INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2023.12.27.

Optimista a Magyar Nemzeti Bank: ekkorát zuhanhat az infláció az év végére

Egész évben folyamatosan csökkent az infláció, októberre már a kormány ígéretének megfelelően egyszámjegyű lett a drágulás, decemberre pedig még jobb adatok érkezhetnek.

Az év végére 6 százalék alá is süllyedhet az éves fogyasztóiár-index, a 2023-ban elindult érdemi dezinflációs hatás 2024 első hónapjaiban is folytatódik, és az infláció 2025-ben tér vissza tartósan a jegybanki toleranciasávba – mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója.

Már harmadjára lett a forint a fizetőeszközünk
Az inflációs érték idén minden hónapban csökkent, decemberben már 6 százalék alatt lehet. / Fotó: MTI

Hangsúlyozta:

a fegyelmezett monetáris politika, a kormányzat versenyt erősítő lépései, a visszafogott belső kereslet és az érdemben alacsonyabb külső költségkörnyezet együttesen támogatták az infláció csökkenését 2023-ban.

Azzal folytatta: az év végén az infláció akár az 5-ös számmal is kezdődhet és a magyar fogyasztói-árindex belesimul a régiós átlagba.

A jegybank szeptemberi prognózisában 2023-ra éves szinten 17,6-18,1, 2024-re 4,0-6,0 és 2025-re 2,5-3,5 százalékos inflációval számolt.

Csehország lett a sereghajtó

Amint arról beszámoltunk, az euróövezet éves inflációs rátája 2023 novemberében 2,4% volt, szemben az októberi 2,9%-kal. Egy évvel korábban ez a mutató még 10,1%-on állt - olvasható az Eurostat friss jelentésében.

A legalacsonyabb éves rátát Belgiumban (-0,8%), Dániában (0,3%) és Olaszországban (0,6%) regisztrálták. A legmagasabb éves rátát Csehországban (8,0%), Magyarországon (7,7%), Szlovákiában és Romániában (egyaránt 6,9%) rögzítették. Októberhez képest az éves infláció 21 tagállamban csökkent, háromban stabil maradt, háromban pedig emelkedett.

2023-ban minden hónapban kisebb lett az infláció

Egész évben csökkent az infláció az előző havi adatokhoz képest hazánkban. A csúcsot idén januárban mérték, 25,7 százalékon. Szeptemberre ez az érték megfeleződött, a legutóbbi statisztikák 7,8 százalékos drágulást mértek, ami a harmada az év elejinek. 

Orbán Viktor még 2022 év végén jelentette be: a kormány egyik legfontosabb feladata, hogy egyszámjegyűvé zsugorítsa a drágulás mértékét 2023-ban. 

A kormány intézkedései sikeresnek bizonyultak

Az infláció folyamatos csökkenéséhez az alábbi intézkedések járultak hozzá:
 Ország- és vármegyebérletek: a május elsejétől kapható új típusú bérletek jelentős spórolást tesznek lehetővé az ingázók számára. A teljes árú országbérlet ára: 18.900 Ft, diákoknak: 1890 Ft. A teljes árú vármegyebérlet ára: 9450 Ft, tanulóknak: 945 Ft. Májusban közel 430 ezren választották a vármegye- és országbérletet. Júliustól ráadásul már az Intercityken is lehet országbérlettel utazni. 

  1. Kötelező akciózás: az infláció letörése érdekében a kormány új inflációellenes eszköz bevezetéséről döntött, mely június elsején lépett hatályba. A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart. Minden élelmiszerboltnak húsz élelmiszercsoportban kell legalább egy terméket 15%-os engedménnyel kínálnia. 
  2.  Online árfigyelő rendszer: július 1-jén indult az online árfigyelő rendszer, az adatbázis több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát tartalmazza. Benne van például a sertéscomb, a fehér kenyér, a 1,5 százalékos ESL tej, a trappista tömbsajt, a virsli, a margarin, a vaj és a spagettitészta is. Az intézkedés a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra kötelezően vonatkozik. A cél az, hogy a vásárlók össze tudják hasonlítani a különböző boltok árait, és minél olcsóbban tudják elintézni a bevásárlásokat. 
  3. Kamatstop: Nem csak idén születtek olyan kormányzati döntések, amelyek az infláció letörését voltak hivatottak szolgálni. 2021. december 24-én jelent meg kormányrendelet a lakossági hitelek kamatrögzítéséről. Közel félmillió családot érint az intézkedés, számukra a változás komoly segítséget jelentett az elmúlt másfél év során és jelent ma is: a kormány döntése értelmében a kamatstopot 2023. december 31-ig biztosan fenntartják.
  4. Rezsivédelem: a háború következtében az energetikai világpiacon drámai mértékben megnövekedett az energiahordozók ára. A többszörösére nőtt árak nem tették lehetővé, hogy a régi formájában fenntartsák a rezsicsökkentés intézményét. A rendelet úgy módosult, hogy átlagfogyasztásig továbbra is csökkentett árat fizetnek a felhasználók, afölött viszont piaci árat számláz a szolgáltató. Az átlagfogyasztás a gáz tekintetében 1729 m3/év (144 m3/hó), az áram esetében pedig 2523 kWh/év (210 kWh/hó). 
  5. Benzinárstop: 2021 novemberében, tehát már a háború kitörése előtt úgy döntött a magyar kormány, hogy bevezeti a benzinárstopot. Ezt több mint egy éven keresztül – kisebb változtatásokkal – érvényben is hagyták. Ez alatt a 13 hónap alatt átlagosan közel 360 ezer forintot hagyott minden, autót használó magyar háztartásnál a kabinet.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívinfarktust kapott a Veszprém legendás kézilabdázója

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

magyarnemzet.hu

Putyin már a győzelem ünneplésére készül, miközben óriási tömeg gyűlt össze Moszkvában + képgaléria + videó

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

magyarnemzet.hu

Gulácsi előtt most ezért fejet hajthat a Bundesliga összes kapusa + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal