Létrehozva: 2023.05.10.
Módosítva: 2023.05.10.

Indulhat az online árfigyelő rendszer

Már csak néhány hét.

Július 1-jén indul az online árfigyelő rendszer, az adatbázis több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát fogja tartalmazni. Benne lesz például a sertéscomb, a fehér kenyér, a 1,5 százalékos ESL tej, a trappista tömbsajt, a virsli, a margarin, a vaj és a spagettitészta is. Az intézkedés a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra kötelezően vonatkozik. A cél az, hogy a vásárlók össze tudják hasonlítani a különböző boltok árait.

A közelmúltban többször is csökkentették az élelmiszerüzletek a tojás árát, mint ahogy több tucat más termékét is. Az elmúlt hetek akcióiból valamennyi élelmiszerüzlet kivette a részét. Így csökkent az infláció is, még ha egyelőre csak kismértékben is.

A következő hónapokban viszont látványosabb lehet a pénzromlás fékeződése, aminek az egyik hajtómotorja már az az online árfigyelő rendszer lehet, amely július 1-gyel indul.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a kormány célja, hogy a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek és a teljes foglalkoztatottság érdekében letörje a szankciós inflációt és megfékezze az élelmiszerek további áremelkedését.

A tárca emlékeztetett rá, hogy a fogyasztói árindex csökkenése érdekében már június 1-gyel kötelező akciókat is előírtak azoknak az üzleteknek, amelyeknek az árbevétele 2021-ben meghaladta az egymilliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy 20 termékkategóriában, amibe az alapvető élelmiszerek tartoznak, hetente változó akciókat kell hirdetniük június 1. és szeptember 30. között. Ezt korábban a kormányszóvivő jelentette be.

„Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal olcsóbban kínálni. Az akciókra pedig heti szinten kell majd kijelölni a termékeket” – mondta Szentkirályi Alexandra.

Ahogy a kötelező akciók, így az online árfigyelés fő nyertesei is a vásárlók lesznek.

„Hiszen egyetlenegy weboldalon tud tájékozódni arról, hogy az érintett legnagyobb üzletláncok egyes alapvető élelmiszereket milyen áron kínálnak. Könnyen össze tudja őket hasonlítani, és eltudja dönteni, hogy az igényei alapján melyik áruházba menjen vásárolni” – mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Szakemberek szerint az árfigyelő adatbázis erősíti az átláthatóságot, hozzájárul a piaci verseny fokozásához, és meggátolja az árak indokolatlan emelését, azaz a túlárazást.

A rendszer kezdetben több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát fogja tartalmazni, benne lesz egyebek között a sertéscomb, a fehér kenyér, a 1,5 százalékos ESL tej, a trappista tömbsajt, a lédig – vagyis a nem előrecsomagolt idared – alma, a virsli, a margarin, a vaj és a spagettitészta is.

Az adatokat a kereskedők naponta kötelesek feltölteni elektronikusan, legkésőbb a napi ár és a kedvezményesebb törzsvásárlói ár alkalmazását megelőző nap végéig.

Az elektronikus rendszerhez azok a kereskedők is csatlakozhatnak önkéntesen, akikre az adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik. Az online árfigyelő-adatbázist a Gazdasági Versenyhivatal működteti majd.

A Ripost egy videóban, 7 pontban foglalt össze minden tudnivalót arról, hogy mit kell tudni az új szabályozásról. Ezek a következők:

  1. Minden héten 20 termék lesz akciós, közte kötelezően lesz többféle hús, zöldség, kenyér, pékáru és sajt is.
  2. Az akció előtti 30 nap legalacsonyabb árához képest 10 százalékkal lesznek olcsóbbak a termékek.
  3. Az akció egy héten át tart, a következő héten jön a következő akció.
  4. A boltoknak ki kell írniuk a teljes listák a bejáratnál, és az akciós újságokban is szerepelnie kell.
  5. Az árstop érvényben marad, az árstopos termékre nem kerül majd 10 százalékos akció.
  6. Csak alapvető élelmiszerek kerülnek az akciós termékek listájára.
  7. Legkésőbb június 1-ig minden boltban el kell kezdeni az akciót.

Közzétették a Magyar Közlönyben péntek este az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt, szombattól már hatályos kormányrendelete a boltok kötelező akcióiról. Az immár végleges előírásokat tartalmazó jogszabály címe a kormánypropagandának megfelelő: „a Kormány 162/2023. (V. 5.) Korm. rendelete a háborús élelmiszerár-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről”. A korábban  ismertetett tervezetekhez képest néhány változást is tartalmaz a rendelet.

Az nem változott, hogy a kötelező akciózást a kereskedők 2023. június 1. és 2023. szeptember 30. között kötelesek bevezetni, de míg korábban azt volt a terv, hogy azokra vonatkozzon, akinek a 2021-es árbevétele meghaladta az 500 millió forintot, az összeget felemelték 1 milliárdra. Az akciós időszak ugyan a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart a rendelet szerint, de a kereskedő szabadon megválaszthatja, hogy melyik napon kezdődjön az egybefüggő 168 óra időtartam.

