INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.09.
Módosítva: 2024.02.09.

Erre még a szakértők sem számítottak, megdöbbentő adat érkezett a magyar gazdaságról

A KSH péntek reggel közölte a januári inflációs adatokat, már 4 százalék alá süllyedt a pénzromlás!

2024. januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Decemberhez viszonyítva átlagosan 0,7%-kal emelkedtek az árak, azonban a ruházkodási cikkek 2,1%-kal olcsóbbak lettek. A szakértők előzetesen 4 százalékos inflációra számítottak, így elmondható, hogy 

a vártnál is kedvezőbb adatokat jelentett be a a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A vezetékes gázért 25,0, az elektromos energiáért 3,4%-kal kevesebbet, a tűzifáért 2,0%-kal többet kellett fizetni tavaly januárhoz képest. Fotó: Bach Máté

12 hónapja egyfolytában csökken a drágulás mértéke

Az infláció tavaly januárban tetőzött hazánkban, akkor 25,7 százalékot mértek. Orbán Viktor ekkor arról beszélt, hogy az inflációt minden eszközzel le kell törni, és a cél az, hogy a tavalyi év végére már egyszámjegyű legyen a drágulás mértéke. 

Végül már a vártnál korábban, tavaly októberre sikerült teljesíteni ezt a vállalást. Ebben a sikerben jelentős mértékben közrejátszottak a kormány korábbi intézkedései: Az online árfigyelő és a kötelező akciózás is bizonyított, érdemben járultak hozzá az infláció csökkentéséhez.

Az infláció ilyen mértékű csökkenése lényeges segítséget jelent a családok és a gazdaság számára egyaránt.

12 hónap alatt, 2023. januárhoz viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 3,6%-kal nőtt, ezen belül leginkább a cukoré (38,2%), az alkoholmentes üdítőitaloké (14,6%), a csokoládé és kakaóé (14,1%), a büféáruké (12,7%), valamint a sertéshúsé (10,0%). A termékcsoporton belül a liszt ára 19,0, a tojásé 17,8, a sajté 15,6, a vaj és vajkrémé 13,8, a száraztésztáé 13,2, a tejé 10,2%-kal csökkent. 
  • háztartási energia 11,3%-kal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 25,0, az elektromos energiáért 3,4%-kal kevesebbet, a tűzifáért 2,0%-kal többet kellett fizetni. 
  • szolgáltatások 10,4, ezen belül a lakbér 13,9, a járműjavítás és -karbantartás 11,9, az autópályadíj, gépkocsikölcsönzés, parkolás 11,3, a sport- és múzeumi belépők 10,9, az üdülési szolgáltatás 10,2%-kal drágult, az utazás munkahelyre, iskolába 21,7%-kal olcsóbb lett. 
  • szeszes italok, dohányáruk ára 8,1, ezen belül a dohányáruké 9,2%-kal nőtt. Az állateledelek ára 20,0, a mosó- és tisztítószereké 11,1, a gyógyszer, gyógyáruké 8,0, a testápolási cikkeké 4,7%-kal emelkedett. 
  • tartós fogyasztási cikkekért 1,4%-kal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 9,9%-kal csökkent, a konyha- és egyéb bútoroké 7,6, a fűtő- és főzőberendezéseké 3,7, a szobabútoroké 2,6, az új személygépkocsiké 1,3%-kal nőtt. A járműüzemanyagok 11,9%-kal olcsóbbak lettek.

Nagy Márton: összeomlott az infláció

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az adatokat elemezve kifejtette, hogy mindössze egy év leforgása alatt az infláció gyakorlatilag összeomlott, így az már nem jelent érdemi problémát a gazdaság szempontjából. 

A magyar infláció ma már kedvezőbb szintre süllyedt, mint az észteknél (öt százalék), a horvátoknál (4,8 százalék), az osztrákoknál (4,3 százalék) vagy a szlovákoknál (4,3 százalék).

Ezt olyan célzott kormányzati intézkedések segítették, mint az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás. Emellett kifejtette, hogy szeptembertől újra fokozatosan nő a reálbér, azaz egyre többet ér a családok jövedelme. Az alacsony inflációnak és a béremeléseknek köszönhetően pedig

2024-ben akár hat százalékkal vagy afeletti mértékben is emelkedhetnek a reálkeresetek.

Az infláció sikeres visszaszorítását követően a kormány már minden erejével az előtte álló év fő feladatára, a gazdasági növekedés helyreállítására fókuszál. A dinamikus, négy százalék körüli GDP-növekedés eléréséhez tovább kell fokozni a munkaerőpiaci aktivitást, a beruházási rátát 25 százalékos szint felett kell tartani, illetve a fogyasztói bizalom erősítésével és az óvatossági motívum oldásával helyre kell állítani a lakossági fogyasztást. Ezt támogatja az is, hogy a kormány korábbi vállalásuk betartására kérte az üzemanyagforgalmazókat, arra, hogy térségi szinten is versenyképes, a régiós középmezőnybe tartozó árszínvonalú üzemanyagokat biztosítsanak – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy versenyző meghalt a világ legnagyobb pontyfogó versenyén a Balatonnál

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Minden kétséget eloszlató felvétel: UFO-t videózott az édesanya

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

vg.hu

Indul a koncertszezon: a Budapest Park üzent a veszprémi Gyárkertnek

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el

INSIDER

Nyitrai Zsolt: A nyugdíjasok továbbra is számíthatnak Magyarország kormányára!

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai