kulcsár edina
Egy friss nemzetközi kutatás szerint rendkívül jótékony hatása van a sörnek a bélrendszerünkre, így nem csak íze miatt érdemes fogyasztani az oly népszerű nedűt.
Milliók, sőt milliárdok isszák a sört világszerte, ez az ital hazánkban is nagyon kedvelt, ráadásul az elmúlt évtizedben hihetetlen fejlődésen ment keresztül mind a minőségében, mind a fajtáiban, köszönhetően a magyarországi gasztroforradalomnak. A sör frissítő hatása eddig is ismert volt, ám egy újonnan közreadott tanulmány más, eddig kevésbé ismert előnyeit is kiemelte a sörfogyasztásnak.
Kínára nem sörhatalomként szoktunk tekinteni, ám a fent említett kutatást a Dalian Orvostudományi Egyetem Mikroökológiai Tanszékének munkatársai végezték. Megállapításaikhoz több, korábban elvégzett tanulmány eredményeit is felhasználták, majd a saját kutatásaikkal együtt a végeredményt a Frontiers in Nutrition (Táplálkozás határai) nevű, táplálkozástudománnyal foglalkozó tudományos folyóiratban hozták nyilvánosságra. Az ázsiai felsőoktatási intézmény kutatói minden kétséget kizárólag megállapították, hogy bizonyos mikroorganizmusok jelenlétének és különböző biológiai folyamatoknak köszönhetően a sör egyes összetevői hasonlóan viselkednek, akárcsak a szervezetben megtalálható jótékony probiotikumok.
A hosszú tudományos fejtegetést röviden úgy foglalhatjuk össze, hogy a sörben lévő bioaktív anyagok megakadályozzák az érelmeszesedést, hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez, illetve jótékony hatással bírnak az immunrendszerünkre, valamint a vérkeringésre is pozitív hatásuk van. Ha ez nem volna elég lassítják az öregedést és még a sugárzás okozta egészségkárosodást is gátolják.