több, 2500 maskarás és 71 busócsoport vesz részt a 2024-es mohácsi, téltemető, tavaszköszöntő népszokáson. A 15 helyszínen több mint 160 hagyományőrző programot kínáló eseményre mintegy 110.000 látogatót várnak a szervezők.

Bőséges a programkínálat

Február 8-án, csütörtökön a fókusz a fiatalokon van: ekkor iskolás néptánccsoportok lépnek fel, vetélkedőket tartanak, a felvonuló maskarások között pedig gyermek jankelék és kisbusók farsangolnak Mohácson, míg az esti órákban táncházakat tartanak busók részvételével. Pénteken aztán busómaszkfaragók és más népművészeti tárgyalkotók munkáiból nyílik kiállítás, folklórműsorokat tartanak a helyiek, zenekarok lépnek fel a Busóudvarban, míg a piactéren ismét táncházban mulathatnak a résztvevők.

Február 10-én, szombaton a hagyományos mohácsi sokác viseletdarabok készítésének műhelytitkaiba kapnak bepillantást az érdeklődők. Már a reggeli óráktól tamburazenekarok, néptáncegyüttesek, busócsoportok tartanak bemutatókat, lakodalmas menetet, valamint megnyílik a népművészeti és kézműves vásár is. Vasárnap a busócsoportok farsangi készülődésébe pillanthatnak be a résztvevők, de lesz bábkoncert, ételkóstoltatás, majd dél után nem sokkal kezdődik a busók csónakos átkelése a Dunán a Sokacrévbe. Február 12-én, hétfőn lesz interaktív farsangi gyermekfoglalkozás és a busók hagyományosan házról-házra járnak majd. Február 13-án, kedden pedig a délutáni felvonulást követően meggyújtják az óriási főtéri máglyát, és elégetik a telet szimbolizáló koporsót. A programokról részletesen itt lehet olvasni.

 

origo.hu

Öt évvel idősebb, kétgyerekes nőt szemelt ki magának a TV2 fiatal sztárja

ripost.hu

Tragédia érte Tóth Gabi szerelmét, Papp Máté Bencét

hirtv.hu

Véget ért Robert Fico műtétje

ripost.hu

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

vg.hu

Nem jár mindenkinek az eperszedés: besokallt a tulajdonos, kitiltotta a gyerekeket az eperföldről

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

lakaskultura.hu

Hangulatos pici erkély: ezt a DIY megoldást imádni fogod!

ripost.hu

Alaposan megváltozott a helyzete, kitálalt Szoboszlai Dominikról a kapitány

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

INSIDER

Magyar Péter pont úgy fenyegetőzik és hisztizik a közéletben, ahogy régen az otthonában

INSIDER

Saját árfigyelőt kap az otthonfelújítási program - olcsóbb lesz a lakásfelújítás!

INSIDER

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

INSIDER

Orbán Viktor: Egyedül kell tovább küzdenünk a békéért

INSIDER

Bele akart kötni a Fradiba a balos sajtó, helyreigazítás lett a vége

INSIDER

Menczer Tamás: A sok rossz hír között van egy jó is - Videó

INSIDER

Szijjártó Péter: Ne legyünk naivak, ha egy kormány szuverén, akkor azt minden irányból támadják - videó