A kormányrendelet részletezi a bírságokat is, ugyan általánosságban megmaradt, hogy az előírások megsértése az adott esettől függően 500 000 és 3 000 000 forint közötti bírságot vonhat maga után, de egy bekezdés azt is tartalmazza, hogy több rendelkezés megsértése esetén a tételesen felsorolt jogkövetkezmények együtt is alkalmazhatók, vagyis akár 6,5 millió forint bírság is kiszabható majd, ha az akciós termékből nincs elég mennyiség. Termékkategóriákként van tíz százalékot meg nem haladó hiány, illetve 10 és 50 százalék közötti vagy afölötti 500 ezer forinttól kétmilliós bírságig terjedően. Aki pedig nem reklámozza az előírásoknak megfelelően a kormány akcióit, azoknak egyből milliós bírságot kell fizetniük.

A rendelet lényegét közleményben ismertette a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM), az ideológiai magyarázaton túl, megjegyezték, hogy a GFM és az Agrárminisztérium lefolytatta a szükséges társadalmi egyeztetéseket, „konstruktív szakmai megbeszélést folytatott a legnagyobb kereskedelmi láncokkal és szövetségekkel, a beérkezett javaslatokat pedig figyelembe vette a részletszabályok kialakításánál”. Ezek  a következő:

Akciós időszaknak minősül a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig terjedő időtartam, vagy a kereskedő által szabadon választott, egybefüggő 168 óra időtartam.

Kereskedőnek az minősül, aki a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszerében "4711 - Élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem" megjelöléssel feltüntetett tevékenységet főtevékenységként folytat és a nettó árbevétele a 2021. évben az 1 milliárd forintot meghaladta. A rendelet az üzletben vagy bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenység mellett a csomagküldő kereskedelemre is kiterjed.

Húsz akcióköteles termékkategóriát határoztak meg: 1. Baromfihús; 2. Sertés-, marhahús, egyéb húsféleségek; 3. Hal, halkonzerv; 4. Húskészítmények; 5. Tej, tejföl és helyettesítői; 6. Joghurt és egyéb savanyított készítmények; 7. Egyéb tejtermék; 8. Sajt; 9. Vaj, margarin és készítményei; 10. Egyéb zsiradékok (növényi és állati); 11. Kenyér; 12. Péksütemények; 13. Száraztészta, rizs, egyéb cereáliák; 14. Liszt, cukor, tartósított lisztesáru; 15. Friss zöldség; 16. Friss gyümölcs; 17. Gyümölcs-, zöldséglé; 18. Készételek, fűszerek, ételízesítők; 19. Kávé, tea; 20. Ásványvizek és üdítőitalok.

A kereskedő köteles az akciós időszakban termékkategóriánként legalább egy termék vonatkozásában, az elmúlt 30 napban általa alkalmazott legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi árhoz képest legalább tíz százalékkal alacsonyabb árat alkalmazni.

A legalacsonyabb bruttó kiskereskedelmi ár megállapítása során nem kell figyelembe venni a termék azon árcsökkentett bruttó kiskereskedelmi árát, amelynek alkalmazására a termék minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági idejének lejárta miatt, az azt megelőző 72 órában került sor.

Az árcsökkentés alkalmazása során egyéb költség vagy díj nem számolható fel. A kereskedő köteles az árcsökkentéssel összefüggő tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni, valamint a reklámtevékenységéhez kapcsolódóan az online felületén feltüntetni.

A kereskedő az akciózás időtartama alatt a kötelező akcióval érintett termék vonatkozásában köteles abból megfelelő mennyiséget árusítani annak érdekében, hogy a vásárlók kiszolgálása folyamatosan biztosított legyen.

A fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzése folyamatos lesz, az előírások megsértése az adott esettől függően 500 000 és 3 000 000 forint közötti bírságot vonhat maga után.

A kormányrendelet szombaton, tehát 2023. május 6-án lépett hatályba. Aszerint felhatalmazást kap az általános politikai koordinációért felelős miniszter, hogy az akciókhoz előírt tájékoztatás formáját és tartalmát rendeletben állapítsa meg. Továbbá a kereskedelemért felelős miniszter a tájékoztatási segédletet az akciós termékekről a hatálybalépést követő 24 órán belül közzétette.


 

 

 

 

origo.hu

Gulácsi Péter mindent elveszített

origo.hu

Drámai bejelentés: Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

borsonline.hu

Íme Nostradamus hátborzongató jóslata: ő ül idén Károly király trónjára

mandiner.hu

Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

ripost.hu

Lövésre riadtak egy csendes budapesti utca lakói, Majka "barátja" rántott fegyvert az otthonában

vg.hu

Nem értik, mi történik a Bónusz Magyar Állampapírral

mandiner.hu

Magyar Péter eddigi „munkássága” – ezt érte el a baloldal új reménysége

astronet.hu

Erre lehetetlen felkészülni – együttállások a Bikában 2024.05.13-tól

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Harry herceg elszólta magát: így fogadta visszatérését a királyi család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Zelenszkij leváltotta saját testőrparancsnokát

POLITIK

Már 380 kínai vállalat működik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek

POLITIK

20 éve nagyítóval lehetett kínai beruházást találni nálunk