Létrehozva: 2022.10.14.
Módosítva: 2022.10.14.

Orbán Viktor a rádióban: Nem nézzük ölbe tett kézzel a szankciós inflációt

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozott.

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején azt mondta, vannak akik arról beszélnek, hogy a háborút meg kell nyerni, míg Magyarország az azonnali tűzszünet és béketárgyalások mellett áll. 

"Mi egy szabadságharcos nemzet vagyunk, 1956-ban is vállaltuk háborút - tette hozzá. - Mi 1956-ban azért harcoltunk, hogy kikényszerítsük a tűzszünetet és a béketárgyalást, hogy Ausztriához hasonlóan függetlenek legyünk. A mi '56-os logikánk alapján a megszállót arra kell kényszeríteni, hogy tárgyaljon" - fogalmazott a miniszterelnök.

 Ugyanakkor szerinte van egy béketábor is: "Ferenc pápa, amerikai republikánusok, üzletemberek, Kissinger. A gazdasági megkönnyebbülést ez hozná el - mondta a kormányfő. A tisztességesebb árakhoz a békével jutunk el. Nem sok jó szankciót láttunk eddig a világban. 10-ből 2-3 szokott beválni - " - mondta Orbán Viktor. 

Energiatörpe

Hozzátette: fontos lenne az is, hogy szankciók mellékhatásai a kivetőkre ne gyakoroljanak rombolóbb hatást, mint a kivetettre. "Az, hogy az energiatörpe vessen ki szankciót az energiaóriásra, az mindenképpen egyedi. Most szankciós felárat fizetünk."

Elszúrt szankciók

Brüsszelben viszont elszúrták a szankciókat – mutatott rá a miniszterelnök. Mint fogalmazott, az országok óvatosak voltak a szankciókkal, mert tízből csak kettő-három szokott csak beválni, és sok esetben jobban fáj annak, aki kivetette, mint akire kivették.

Szankciókat azok szoktak kivetni akiknek erőfölényük van. Energiaügyben viszont kétséges, hogy erőfölényünk lenne, mivel mi vásárlók vagyunk az oroszok pedig a szállítók. Tehát az, hogy ez energiatörpe szankciót vet ki az energiaóriásra igencsak szokatlan –rögzítette a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy hat hónapja sürgetik az Európai Bizottságot, hogy tegyen le egy árcsökkentési javaslatot a szankciók mellé. Ezt viszont nem tette meg, ezért szankciós infláció van, és szankciós felárat fizetünk. Véleménye szerint végső megoldás az lenne, ha az unió elállnának ettől a politikától, de ettől még nagyon messze vagyunk.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország részletesen megnézi az asztalra kerülő szankciókat. Mindent megvizsgálunk, és ha a hazánk számára hátrányos szankciókat látunk, akkor felvesszük a küzdelmet.– Nő az elégedetlenség, így az európai kormányfők között is egyre többen mondják, hogy nem ezt ígérték –hívta fel a figyelmet.

Európa csak veszít

Most már nem Magyarország az egyetlen, amelyik felteszi a kérdést, hogy mi folyik itt – hangsúlyozta a miniszterelnök a brüsszeli szankciókról. Hangsúlyozta, hogy mindezen az USA nyer, Oroszország nem veszít, Európa viszont egyre rosszabb helyzetbe kerül. – A mi nézőpontunk szerint ez terrorcselekmény – beszélt az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásáról a miniszterelnök. Jelezte: az utolsó nagy kapacitású gázvezeték, a török vezeték, továbbra is gázt szállít Magyarországra, ha pedig ezt felrobbantanák, akkor azt terrorista cselekménynek tekintenék.– Szankciós felárat fizetünk – részletezte véleményét a kormányfő az energia-, valamint az élelmiszerárakról. Elmondta, hogy a szankciók nélkül csökkennének az árak.

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy míg az amerikai gáz ötször-tízszer olcsóbb, tehát fel kell tenni a kérdést, hogy ki nyer ezen. Úgy van összerakva az egész, hogy az európaiak csak veszíteni tudnak – tette hozzá.

