kulcsár edina
A karácsonyi ünnepi vacsorára mindenki többet költ, hiszen ilyenkor igyekszünk megadni a módját a családi együttlétnek. Utánajártunk, mi a helyzet idén, milyen mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk.
Karácsonykor nemcsak a szeretetet, hanem egy kicsit a hasunkat is ünnepeljük, hiszen ilyenkor igyekszünk olyan fogásokat az asztalra varázsolni, amit a mindennapokban egyébként nem szoktunk. A december 24-ei sütés-főzés minden családban hagyomány, a háziasszonyok szívüket-lelküket beleteszik az ünnepi menübe. Lapunk most kiszámolta, egy szokásos karácsonyi vacsorára idén mennyit kell áldozni. Négy különböző áruház árait vettük górcső alá.
Klasszikus ünnepi fogás, hisz aki csak teheti, szentestére megpróbál valamilyen halas ételt készíteni. Erre a legalkalmasabb a halászlé, amihez néhány áruházban élő halat is vásárolhatunk, azonban kapható már előre szeletelt halfilé – általában ponty. Spórolás szempontjából jobban megéri, ha élő halból készítjük a halászlevet, de vegyük figyelembe, hogy ezzel sokkal több munkánk lesz, mintha az előre elkészített halpatkókat vagy -filéket vesszük meg.
Hozzávalók: 1,5 kg ponty * 1 dl olaj * 4 fej vöröshagyma * 3 evőkanál pirospaprika * 1 teáskanál erős pirospaprika * 2 szem paradicsom * 2 db zöldpaprika * só
Elkészítés: A megtisztított halakat kifilézzük, és a csontokból, fejekből a vékony szeletekre vágott vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymával, a tetejére szórt őrölt pirospaprikával és fejenként egy liter vízzel felöntjük és legalább 2-2,5 órán keresztül főzzük. A megmaradt halfiléket bevagdossuk, felkockázzuk, megszórjuk kevés sóval és felhasználásig hűtőbe rakjuk. Ha az alaplevünk elkészült, akkor egy tésztaszűrőn, fakanállal vagy egy húsverő kalapáccsal mozgatva a szűrőben átpasszírozzuk a kimert halcsontokat. Ha megvagyunk az alaplével, akkor felforraljuk és belerakjuk a már előkészített halkockákat, ezt követően 10 percig főzzük. Amennyiben volt belsőség a halakban, azt hozzáadva további 10 percig főzzük. Kóstolás után újra ízesítjük, ha szükséges. Hegyes erős paprikát vagy csípős tört paprikát és friss kenyeret, netán kalácsot tálalunk hozzá.
Árlista (Ft)*: | Tesco | Spar | Auchan | Aldi |
1,5 kg ponty | 6.597 | 7.335 | 2.025 | 7.437 |
olaj | 879 | 549 | 549 | 579 |
4 fej vöröshagyma | 489 | 299 | 293 | 324 |
őrölt pirospaprika | 1.438 | 1.499 | 1.149 | 1.499 |
2 szem paradicsom | 360 | 220 | 65 | 260 |
2 db zöldpaprika | 278 | 258 | 799 | 278 |
Összesen | 10.041 | 10.160 | 4.880 | 10.377 |
* 12.12-én érvényes árak alapján
Igazi különlegesség, hiszen a pulyka is tipikus karácsonyi étel, az aszalt szilva pedig nemcsak finom ízt, hanem ünnepi hangulatot is kölcsönöz a vacsorához.
Hozzávalók: 80 dkg pulykamell * 30 dkg aszalt szilva * 2 dl vörösbor * 10 dkg szeletelt bacon * 15 dkg reszelt sajt * 1 db tojás * só * bors
Elkészítés: Az aszalt szilvát 30 percre beáztatjuk a vörösborba, majd leszűrjük. A pulykamellet felszeleteljük és enyhén kiklopfoljuk. A szeletek mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk. Egy nagy darab alufóliára tesszük a baconszeleteket úgy, hogy enyhén fedjék egymást. Ezután ugyanígy fedésben rátesszük a hússzeleteket is. A tojást felverjük, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük a lereszelt sajttal, majd szétterítjük a hússzeletek közepén. Azután rátesszük a lecsepegtetett aszalt szilvát, és a fólia segítségével szorosan feltekerjük. A göngyöleget 185 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 1 órát sütjük, majd eltávolítjuk róla a fóliát, és további 15 perc alatt pirosra sütjük. Köretként rizst főzünk.
Árlista (Ft): | Tesco | Spar | Auchan | Aldi |
30 dkg aszaltszilva | 1.758 | 1.797 | 1.698 | 2.158 |
vörösbor | 1.039 | 999 | 999 | 715 |
80 dkg pulykamell filé | 2.967 | 2.399 | 4.000 | 2.159 |
10 dkg bacon | 1.099 | 899 | 649 | 899 |
15 dkg reszelt sajt | 1.149 | 959 | 999 | 1.039 |
tojás | 749 | 569 | 519 | 649 |
rizs | 679 | 629 | 649 | 705 |
Összesen | 9.440 | 8.251 | 9.513 | 9.324 |
Fenséges ünnepi finomság úgy, ahogy a nagymama készíti. Ennél klasszikusabb karácsonyi sütemény talán nincs is, ráadásul ilyenkor mindig kiéleződik az örök harc a mákos kontra diós bejglit kedvelők között. A sütésnél sokat spórolhatunk, ha a vajat például tejjel vagy joghurttal helyettesítjük, de a zsír vagy olaj használata sem vétek, a tészta ugyanolyan finom lesz.
Hozzávalók:
A tésztához – 40 dkg liszt * 1,5 dl tej * 1 marék cukor * 10 dkg vaj * 3 dkg élesztő * 2 db tojás sárgája * 1 evőkanál étolaj * csipet só
A mákos töltelékhez – 15 dkg darált mák * 10 dkg porcukor * fél szem alma
A diós töltelékhez – 15 dkg darált dió * 10 dkg porcukor * fél szem alma
Elkészítés: A diós és mákos bejgli tésztájának elkészítéséhez a tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a csipet sót, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. A vajat langyosra felmelegítjük és hozzáadjuk az olajat is, majd apránként – dagasztás közben – a tésztához adagoljuk. A tésztát addig dagasztjuk, amíg elválik a kezünktől és a tál oldalától is. A tészta tetejét meghintjük liszttel, letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A mákot és a diót külön tálban összekeverjük a cukorral, és a reszelt almával. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát kiborítjuk a tálból, újra összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kettéosztjuk. Kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra, az egyiket megszórjuk a mákos töltelékkel, a két végét behajtjuk, majd feltekerjük a tésztát, és belerakjuk a tepsibe. A másik tésztát szintén kinyújtjuk, elsimítjuk rajta a diós tölteléket, és szintén feltekerjük, majd a tepsibe tesszük. 30 percig újra kelesztjük. Ha megkeltek bejglik, a felvert tojással duplán megkenjük a tetejüket, majd hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek ki. Betoljuk a forró sütőbe és kb. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Ha megsült, kivesszük a tepsiből, rácsra tesszük hűlni, és csak langyosan szeleteljük fel!
Árlista (Ft): | Tesco | Spar | Auchan | Aldi |
tej | 384 | 209 | 206 | 219 |
cukor | 261 | 239 | 234 | 239 |
élesztő | 105 | 115 | 95 | 65 |
finomliszt | 399 | 199 | 205 | 149 |
10 dkg vaj | 739 | 499 | 559 | 709 |
darált mák | 749 | 679 | 599 | 609 |
darált dió | 1.009 | 979 | 1.009 | 1.079 |
porcukor | 399 | 299 | 339 | 399 |
alma | 170 | 120 | 120 | 129 |
tojás | Fentebb beszámítva a költségekbe. | |||
olaj | ||||
Összesen: | 4.215 | 3.338 | 3.366 | 3.597 |
A karácsonyi menü az élelmiszerárak emelkedése miatt idén nem lesz olcsó. A Ripost menüjét tekintve a dobogó első fokát az Auchan foglalja el, ehhez azonban hozzátartozik, hogy a költségeket csökkenti az élő hal elérhetősége.
1. Auchan – 17.759 Ft
2. Spar – 21.749 Ft
3. Aldi – 23.298 Ft
4. Tesco – 23.696 Ft