
Nem mindegy, hol vásárolunk – Kiszámoltuk, mennyibe kerül a karácsonyi menü
A karácsonyi ünnepi vacsorára mindenki többet költ, hiszen ilyenkor igyekszünk megadni a módját a családi együttlétnek. Utánajártunk, mi a helyzet idén, milyen mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk.
Karácsonykor nemcsak a szeretetet, hanem egy kicsit a hasunkat is ünnepeljük, hiszen ilyenkor igyekszünk olyan fogásokat az asztalra varázsolni, amit a mindennapokban egyébként nem szoktunk. A december 24-ei sütés-főzés minden családban hagyomány, a háziasszonyok szívüket-lelküket beleteszik az ünnepi menübe. Lapunk most kiszámolta, egy szokásos karácsonyi vacsorára idén mennyit kell áldozni. Négy különböző áruház árait vettük górcső alá.

A Ripost karácsonyi vacsorája 4 főre:
1. Halászlé

Klasszikus ünnepi fogás, hisz aki csak teheti, szentestére megpróbál valamilyen halas ételt készíteni. Erre a legalkalmasabb a halászlé, amihez néhány áruházban élő halat is vásárolhatunk, azonban kapható már előre szeletelt halfilé – általában ponty. Spórolás szempontjából jobban megéri, ha élő halból készítjük a halászlevet, de vegyük figyelembe, hogy ezzel sokkal több munkánk lesz, mintha az előre elkészített halpatkókat vagy -filéket vesszük meg.
Hozzávalók: 1,5 kg ponty * 1 dl olaj * 4 fej vöröshagyma * 3 evőkanál pirospaprika * 1 teáskanál erős pirospaprika * 2 szem paradicsom * 2 db zöldpaprika * só
Elkészítés: A megtisztított halakat kifilézzük, és a csontokból, fejekből a vékony szeletekre vágott vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymával, a tetejére szórt őrölt pirospaprikával és fejenként egy liter vízzel felöntjük és legalább 2-2,5 órán keresztül főzzük. A megmaradt halfiléket bevagdossuk, felkockázzuk, megszórjuk kevés sóval és felhasználásig hűtőbe rakjuk. Ha az alaplevünk elkészült, akkor egy tésztaszűrőn, fakanállal vagy egy húsverő kalapáccsal mozgatva a szűrőben átpasszírozzuk a kimert halcsontokat. Ha megvagyunk az alaplével, akkor felforraljuk és belerakjuk a már előkészített halkockákat, ezt követően 10 percig főzzük. Amennyiben volt belsőség a halakban, azt hozzáadva további 10 percig főzzük. Kóstolás után újra ízesítjük, ha szükséges. Hegyes erős paprikát vagy csípős tört paprikát és friss kenyeret, netán kalácsot tálalunk hozzá.
Árlista (Ft)*: | Tesco | Spar | Auchan | Aldi |
1,5 kg ponty | 6.597 | 7.335 | 2.025 | 7.437 |
olaj | 879 | 549 | 549 | 579 |
4 fej vöröshagyma | 489 | 299 | 293 | 324 |
őrölt pirospaprika | 1.438 | 1.499 | 1.149 | 1.499 |
2 szem paradicsom | 360 | 220 | 65 | 260 |
2 db zöldpaprika | 278 | 258 | 799 | 278 |
Összesen | 10.041 | 10.160 | 4.880 | 10.377 |
* 12.12-én érvényes árak alapján
2. Sajttal és aszalt szilvával töltött pulykamell, baconbe göngyölve

Igazi különlegesség, hiszen a pulyka is tipikus karácsonyi étel, az aszalt szilva pedig nemcsak finom ízt, hanem ünnepi hangulatot is kölcsönöz a vacsorához.
Hozzávalók: 80 dkg pulykamell * 30 dkg aszalt szilva * 2 dl vörösbor * 10 dkg szeletelt bacon * 15 dkg reszelt sajt * 1 db tojás * só * bors
Elkészítés: Az aszalt szilvát 30 percre beáztatjuk a vörösborba, majd leszűrjük. A pulykamellet felszeleteljük és enyhén kiklopfoljuk. A szeletek mindkét oldalát megsózzuk, megborsozzuk. Egy nagy darab alufóliára tesszük a baconszeleteket úgy, hogy enyhén fedjék egymást. Ezután ugyanígy fedésben rátesszük a hússzeleteket is. A tojást felverjük, megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük a lereszelt sajttal, majd szétterítjük a hússzeletek közepén. Azután rátesszük a lecsepegtetett aszalt szilvát, és a fólia segítségével szorosan feltekerjük. A göngyöleget 185 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 1 órát sütjük, majd eltávolítjuk róla a fóliát, és további 15 perc alatt pirosra sütjük. Köretként rizst főzünk.
Árlista (Ft): | Tesco | Spar | Auchan | Aldi |
30 dkg aszaltszilva | 1.758 | 1.797 | 1.698 | 2.158 |
vörösbor | 1.039 | 999 | 999 | 715 |
80 dkg pulykamell filé | 2.967 | 2.399 | 4.000 | 2.159 |
10 dkg bacon | 1.099 | 899 | 649 | 899 |
15 dkg reszelt sajt | 1.149 | 959 | 999 | 1.039 |
tojás | 749 | 569 | 519 | 649 |
rizs | 679 | 629 | 649 | 705 |
Összesen | 9.440 | 8.251 | 9.513 | 9.324 |
3. Bejgli

Fenséges ünnepi finomság úgy, ahogy a nagymama készíti. Ennél klasszikusabb karácsonyi sütemény talán nincs is, ráadásul ilyenkor mindig kiéleződik az örök harc a mákos kontra diós bejglit kedvelők között. A sütésnél sokat spórolhatunk, ha a vajat például tejjel vagy joghurttal helyettesítjük, de a zsír vagy olaj használata sem vétek, a tészta ugyanolyan finom lesz.
Hozzávalók:
A tésztához – 40 dkg liszt * 1,5 dl tej * 1 marék cukor * 10 dkg vaj * 3 dkg élesztő * 2 db tojás sárgája * 1 evőkanál étolaj * csipet só
A mákos töltelékhez – 15 dkg darált mák * 10 dkg porcukor * fél szem alma
A diós töltelékhez – 15 dkg darált dió * 10 dkg porcukor * fél szem alma
Elkészítés: A diós és mákos bejgli tésztájának elkészítéséhez a tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a csipet sót, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. A vajat langyosra felmelegítjük és hozzáadjuk az olajat is, majd apránként – dagasztás közben – a tésztához adagoljuk. A tésztát addig dagasztjuk, amíg elválik a kezünktől és a tál oldalától is. A tészta tetejét meghintjük liszttel, letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A mákot és a diót külön tálban összekeverjük a cukorral, és a reszelt almával. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megkelt tésztát kiborítjuk a tálból, újra összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kettéosztjuk. Kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra, az egyiket megszórjuk a mákos töltelékkel, a két végét behajtjuk, majd feltekerjük a tésztát, és belerakjuk a tepsibe. A másik tésztát szintén kinyújtjuk, elsimítjuk rajta a diós tölteléket, és szintén feltekerjük, majd a tepsibe tesszük. 30 percig újra kelesztjük. Ha megkeltek bejglik, a felvert tojással duplán megkenjük a tetejüket, majd hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek ki. Betoljuk a forró sütőbe és kb. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Ha megsült, kivesszük a tepsiből, rácsra tesszük hűlni, és csak langyosan szeleteljük fel!
Árlista (Ft): | Tesco | Spar | Auchan | Aldi |
tej | 384 | 209 | 206 | 219 |
cukor | 261 | 239 | 234 | 239 |
élesztő | 105 | 115 | 95 | 65 |
finomliszt | 399 | 199 | 205 | 149 |
10 dkg vaj | 739 | 499 | 559 | 709 |
darált mák | 749 | 679 | 599 | 609 |
darált dió | 1.009 | 979 | 1.009 | 1.079 |
porcukor | 399 | 299 | 339 | 399 |
alma | 170 | 120 | 120 | 129 |
tojás | Fentebb beszámítva a költségekbe. | |||
olaj | ||||
Összesen: | 4.215 | 3.338 | 3.366 | 3.597 |
Összegzés
A karácsonyi menü az élelmiszerárak emelkedése miatt idén nem lesz olcsó. A Ripost menüjét tekintve a dobogó első fokát az Auchan foglalja el, ehhez azonban hozzátartozik, hogy a költségeket csökkenti az élő hal elérhetősége.
1. Auchan – 17.759 Ft
2. Spar – 21.749 Ft
3. Aldi – 23.298 Ft
4. Tesco – 23.696 Ft






