Létrehozva: 2024.01.22.

Mit hoz a Vince nap? Ezt mondja az idei termésről Gere Tamás, villányi borász

A szakember szerint bő termés várható, ráadásul Villányban ma vesszőszentelést is tartanak.

Főleg a borászoknak fontos nap a mai, de aki szereti a hegy levét, annak is érdemes az eget és a fákat kémlelnie. Ma van ugyanis Szent Vince napja, amikor többek között eldőlhet, milyen lesz az idei szőlőtermés és egyúttal a belőle készülő bor.

Szent Vince, Vince nap, vértanú, védőszent, a borászok védőszentje
Szent Vince a szegények, rászorulók és a borászok védőszentje. Fotó: Zvonimir Atletic / Shutterstock

Villányban vesszőszentelés is lesz ma

A népi hagyomány szerint január 22-én, Szent Vince napján, ha napos az idő, akkor jó termés várható, ha ködös, felhős az idő, akkor ősszel a szüret gyengének ígérkezik. Ezen a napon szőlővesszőt vágnak a borászok, melyből megjósolják az adott évi szüretet, mennyire bőséges termés várható. A levágott vesszőket vízben kirügyeztetik és a hajtások, rügyek állásából következtetnek az adott évi termésre. A nap során Szent Vince nevére áldomást isznak, este pedig örömtáncot lejtenek. 

A Ripost megkérdezte a neves villányi borászt, Gere Tamást, hogy náluk tartják-e a hagyományt.

Mi éppen most vágtunk vesszőt, ami nem fagyott el, így bő termésre számítunk. Ha csöpög az eresz, az is jót jelent és ez most délelőtt így van itt nálunk Villányban 

- mondta Gere Tamás, aki hozzátette, hogy január 22-én délután vesszőszentelést is tartanak.

Református és katolikus pap is jön hozzánk, és egy kis harapnivaló, valamint forralt bor kíséretében megszentelik a vesszőket 

- árulta el a borász.

Január 22-én ünnepeljük Szent Vince napját

A Szent Vince egy vértanú volt, aki az Ibériai-félszigeten, Huescában született, valamikor a 3. században. Szülei valószínűleg nemesek voltak. Neve latin eredetű, jelentése Győzedelmes. Szent Valér, Zaragoza püspöke oktatta őt hitre és miden másra is. Diakónussá szentelése után Vince látta el azokat a tennivalókat, amikre püspöke az öregsége és hiányos beszédkészsége miatt már nem volt alkalmas. Amikor Diocletianus császár elrendelte az utolsó nagy keresztényüldözést (303-ban), Valencia helytartója azzal akart tekintélyt szerezni magának, hogy a parancs végrehajtását Valér püspökön és diakónusán, Vincén kezdi. Ezért bilincsbe verve Zaragozából Valenciába vezettette őket, és válogatott módokon kínozni kezdték őket-olvasható a Wikipédián.

Szent Vince a végletekig kitartott a hite mellett

A kínzások következtében Valér püspök hamarosan elhunyt, Vince szenvedéseit azonban a helytartó igyekezett elnyújtani. Végül ős is meghalt, de a temetést megtagadták tőle, a holttestét kidobták a szántóföldre, a kutyáknak és a madaraknak. A legenda szerint ekkor Isten egy nagy hollót küldött, hogy megvédje a tetemet, amit ezért zsákba varrtak, és kövekkel megrakva a tengerbe vetették. A tenger hullámai azonban újra meg újra a partra sodorták a szentet, egészen addig, amíg egy keresztény meg nem találta és illően el nem temette. Szent Vince csontjait a mai napig Valenciában őrzik és Rómában három templom is viseli a nevét.

Nem csak a katolikusok tisztelik Szent Vincét

Szent Vincét főleg a római katolikusok tisztelik, elsősorban Franciaországban, amihez különösen hozzájárulhatott a stólája (tunikája), amit sokáig Franciaországban őriztek. Ennek révén lett Vince többek között a takácsok védőszentje. Franciaországon kívül a keresztény bortermelők Elzászban, Dél-Németországban és Ausztriában is tisztelik. Szent Vince emellett az elnyomás elleni küzdelem szimbóluma, az ő nevéhez kötődik a szegények és rászorulók segítése, de Szent Vince a szőlészek védőszentje is.

Mi köze Szent Vincének a borhoz?

Január 22., vagyis Vince napja különös jelentőséggel bír a boros gazdák életében is. Elsősorban mint időmeghatározó szentre gondoltak, gondolnak Szent Vincére. A mai napig sok nyelven használatos például az a mondás, hogy „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”. Vagyis ha Vince napján száraz az idő, akkor a pincék üresen maradnak. Emellett sokan használják még a „Fényes Vince, tele a pince, Ködös Vince, üres pince” mondást is. Vince szőlész-védőszentségéhez valószínűleg hozzájárulhatott a nevének népies szójátéka is: Vin-Cent annyit tesz, mint százszoros bor.

A bort még XIV. Lajosnak, a francia királynak is felszolgálták. Rajongott érte /
Fényes Vince, tele a pince, Ködös Vince, üres pince-tartja a mondás. Fotó: Martchan

Az ünnepnaphoz társuló hagyományokról

Magyarországon Szent Vince napja a népi hagyományokban fontos szerepet játszanak. A paraszti naptárban Vince napja a tél végét és a tavasz kezdetét jelzi. Ezen a napon gyakran figyelik a madarakat a fákon, hiszen ha a verebek elkezdenek fészket rakni, közeledik a tavasz. Egy másik hiedelem, hogy ha Vincent napján esik a hó, akkor még hosszú lesz a tél, de ha napfényes és tavaszias az idő, akkor a tél hamarosan véget ér. Vince napjához kapcsolódik egy különleges borkóstoló hagyomány is: ezen a napon kóstolják meg az új bort a gazdák és meghívott vendégeik. A szőlősgazdák emellett a metszett “vincevesszők” állapotából jósolják meg a szüret gazdagságát is. Ez annyit tesz, hogy a január 22-én levágott szőlővesszőket üvegbe, melegbe tették, és várták, hogy kihajtson. Ha sok rügy hajtott ki rajta, akkor bőséges termésre, ha nem, akkor kevés borra számítottak abban az évben. A legkedveltebb magyar népszokás pedig az, hogy Vince napján sok bort kell inni, ha azt szeretnék, hogy ősszel bőséges termés legyen. Sok helyen papot is hívnak a szőlőtőkék megáldására, vagy a szőlő négy sarkát borral vagy szentelt vízzel öntözik meg.

Vince-napi hagyományok más országokban

Az egyházi szertartások mellett sok helyen jótékonysági eseményeket, ételosztásokat is szerveznek ezen a napon. Spanyolországban például ünnepi misék, körmenetek és fesztiválok színesítik az ünnepi napot. A hívek gyakran látogatják meg a székesegyházat, ahol Szent Vince sírja található, és virágokkal, gyertyákkal tisztelegnek előtte. A franciaországi Bordeaux-ban hagyományosan kenyéráldozatot tartanak Szent Vince emlékére. A kenyéráldozat során a kenyértészta elkészítését megelőzően imádkoznak azokért, akik élelmiszerhiányban szenvednek, és az elkészült kenyértésztát a szegényeknek osztják szét.

 

origo.hu

eva murati a bajnokok ligája szexi háziasszonya

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

borsonline.hu

Egy ország hőköl ma hátra: az éjjel meggyilkolták a csodálatos színészt

magyarnemzet.hu

Az orosz légierő az ukrán egységeken tartott elrettentő demonstrációt + videó

metropol.hu

Házasság első látásra: hiába a tagadás, ezen bukott le a műsor két sztárja

hirtv.hu

Elrettentő demonstrációt tartott az orosz légierő az ukrán egységeken + videó

ripost.hu

Ezt kell most tenned a paradicsommal, ha bőséges termést szeretnél

mindmegette.hu

Vége a vitának: tiltólistás édességek térnek vissza a Lidlbe

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

ripost.hu

Tarol a hűtős lángos, ilyen finomat rég ettél!

ripost.hu

Ellepték a kerted a csigák? Így inthetsz búcsút nekik nyomban

ripost.hu

Ezt nem láttuk jönni: száguld felénk, pillanatok alatt lecsap az ítéletidő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Európa ilyet még nem látott, százezreket várnak szombaton a belvárosba

INSIDER

Böjte atya: Egyesek háborúra készülnek, mi a békére

INSIDER

Még jó, hogy fel kell tüntetni! Egyetlen boltban 29 összement termék!

INSIDER

Újabb lépés a világháború felé: térképen az amerikai fegyverekkel támadható orosz célpontok

INSIDER

Kíváncsi vagy, ki az új magyar űrhajós? Íme, így néz ki Kapu Tibor

INSIDER

Ez a szörnyeteg 400 utódot hoz világra, szereti a sört és tönkreteszi a kertedet - így léphetsz fel ellene

INSIDER

Szijjártó Péter hatalmas bejelentést tett: megvan a következő magyar űrhajós

INSIDER

Családja szerető ölelésében gyógyul a másfél évig kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi