RETRO RÁDIÓ

Öt tipp, hogy felismerd a hamisított élelmiszert és elkerüld az átvágást

E. ZS.
Szerző
E. ZS.
Létrehozva2023. 10. 08. 16:00

Hazánkban ezek a legdurvább élelmiszer-hamisítási visszaélések. Mutatjuk, hogy védd ki.

Szavatosság meghosszabbítás vagy minőségmegőrzési idő átírása. Hazánkban ezek a legdurvább élelmiszer hamisítási visszaélések, így Magyarország biztonságosnak mondható a forgalomba hozott élelmiszerek tekintetében az unión belül. Ettől függetlenül is érdemes amit csak lehet, otthon előállítani, még a kávét is ajánlott szemes formájában megvenni és frissen őrölni, mert akkor garantált annak tisztasága. Különben átvághatnak a pénzünkért.

Two,Coffee,Or,Latte,Art,Heart,Shape,In,A,Coffee
Fotó: 1981 Rustic Studio kan

Az elmúlt 20 évben sokat változott az élelmiszerpiac és a kereskedelem is. Gyakran érezzük például, hogy bizonyos élelmiszereknek nem olyan az íze, mint korábban. Sőt, sok külföldről behozott élelmiszert előnyben részesítünk a hazaival szemben, pedig a magyar áru általában sokkal megbízhatóbb minőségű. Ráadásul a nemzetközi élelmiszer hamisítás piaca, óriási biznisz, sok országban odáig megy, hogy egészséget károsító anyagokat találni bizonyos árukban, amit aztán a vásárló jó drágán még meg is vesz. Külföldön például gyakran fordul elő a tejben krétapor és egy bizonyos maróanyag. 

A méz olyan termék, amit előszeretettel hamisítanak, Magyarországon volt ebből botrány Fotó: PIxabay.com

 

 Hazánkban viszont általánosságban kijelenthető, hogy a forgalomba hozott élelmiszerek biztonságosak. Leginkább az átírás vagy átcímkézés fordul elő itthon, amellyel a szavatosságot vagy minőséget változtatják meg a hamisítók. Ez egyébként az egyik legegyszerűbb hamisítás mind közül, hiszen akár egy filctollal való minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő átírása is pillanatok műve. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az közölte a Pénzcentrummal, hogy az élelmiszer-hamisítás felderítésében a nagy látencia okoz leginkább nehézséget, hiszen a „bizonyítékot” a fogyasztók megveszik és általában rövid időn belül el is fogyasztják.A hatóság tapasztalatai azt mutatják, hogy a tendencia nem is változott az utóbbi időben. Sokkal inkább jellemzőek itthon a durva hamisítás helyett, az egyéb jogsértések, élelmiszerhigiéniai vagy nyomonkövetési hiányosságok.

 

Ezért válasszuk inkább a magyar termékeket

A magyar termék védjegyrendszerben független szakértői vizsgálat tanúsítja a termék eredetét és megbízhatóságát. A termék származásán túl vizsgálják a jogszabályi előírások betartását is, így ha védjegyes árut vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy megbízható terméket kapunk a pénzünkért. Másrészt pedig a hazai termék vásárlásával csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat is, mivel a termék rövidebb úton jut el az asztalunkra.

 

Itthon is voltak azért durva hamisítások

Az élelmiszer-hamisítás a világ élelmiszerpiacának egyharmadát érinti, ezért is szerencsés Magyarország, hogy a szigorú előírások és ellenőrzések miatt, igazán bagatell a visszaélések száma és típusa. Külföldön olyan hamis élelmiszerek kerülnek forgalomba, mint a hamis 100%-os narancslé, zöldség, méz, jégkrém, olíva olaj, fűszerek, kávé...Ezekben többnyire olyan adalékanyagok vannak, amelyek egészségkárosodást okoznak. Az itthoni sztorik inkább arról szólnak, hogy a drágább élelmiszer, valójában egy olcsóbból készül...Néhány példa a hazai visszaélések közül: 

  • 2014-ben például hamis „holland kakaópor” került forgalomba, ezek kisebb csomagolásban voltak kaphatók, de a csomagolás színe is halványabb volt az eredeti termékénél. Ezeket a hamisítványokat egyébként főként piacokon, kisebb boltokban árulták.
  • 2015-ben óriási „libamáj” fogást tudott magáénak a hatóság. Több mint 2 tonna (!) húskészítményről derült ki, hogy nem liba, hanem az olcsóbb kacsamáj volt. A két hamisítás egyértelműen beillik a „prémium terméket, olcsóbbra cserélés” kategóriájába, aminek egyébként az EU számos országában az ott működő maffia révén nagy súlya.
  • Bár nem élelmiszer, de rendre előkerülnek innen-onnan hamisított mosószerek, öblítők, általában ilyen-olyan kétes eredetű száz forintos és egyéb talponálló kisboltokból. 
  • Az utóbbi években a mézhamisítás is terítékre került. Nem volt ritka a színezett, vagy cukorsziruppal készült méz, melyről lapunk is beszámolt.

 

Öt praktikus tanács, hogy elkerüljük a hamis élelmiszert

  • Elsősorban hazai, de minél közelebbről érkező élelmiszert vásároljunk.
  • Az élelmiszert lehetőleg a maga természetes mivoltában vegyük meg, kerüljük a sokszor feldolgozott árukat.
  • Olvassuk el az összetevők listáját.
  • Táplálkozzunk szezonálisan.
  •  Gyanú esetén értesítsük a hatóságot.

Mit tesz értünk a hatóság?

A Nébih az általa használt adatbázisokból kinyert információk elemzései mellett, a társhatóságok jelzéseire és a fogyasztói kifogásokra támaszkodik. Ezért ha visszaélésre okot adó gyanúnk van, haladéktalanul keressük fel őket.

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.