Létrehozva: 2022.10.09.

Büdös a befőttesüveg? Így mosd igazán tisztára

Bár lassan vége a befőző szezonnak, még van, amit el lehet tenni télire. Ilyenkor azonban mindenki kezd kifogyni az üvegekből, és előkerülnek a régebbi, használt darabok. Ezeknek azonban néha brutális szaga tud lenni...

A legtöbb befőznivaló már letermett, és üvegekben várja a telet a kamrapolcokon; de még akad tennivaló, hiszen a körte, birsalma, cékla, no meg a savanyúságok ideje most jött el. Egy vagyonba kerül az új befőttesüveg, de teljesen felesleges venni, ha vannak használtak a háznál. Azonban a hosszú állás során ezeknek néha olyan állott, fülledt szaga lesz, hogy hiába az alapos mosogatás, nem sikerül megszabadulni tőle. Arról nem is beszélve, hogy egy csalamádé illatú üvegbe nem szívesen tölt szilvalekvárt az ember. Mutatjuk, hogyan inthetsz búcsút a kellemetlen szagoknak!

Sokszor hiába az alapos mosogatás, büdösek maradnak az üvegek. Fotó: Pixabay.com

1. Szabadulj meg a régi fedőtől

Sokszor nem is maga az üveg, hanem a lapka tehet a kellemetlen szagokról, hiszen a belső, puha borításába úgy beleivódik az illat, hogy hosszas mosogatással sem tűnik el. Érdemes az ilyen fedőket inkább kidobni, főleg, hogy egyébként is ajánlott minden egyes befőzéshez új lapkát használni.

2. Kezeld őket mustárral

Kevesen tudják, milyen jól szagtalanít ez a fűszer. Tegyél belőle egy evőkanállal az üveg aljára, önts rá forró vizet, és alaposan keverd-rázd össze. Ezután öntsd ki a mustáros vizet, és a szokásos módon, mosogatószeres vízzel mosogasd el az üveget.

3. Segít a szódabikarbóna

Ez a csodaszer ebben is a segítségedre lehet. Tegyél az üres befőttesüvegbe egy teáskanállal, majd adj hozzá egy csésze vizet, és rázd fel. Ezután elég egy alapos öblítés, és máris eltűnnek a kellemetlen szagok.

4. Forrald fel ecettel

Az ecet is segít, ha büdös az üveg. Tedd a gyanús üvegeket egy nagyobb lábasba, rakj alájuk egy konyharuhát, hogy ne érintkezzenek a lábas aljával. Ezután öntsd fel őket annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje őket, majd adj hozzá 3 dl ecetet. Tedd fel az egészet a tűzhelyre, és forrás után 5 percig „főzd” az üvegeket. Ezzel nem csupán a kellemetlen szag tűnik el, de egyúttal csírátlanítod is az üvegeket.


 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek