Létrehozva: 2023.10.08.

Öt tipp, hogy felismerd a hamisított élelmiszert és elkerüld az átvágást

Hazánkban ezek a legdurvább élelmiszer-hamisítási visszaélések. Mutatjuk, hogy védd ki.

Szavatosság meghosszabbítás vagy minőségmegőrzési idő átírása. Hazánkban ezek a legdurvább élelmiszer hamisítási visszaélések, így Magyarország biztonságosnak mondható a forgalomba hozott élelmiszerek tekintetében az unión belül. Ettől függetlenül is érdemes amit csak lehet, otthon előállítani, még a kávét is ajánlott szemes formájában megvenni és frissen őrölni, mert akkor garantált annak tisztasága. Különben átvághatnak a pénzünkért.

Two,Coffee,Or,Latte,Art,Heart,Shape,In,A,Coffee
Fotó: 1981 Rustic Studio kan

Az elmúlt 20 évben sokat változott az élelmiszerpiac és a kereskedelem is. Gyakran érezzük például, hogy bizonyos élelmiszereknek nem olyan az íze, mint korábban. Sőt, sok külföldről behozott élelmiszert előnyben részesítünk a hazaival szemben, pedig a magyar áru általában sokkal megbízhatóbb minőségű. Ráadásul a nemzetközi élelmiszer hamisítás piaca, óriási biznisz, sok országban odáig megy, hogy egészséget károsító anyagokat találni bizonyos árukban, amit aztán a vásárló jó drágán még meg is vesz. Külföldön például gyakran fordul elő a tejben krétapor és egy bizonyos maróanyag. 

A méz olyan termék, amit előszeretettel hamisítanak, Magyarországon volt ebből botrány Fotó: PIxabay.com

 

 Hazánkban viszont általánosságban kijelenthető, hogy a forgalomba hozott élelmiszerek biztonságosak. Leginkább az átírás vagy átcímkézés fordul elő itthon, amellyel a szavatosságot vagy minőséget változtatják meg a hamisítók. Ez egyébként az egyik legegyszerűbb hamisítás mind közül, hiszen akár egy filctollal való minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő átírása is pillanatok műve. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az közölte a Pénzcentrummal, hogy az élelmiszer-hamisítás felderítésében a nagy látencia okoz leginkább nehézséget, hiszen a „bizonyítékot” a fogyasztók megveszik és általában rövid időn belül el is fogyasztják.A hatóság tapasztalatai azt mutatják, hogy a tendencia nem is változott az utóbbi időben. Sokkal inkább jellemzőek itthon a durva hamisítás helyett, az egyéb jogsértések, élelmiszerhigiéniai vagy nyomonkövetési hiányosságok.

 

Ezért válasszuk inkább a magyar termékeket

A magyar termék védjegyrendszerben független szakértői vizsgálat tanúsítja a termék eredetét és megbízhatóságát. A termék származásán túl vizsgálják a jogszabályi előírások betartását is, így ha védjegyes árut vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy megbízható terméket kapunk a pénzünkért. Másrészt pedig a hazai termék vásárlásával csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat is, mivel a termék rövidebb úton jut el az asztalunkra.

 

Itthon is voltak azért durva hamisítások

Az élelmiszer-hamisítás a világ élelmiszerpiacának egyharmadát érinti, ezért is szerencsés Magyarország, hogy a szigorú előírások és ellenőrzések miatt, igazán bagatell a visszaélések száma és típusa. Külföldön olyan hamis élelmiszerek kerülnek forgalomba, mint a hamis 100%-os narancslé, zöldség, méz, jégkrém, olíva olaj, fűszerek, kávé...Ezekben többnyire olyan adalékanyagok vannak, amelyek egészségkárosodást okoznak. Az itthoni sztorik inkább arról szólnak, hogy a drágább élelmiszer, valójában egy olcsóbból készül...Néhány példa a hazai visszaélések közül: 

  • 2014-ben például hamis „holland kakaópor” került forgalomba, ezek kisebb csomagolásban voltak kaphatók, de a csomagolás színe is halványabb volt az eredeti termékénél. Ezeket a hamisítványokat egyébként főként piacokon, kisebb boltokban árulták.
  • 2015-ben óriási „libamáj” fogást tudott magáénak a hatóság. Több mint 2 tonna (!) húskészítményről derült ki, hogy nem liba, hanem az olcsóbb kacsamáj volt. A két hamisítás egyértelműen beillik a „prémium terméket, olcsóbbra cserélés” kategóriájába, aminek egyébként az EU számos országában az ott működő maffia révén nagy súlya.
  • Bár nem élelmiszer, de rendre előkerülnek innen-onnan hamisított mosószerek, öblítők, általában ilyen-olyan kétes eredetű száz forintos és egyéb talponálló kisboltokból. 
  • Az utóbbi években a mézhamisítás is terítékre került. Nem volt ritka a színezett, vagy cukorsziruppal készült méz, melyről lapunk is beszámolt.

 

Öt praktikus tanács, hogy elkerüljük a hamis élelmiszert

  • Elsősorban hazai, de minél közelebbről érkező élelmiszert vásároljunk.
  • Az élelmiszert lehetőleg a maga természetes mivoltában vegyük meg, kerüljük a sokszor feldolgozott árukat.
  • Olvassuk el az összetevők listáját.
  • Táplálkozzunk szezonálisan.
  •  Gyanú esetén értesítsük a hatóságot.

Mit tesz értünk a hatóság?

A Nébih az általa használt adatbázisokból kinyert információk elemzései mellett, a társhatóságok jelzéseire és a fogyasztói kifogásokra támaszkodik. Ezért ha visszaélésre okot adó gyanúnk van, haladéktalanul keressük fel őket.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Körtemelleit és feszes fenekét mutogatja a folyamatosan meztelenkedő álomnő - képek

origo.hu

Drámai következményekkel járhat a NATO-főtitkár kijelentése

metropol.hu

A 80'-as években minden asszony belé volt szerelmes - felismerhetetlen lett a filmcsillag

mandiner.hu

Magyar Péter-ügy: itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

vg.hu

OTP: ez a bank lehet Csányi Sándorék célpontja

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Magyar Péter ezúttal Dobrev Klárát sértegette: „Egészen ijesztő!” - Videó

INSIDER

Örülhetnek az autósok: Megint csökken az üzemanyag ára!

INSIDER

Esélyük sem volt a túlélésre: Motoros találkozóra menet hunyt el a tolnai szerelmespár

INSIDER

Megrázó részletek, ez vezethetett a bőnyi iskolai késeléshez