INSIDER

Szerző Z. H.

Létrehozva: 2023.10.15.

Heti TOP5: Utoljára látogatott haza az '56-os forradalmár; Megtalálta árvaházba adott fiát a hajléktalan Erzsike néni; Annyira egészséges a sör, hogy kötelezővé kéne tenni...

Ezen a héten olvasóink ezeket a cikkeket kedvelték leginkább, nem véletlenül.

Gitta József 28 esztendős volt, amikor kitört az 1956-os forradalom. A szabadságra vágyó, családos fiatalember a forradalmárok oldalára állt és megszabadította városát a meggyűlölt jelképtől.

A szovjet emlékmű helyére is ellátogatott, oda, ahol annak idején ledöntötte a vörös csillagot.

Nemrég, kilencvenöt évesen repülőre ült és Magyarországra utazott Gitta József. Még egyszer látni akarta a szülői házat és a várost, ahol felnőtt. 1956 után egészen Amerikáig menekült, nehogy felakasszák, mivel részt vett a vörös csillag ledöntésében Siklós főterén.

"Az amerikai állam megbízásából a világ különböző pontján éltem és tanítottam a méhészetet. Többek között Kenyában, Nairobiben és Tunéziában is. Könyvet írtam a méhészetről arab nyelven és muszlim lettem. Sokat sakkoztam a helyiekkel, akik minden órában mentek imádkozni. Én mindig egyedül maradtam, míg visszajöttek. Ezért elkísértem őket imádkozni, hogy addig se unatkozzak" – meséli mosolyogva József, aki 14 nyelven beszél, még szuahéliül is.

Megtalálta árvaházba adott fiát Erzsike néni

Erzsike néni az utcán élt, ám egy kétgyermekes családanya befogadta és segített idős asszonynak a családját felkutatni. Az idős asszony hamarosan találkozhat a nagyobbik fiával.

Erzsike néni sokáig hajléktalanként élt Fotó: olvasói

Erdélyből származom, számomra nem volt kérdés, hogy befogadjam-e, engem így neveltek

– mondta Editke, akit először féltett a családja, nehogy kihasználják a jó szívét

"Anyu a mai napig azt mondja nekem, hogy "a jó szíved fog a sírba vinni." Nálam aztán nem probléma, hogy egy tál étellel több fogy, de a néni szeretné felkeresni a rokonait."

Erzsike néni hamarosan találkozni fog a fiával, aki egy Pécs melletti kis településen él.

Két gyermekes anyuka fogadta be Erzsikét

Erzsikéről szóló cikkünk annyira kedvelt volt olvasóink körében, hogy a témában írt másik cikk is bekerült ezen a héten a TOP5 közé. Ebből kiderül, hogy egy két gyermekes anyuka fogadta be Erzsikét.

Edit fogadta be Erzsikét Fotó: olvasói

Erzsike néni fiatal korában szült és elmondása szerint haza nem vihette a gyerekeket, ezért árvaházba kellett adnia őket. Az élet pedig másfelé sodorta őt, sokat szenved az epilepsziája miatt.

Editkét először féltette a családja, nehogy kihasználják a jó szívét

Anyu a mai napig azt mondja nekem, hogy "a jó szíved fog a sírba vinni." Nálam aztán nem probléma, hogy egy tál étellel több fogy, de a néni szeretné felkeresni a rokonait

– fogalmazott az anyuka.

Kötelezővé kéne tenni a sörfogyasztást

A sör frissítő hatása eddig is ismert volt, ám ám egy újonnan közreadott tanulmány más, eddig kevésbé ismert előnyeit is kiemelte a sörfogyasztásnak.

Fotó: Pexels.com

Kínára nem sörhatalomként szoktunk tekinteni, ám a fent említett kutatást a Dalian Orvostudományi Egyetem Mikroökológiai Tanszékének munkatársai végezték. Megállapításaikhoz több, korábban elvégzett tanulmány eredményeit is felhasználták, majd a saját kutatásaikkal együtt a végeredményt a Frontiers in Nutrition (Táplálkozás határai) nevű, táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományos folyóiratban hozták nyilvánosságra. Az ázsiai felsőoktatási intézmény kutatói minden kétséget kizárólag megállapították, hogy bizonyos mikroorganizmusok jelenlétének és különböző biológiai folyamatoknak köszönhetően a sör egyes összetevői hasonlóan viselkednek, akárcsak a szervezetben megtalálható jótékony probiotikumok.

A hosszú tudományos fejtegetést röviden úgy foglalhatjuk össze, hogy a sörben lévő bioaktív anyagok megakadályozzák az érelmeszesedést, hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez, illetve jótékony hatással bírnak az immunrendszerünkre, valamint a vérkeringésre is pozitív hatásuk van. Ha ez nem volna elég lassítják az öregedést és még a sugárzás okozta egészségkárosodást is gátolják.

Hátrahagyták a halottakat és sérülteket Kinkunmajsán

A rendőrség igazoltatni akart egy gyanús, francia rendszámú Renault-t, aminek a sofőrje azonban nem állt meg, hanem inkább fék helyett a gázba taposva tovább rongyolt. Tragédia lett a vége.

Képünk illusztráció Fotó: pixabay.com

Később derült csak ki, hogy embereket csempészett. Nem ért messzire: alig két kilométer múlva ugyanis a sofőr elvesztette uralmát a kocsi felett, és egyenesen egy út menti erdőbe csapódott, ahol egy fának ütközött, végül pedig felborult. A rendőrök a kocsiban két holttestet és több sérültet találtak: 

- A baleset következtében ketten a helyszínen életüket vesztették, hatan pedig megsérültek. Az elsődleges adatok alapján az autót egy embercsempész vezette, aki illegális migránsokat szállított – közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság. 

A környékbeliek közül többen is hallották a csattanást: 

Elég hangos volt, már aludtam, de így is felriadtunk. Később derült ki, hogy nem is volt olyan közel hozzánk, szóval iszonyatos tempóval mehetett az a sofőr. Még szerencse, hogy sem rendőr, sem egy éppen arra járó, ártatlan ember nem sérült meg

 - mondta egy helyi férfi. Hozzátette, nemrégiben volt már egy hasonló üldözés a környéken: 

Nem is olyan régen volt itt üldözés és baleset is, csak akkor nem halt meg senki. Sajnos csak idő kérdése volt, hogy mikor történik halálos baleset, mivel nagyon sok az embercsempész erre felé

 - szögezte le. Egy másik környékbeli elmondta, hogy még sokáig hallották a helikopterek zúgását, ugyanis a zsaruk több embert is kerestek, akik a halottakat és sérülteket hátrahagyva elmenekültek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Anyaszült meztelenül nézelődik az álomnyaraló teraszán a korábbi Barca-sztár kedvese - galéria

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

vg.hu

Karddal ölt meg egy tizennégy éves fiút a londoni ámokfutó – videó

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa