Létrehozva: 2023.12.10.

Kinek a feladata a hó eltakarítása? Attól függ, hová esett!

Nem mindenhol az önkormányzat vagy útfenntartó dolga eltakarítani a havat. Van, ahol a lakóknak kötelességük ezt megtenni. Mutatjuk, hogy kinek hol kell eltakarítania a napokban lehullott hómennyiséget.

Minden közterületnek megvan a maga gazdája, akinek tisztán kell azt tartania. Tartoznak útszakaszok az önkormányzatokhoz, a közútkezelőhöz, a társasházak lakóihoz és a családi házban élőkhöz is. A takarítást pedig nem pusztán esztétikai kérdés, ha megsérül valaki az el nem takarított hó miatt, kártérítésre kötelezhető a terület kezelője!

hó, hólapátolás, hólapát
Mutatjuk, hogy kinek hol kell eltakarítania a napokban lehullott tekintélyes hómennyiséget. Fotó: Brett Taylor Photography /  Shutterstock

A legtöbb út a Közúthoz tartozik

Az országos gyorsforgalmi, fő- és mellékutak üzemeltetéséért és fenntartásáért a Magyar Közút Nonprofit Kft. felel. Ez több, mint 31.000 kilométernyi útszakaszt jelent. Folyamatosan figyelik az időjárás előrejelzést, és ha az alábbi feltételek teljesülnek, nekilátnak a eltakarításának:

  • ónos eső esetén csak akkor állnak neki sózni, ha már elállt az eső;
  • ha havazni kezd, addig nem állnak neki a takarításnak, amíg 3-5 centiméternyi le nem esett, ez alatt csak sóznak;
  • a hótorlaszok eltakarításának csak akkor állnak neki, ha nincs szél.

A weboldalukon olvasható tájékoztatás szerint mintegy 700 munkagépet tudnak bevetni ha havazik, tehát egy gépre átlagosan nagyjából 40 kilométernyi út jut, ekkora területet, a fel- és levonulásokkal, só- és üzemanyag feltöltésekkel együtt 2-4 óra alatt tesznek meg, ennyi idő alatt pedig intenzív havazás esetén újra megmaradhat a hó a burkolaton.

A fővárosi utakat az FKF tartja karban

Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. látja el a járdák, lépcsők, bicikliutak és a szilárd burkolatú utak hóeltakarítást és síkosságmentesítését. Ez több, mint 3000 kilométernyi útszakaszt jelent. Az FKF szigorú prioritási sorrendben takarítja el a havat: először jönnek a hidak, felüljárók, az autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, majd az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai és egyéb közösségi közlekedési útvonalak, ezt követően pedig a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak következnek. A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés-írják a közleményükben.

A megállókban megint más a hó eltakarításáért a felelős

A fővárosban a tömegközlekedési járművek megállóit a BKV Zrt. vagy egy általa megbízott alvállalkozó takarítja, más városokban pedig az ott működő közlekedési cégek vagy az általuk megbízott alvállalkozók.

Havazás
A járdákat az FKF munkatársai takarítják, kivéve ott, ahol ez a lakók feladata. Fotó: Origo

Vidéken az önkormányzatok a felelősek

A fővároshoz és a közúthoz nem tartozó területek a helyi önkormányzatokra vannak bízva. Ez alól kivétel a házak előtti járdaszakasz, amit mindenhol -a fővárosban és vidéken is- az ott lakóknak kell eltakarítani, vagy nekik kell megbízni ezzel a feladattal valakit.

A saját házunk táján nekünk kell takarítani

A jogszabályok értelmében a házak, ingatlanok előtti járdák síkosságmentesítése a tulajdonos kötelessége, egészen az út szegélyvonaláig. Társasházak esetén a lakóközösségeknek kell gondoskodnia a eltakarításáról. Arra is érdemes figyelni, hogy a törvény szerint a takarításhoz tilos nátrium-kloridot, vagyis sót használni a járdákon és a telkeken belül is! Azt sem árt tudni, hogy a fővárosban egy rendelet értelmében a járdáról letakarított havat a 8 m-nél szélesebb kocsiutak esetében az úttest szélére lehet tolni, a csatornalefolyó szabadon hagyásával. Az ennél keskenyebbeknél a havat a járda szélén kell összegyűjteni úgy, hogy a gyalogosok számára 1,5 méter széles terület szabadon maradjon.

Aki elcsúszik az el nem takarított havon, kártérítésre jogosult

Az esetleges kártérítési igény érvényesítésének módját az határozza meg, hogy kocsival, vagy gyalogosan ért valakit baleset-írja a D.A.S. jogvédelmi biztosító. Abban az esetben, ha bizonyítható, hogy valaki a jég és hómentesítési kötelezettségének nem tett eleget, akkor a törvény értelmében kártérítési kötelezettsége áll fenn. Már csak meg kell találni, kihez is tartozik a terület, ahol megsérültünk. Ebben segíthet a fenti felsorolás. Fontos tudni, hogy a balesetet, sérülést szenvedőnek kell bizonyítania, mikor és hol történt az eset, ahogy a felelős felkutatása is az ő feladata. Éppen ezért a baleset után érdemes minél több bizonyítékot rögzíteni a helyszínen. A kártérítés, sérelemdíj iránti igényt és az ezekhez kapcsolódó bizonyítékokat írásban kell benyújtani a terület tisztán tartásáért felelős cégnek, személynek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Ma sem ússzuk meg szárazon: három vármegye is riasztást kapott – Időjárás

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem