Létrehozva: 2023.11.27.

CSOK Plusz: megjelent a rendelettervezet, íme az összes részlet!

Még pár napig bárki véleményezheti a jövőre induló családtámogatási rendszert. A most közzétett új részletekből kiderül többek között, mi számít első lakásnak és milyen támogatási formákból áll majd a CSOK Plusz.

Megjelentek a januártól elérhető CSOK Plusz részletszabályai, egyelőre jogszabálytervezetként, amit december elsejéig bárki véleményezhet. A már eddig is ismert feltételeken nem változtattak, azonban néhány új részlet is kiderült a jövő januárban induló CSOK Plusz-ról. Mutatjuk mik ezek!

CSOK, családi otthonteremtési kedvezmény, csok, családtámogatás, CSOK Plusz
Kik és mekkora CSOK Pluszt igényelhetnek? Fotó: Szabó Miklós

Eldőlt, hogy kik vehetik igénybe a CSOK Pluszt

Közzétette a kormány a CSOK Plusz kölcsön részletszabályait a kormany.hu oldalon, így már hivatalos, hogy kik vehetik igénybe a kamattámogatott lakáshitelt: csak házaspárok. Élettársak vagy egyedülálló szülők nem. A házaspárok közül is csak azok, akik terveznek gyermeket, függetlenül attól, hogy van-e már nekik. A feleség legfeljebb 40 éves lehet. Az igénylők köre így a következő:

 • gyermektelen házaspár legalább egy, legfeljebb három,
 • egygyermekes házaspár legalább egy, legfeljebb kettő,
 • két- vagy többgyermekes házaspár egy gyermek vállalása esetén igényelhet CSOK Pluszt.

Feltétel még a legalább 2 év TB jogviszony, ami maximum 30 nappal szakadhat meg az igénylést megelőzően. Emellett további feltétel a büntetlen előélet és az, hogy 5000 forintnál ne legyen nagyobb köztartozás.

Mi az a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz a kormány új családtámogatási intézkedése azon házasok és családok számára, akik még terveznek gyermeket vállalni. A kamattámogatott hitelkonstrukcióból lehet új vagy egy nagyobb otthont vásárolni, de akár a már meglévőt is lehet bővíteni belőle. Vagyis az év végéig még igényelhető „városi” CSOK- ból egy tartozás-elengedéssel kombinált kamattámogatott hitel lesz jövőre.

Milyen támogatási elemekből áll a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz-ból lakás vagy egylakásos lakóház építhető, vásárolható, bővíthető. Korszerűsítésre és felújításra nem költhető az összeg! A hitelprogram három támogatási formát foglal össze:

 • hitelhez igénybe vehető kamattámogatás, ami így legfeljebb 3 százalék lehet,
 • kölcsöntörlesztés szüneteltetése,
 • gyermekvállalási támogatás.

Milyen házat, lakást lehet venni, építeni a pénzből?

A megvett, felépített ingatlannak többek között rendelkeznie kell legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, külön főzőhelyiséggel és mosdóval. Emellett a vállalt gyerekek számához kell igazítani a lakás nettó alapterületét. Ez egy gyermek vállalása esetén 40m2, két gyermek esetén 50m2, három vagy több gyermek vállalása esetén 60 négyzetméternek kell legyen. Egylakásos lakóépület esetén ezekhez az értékekhez 30m2-t kell hozzáadni.

Mekkora összegű kölcsönöket lehet majd igényelni?

Egy gyermek után maximum 15 millió, két gyermek után 30 millió, három vagy több gyermek után pedig maximum 50 millió forint kamattámogatott lakáskölcsönt lehet majd felvenni. A gyermekvállalás teljesítésére egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, 3 gyermek vállalása esetén 10 év áll rendelkezésre-írja a Bank360 a megjelent részletek alapján. Aki ezt nem teljesíti, annak 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetni az addig igénybe vett kamattámogatás összegét, a fennmaradó kölcsönt pedig piaci alapon kell majd tovább törlesztenie.

Fix 3% lesz a hitel kamata?

A kedvezményes, 3 százalékos, kamattámogatott hitel nem fix 3 százalékos kamatot jelent, hanem legfeljebb 3 százalékos kamatot, ami azt jelenti, hogy a bankoknak teret ad a versenyre- hívta fel a figyelmet Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője az InfoRádióban.