Szankciós infláció

A miniszterelnök ismét hangsúlyozta, hogy a magas infláció nem piaci okoknak köszönhető. Orbán Viktor kijelentette: jelenleg szankciós infláció van. Amikor magasabb árat fizetünk a boltban, akkor szankciós felárat fizetünk. Mint mondta, ha az unió belátná, hogy változtatni kell a szankciókon, akkor az infláció a felére visszaesne. Ha a brüsszeli politikusok okosabbak lennének, akkor nem lennének ekkorák az energiaárak és az infláció –húzta alá.

A kormányfő hozzátette: a magas inflációt nem szabad ölbe tett kézzel nézni ezért is utasította a pénzügyminisztert, hogy azon dolgozzon, hogy az infláció egy számjegyű százalék környékére csökkenjen. Orbán Viktor felidézte, amikor először volt miniszterelnök, tíz százalék környékén volt az infláció, amikor átvette a kormányzást, és ezt sikerült a felére csökkenteni. Megjegyezte: a jelenlegi kormánynak tehát van tapasztalata az infláció elleni harcban.

Az infláció elleni küzdelem családvédelmi küzdelem is egyben – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor arra is emlékeztetett, a magas infláció mögött mindig lehet spekulánsokat találni, akik ellen fel kell lépni.

Erről nem demokratikusan döntöttek

Orbán Viktor a nemzeti konzultációról azt mondta, hogy egy nemzetközi csata kellős közepén vagyunk.
Az egyik tábor hisz a szankciós politikában, mert az meghozza az eredményt, míg a másik tábor megváltoztatná a szankciós politikát.

Orbán közölte, ha nincsenek válaszok a szankciós politika eredményére, és idejére, akkor azokat nem tudjuk támogatni. A kormányfő szólt arról is, hogyhat hónapig zavartalanul tudna most működni Magyarország, ha nem érkezne nyersanyag.A szankciókat nem demokratikus módon vezették meg, mert arról az európai elit döntött - tette hozzá. Mi a legfontosabb kérdésekbe mindig megkérdeztük az embereket. Orbán kifejtette, hogy mindig megpróbáltak nemzeti egyetértést létrehozni bizonyos kérdések mentén.

Orbán Viktor: Ide migránsok nem jönnek

Orbán Viktor a migrációról azt mondta, a Frontex nem tudja megoldani a határvédelmet, mert a Frontex egy utazási ügynökség.
Nekünk arra van szükségünk hogy fizikai erővel meg tudjuk védeni a határt, és az adott állam beleegyezése nélkül senki ne tudjon bejönni.

A kormányfő elmondta, majdnem 200 ezer illegális határátlépési kísérlet történt idén. Már-már a 2015-ös nagy migrációs inváziós hullámra emlékeztető számok vannak.
A megoldás az lenne, hogy Szerbia déli határát védjük, és ott lenne a konfliktus magva.

A szolidaritási mechanizmus az valójában azt jelenti, hogy szétosztjuk egymás között a migárnsokat - mondta a kormányfő. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan, és ezt eddig mindig sikerült megakadályozni - tette hozzá. Itt menekülttábor nem lesz, és nem fognak migránsok ide jönni -mondta Orbán Viktor.

A magyar kormányfő a szankciós inflációról péntek este egy videót is posztolt Facebook oldalán:

 

origo.hu

Kirúgták Újpestről a bulizós magyar válogatott focistát

ripost.hu

Verőcei hajóbaleset: „Nem tudjuk felfogni” - megszólalt a gyászoló nagymama

mindmegette.hu

Eltűnhetnek a kovászos kenyerek a hazai boltokból, hatalmas változás jöhet a piacon

mandiner.hu

Az ukrán haditengerészet megsemmisítette Oroszország utolsó cirkálórakétákkal felfegyverzett hadihajóját

ripost.hu

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban

ripost.hu

Most jött: újabb vízi baleset történt, többen meghaltak és eltűntek

mindmegette.hu

Újra elérhető a Lidl legnépszerűbb akciója, amire évekig vártak a vásárlók

ripost.hu

„Büszke vagyok rád” – Király Gábor családjában csodálatos dolog történt

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Oroszország űrfegyvert lőtt fel a múlt héten?

POLITIK

Válaszcsapással fenyegetik a franciákat az oroszok

POLITIK

Atomfegyverek bevetését gyakorolják az oroszok.

POLITIK

Lépésről lépésre közelebb az általános európai háborúhoz