tóth gabi
Gyűlöli a pazarlást, a karácsony menü elkészítésétől pedig egyenesen kifordul a világból - a többi között ezért döntött úgy egy amerikai anyuka, hogy hónapokkal az ünnepek előtt elkészíti a karácsonyi ebédet. Hétfő reggel Bochkor Gáboréknál is téma volt ez a Retro Rádióban, a műsorvezető Lázár séfet kérdezte.
Egy többgyermekes anyuka már hetekkel az ünnepek előtt megfőzte a komplett karácsonyi menüt, és kisebb dobozokban lefagyasztva, a mélyhűtőjében tartja a nagy napig. Cathy Hole történetére hatalmas sajtóvisszhangot váltott ki, és a világsztár Drew Barrymore is felfigyelt rá - mi több: meghívta a saját műsorába.
Bochkor Gábor a Retro Rádióban futó műsorában, a Bochkorban számolt be a szokatlan történetről, felidézve az asszony egyik korábbi nyilatkozatát.
- A jó előre lefagyasztás révén kihasználhatok minden akciót, amivel a karácsony előtti hónapokban találkozom. Karácsony ünnepén is csak annyit olvasztok fel, amennyire szükség van. Azzal, hogy lefagyasztottam a kész ételt, komoly pénzt spórolunk meg - idézte a hétfő reggeli adásban a nő magyarázatát Bochkor Gábor.
A téma erősen megmozgatta a két műsorvezetőt, Bochkor Gábort és Lovász Lászlót is, hiszen az amerikai asszony módszere nemcsak pénzt, időt is spórol: így nem kell hosszú órákat, egyes menük esetén akár két napot is a konyhában tölteni - helyette a családdal tölthetjük az időt.
Ez nem is hülyeség! A halászlevet, a töltött káposztát és a beiglit is le lehet fagyasztani
- állt ki lelkesedve a műsorban Bochkor a nő spórolási taktikája mellett.
De vajon mennyire lehet ezt megcsinálni a magyaros - sok esetben zsíros, fűszeres - ételekkel?
- Igazából a halászlé, a töltött káposzta, a göngyölt húsok minden lefagyasztható lenne a rendelkezésre álló technológiákkal, meg ott a vákuum is – fejtette ki véleményét erről Kovács Lázár, ismertebben: Lázár séf, kiemelve:
Tényleg át lehet ma már gondolni úgy a karácsonyt, hogy valóban, olyan dolgokat elő tudunk készíteni, hogy nem lesz hagymaszagú anyuka és apuka a konyhában, és tényleg olcsóbb is lesz a menü.
Lázár séf szerint a karácsonyi süteményrepertoárnál is jó lehet a fagyasztásos taktika. Az ünnepek közeledtével sok üzenetet kap és kikérik a véleményét, hogy mit készítsenek karácsonyra. Ennek apropóján azt mondta:
- A rétesek húsos, zöldséges, lazacos változata vagy amiben egy kis karaj, sütőtök vagy bármi más karácsonyi ízvilág van, ezeket előre el lehet készíteni és még egyben, nyersen le lehet fagyasztani - példálózott Lázár séf, hozzátéve: ugyanez a helyzet a bejglivel is. Azoknak, akik nem néhány nappal, hanem hónapokkal előre készülnek, azt javasolja, hogy előbb az ételt vákuum csomagolásba tegyék, és csak így helyezzék a mélyhűtőbe.
Minél többet áll az étel, annál inkább átveszi a hűtő szagát, “ízét”, így meg nem
- hangsúlyozta.
A magyar családok karácsonyi repertoárjából nem maradhat ki a halászlé. Annak a tartósításáról azt mondta: fagyasztani lehet, ám a hűtőszekrény/hűtőláda fagyasztási teljesítményén múlik, hogy ugyanaz a halászlé mosolyog vissza ránk – vagy egy kissé megviselt, cafatos lé. “Mínusz 40 fokon nincs gond” - zárta szavait Lázár séf.