Hogy kell majd a törleszteni a hitelt?

A kölcsön futamideje legalább 10, legfeljebb 25 év lehet majd. Az igénylést követő első évben a tőkét nem kell törleszteni, csak a kamatot (ez nem egy választható opció). Emellett az első gyermek megszületésénél egy évre fel lehet függeszteni a törlesztést (ez választható opció). A szerződéskötéstől számított második gyermek után 10 millió forintot átvállal az állam a tőketartozásból, a harmadik, és a további gyermekek után pedig újabb 10-10 millió forintot.

CSOK, családi otthonteremtési kedvezmény, csok, családtámogatás, CSOK Plusz
Az új részletekből kiderül például, mi számít első lakásnak! Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Hol lehet majd igényelni a hitelt?

Ahogyan korábban a CSOK hitelt: hitelintézeteknél, vagyis a fenti feltételeken túl hitelképesnek is kell lenni az igényléshez. További könnyítés gyanánt a kormány maximalizálta a bankok által a folyósításért elkérhető összeget: összesen legfeljebb az igényelt kölcsönösszeg 0,75 százalékának megfelelő, de a 300.000 forintot meg nem haladó díjat kérhetnek. Ebben viszont még nincs benne az értékbecslés és a helyszíni szemle díja!

További hasznos információk a CSOK Pluszról

 • A CSOK Plusszal továbbköltöző családoknak a meglévő ingatlanukat nem lesz kötelező eladni, ha a következő otthonuk értéke magasabb, mint a jelenlegié.
 • További feltétel, hogy a meglévő otthon nem lehet a házaspár közös tulajdonában, ha nem akarják azt eladni. Első lakásnak ugynais az számít, amiben a házaspár mindkét tagjának van tulajdonjoga.
 • Legalább 40-50-60 négyzetméteres társasházi lakást vagy 70-80-90 négyzetméteres családi házat kell választani következő otthonként és az értékének bele kell férnie a 150 millió forintos értékbe.
 • Az első közös lakást tervezőknek a 80 milliós értékhatárba kell beleférniük.
 • Az ingatlan értékbecslő által meghatározott forgalmi értéke legfeljebb 20 százalékkal térhet el a vételártól.
 • Az ismert kritériumok alapján az elérhető lakások 80% állhat rendelkezésre a CSOK Pluszt igénylő családok számára, vagyis 120.000 ingatlanhirdetés közül válogathatnak majd.

Akinek van bármi észrevétele a felsoroltakkal kapcsolatban, az december elsejéig a [email protected] email címen véleményezheti a törvénytervezetet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb NATO-ország csatlakozott az őrült ötlethez: az atomháború szélén Európa

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd hétvégén? 13 bevált recept szombat-vasárnapra

mandiner.hu

Putyin háborúja elérte: most aztán tényleg bekerítették az oroszokat

metropol.hu

Megfagyott a levegő az utasokkal teli buszon: mindenki csak nézte, ami a lánnyal történik - videó

hirtv.hu

Áder János: Az első pillanattól világos volt, hogy perelni kell

origo.hu

Csókolózós videóban mutatta meg a vőlegényét Sydney van den Bosch

mindmegette.hu

Ez a 10 legrosszabb magyar étel a külföldiek szerint

ripost.hu

Hatalmasat nyert a lottón egy anyuka: alattomos trükköt vetett be hozzá

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod ( hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje ( hirdetés)

ripost.hu

3,7 millió helyett egy forintot sem fizet a TV2 Hódi Pamela férjének

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Te láttad már az óriási változást a boltok polcain? - videó

INSIDER

Itt az első szigorítás a gyermekek védelmében: Pszichológiai alkalmassági vizsgálat jön a gyermekotthonok vezetőinél

INSIDER

Putyin szerint a NATO megtámadja Oroszországot

INSIDER

Lázár János: itt a közlekedési rezsicsökkentés! Mutatjuk a részleteket

INSIDER

Jó hírt kaptak a Balaton szerelmesei: csak egy dolog ronthatja el a nyári csobbanást

INSIDER

Bűz és kosz: a hűtőben rejtegette a tetemeket egy nő Újszilváson

INSIDER

Komoly változást tapasztalhatnak mától az Aldi vásárlói: ez mindenkit érint

INSIDER

Nem kegyelmez az időjárás: senki nem fog örülni annak, ami érkezik