tóth gabi
A magyar körte méltatlanul kevés figyelmet kap, pedig nemcsak finom, hanem egészséges is. Hol és mennyit termesztenek belőle, meddig tart a szüret és hol szedhető magyar körte? Íme a válaszok!
Hazánkban közel 2000 hektáron termesztenek körtét, köztük számos államilag elismert tájfajtát. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint ilyen lesz az idei körte szezon, ami egészen október végéig tart.
Az egyik legváltozatosabb színű gyümölcsünk a körte, ami a zöldtől a sárgán, valamint a barnán át a pirosig terjedő színeivel van jelen a boltok és piacok polcain. Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható. Ma több mint 4000 fajtát ismerünk a világon, hazánkban is számos fajtát termesztenek, amelyek között van nyári, őszi és téli körte is-írja a NAK.
Az államilag elismert hazai fajták köztermesztésben is szerepelnek, de a környezeti igényük miatt egy-egy tájra jellemző termesztésük. Így például a Csengőkörte, a Gyöngykörte a Dél-Alföldre jellemző, a Fehérvári körtét és a Köcsög körtét Dél- és Közép-Dunántúlon termesztik, a Kétszertermő körte, a Tüskés körte és a Sózó körte a Nyugat-Dunántúlra jellemző, a Maróti téli a Dunakanyar fajtája.
Hazánkban 1865 hektáron foglalkoznak körtetermesztéssel a gazdálkodók. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található a legtöbb ültetvény. Az éves átlagtermés mintegy 20-25 ezer tonna, ami nagyrészt kielégíti a hazai fogyasztási igényt. Az idei évre vonatkozóan azt már látni lehet, hogy az előző évinél nagyobb hozamokban bízhatnak a gazdák, a termés mennyisége azonban a közepes szintet így sem éri majd el.
A finom, édes, egyedi ízű gyümölcs ősszel és télen is könnyen beszerezhető, tárolható, mégsem olyan kedvelt, mint az alma. Holott a körte számos ásványi anyagot – káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, magnéziumot, vasat, bórt, fluort, cinket, rezet, mangánt, szelént –, valamint vitaminokat (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, J) is tartalmaz. Összetétele miatt számos betegség megelőzésében természetes módon segíthet.
A gyümölcsöt elsősorban nyersen fogyasztjuk, ugyanakkor a főételek, vagy desszertek alapanyagaként is széleskörűen felhasználható. Készíthetünk belőle levest, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, fűszeres chutney-nak, de pálinkát is főzhetünk belőle. A körte nagyon jól illik a kéksajtokhoz, akár salátában, rizottóban, tésztamártásban. A birsalmához hasonlóan magas pektintartalma miatt készíthetünk belőle sajtot (édes, sűrű desszert, tömör állományú gyümölcskocsonya), valamint az alma és a sárgarépa után szintén közkedvelt babaétel-alapanyag is.
Gazdaság/termelő | Elérhetőség | Egyéb információ |
Bognár Tibor, Zalaegerszeg | 06203903699 | GPS koordináta: 46.783753, 16.818941 |
Szobi Gyümölcsöskert | 06204904270 | 12-es főút mellett Szob előtt 300 méterrel Budapest felől |
Horváthné Németh Mária, Bágyogszovát | 06303964467 | Dózsa u. 12-ben található. |
MATE-MKSZM Nonprofit Kft. Soroksári fióktelepe | 06304636972 | A kert a volt Soroksári Tangazdaság területén található. |
Dédi Alma és Körte, Nemesdéd | 06303080633 | További infó itt érhető el. |
Forrás: gyumolcsvadasz.hu; szeddmagad.hu |