Létrehozva: 2020.01.23.

Halak és a probiotikumok, új kutatások bizonyítanak

Hitted volna, hogy az egyik népszerű magyar ételtől akár még a szorongásod is elmúlhat? Ha rendszeresen eszel savanyú káposztát, nemcsak az emésztésed javul, hanem számos más egészségügyi problémád is enyhülhet. Megmutatjuk, mi mindent tehet rendbe ez az olcsó étel, és bélflóra-kiegyensúlyozó társai, például a joghurt.

Egy új tanulmányban a kutatók azonosítottak egy halfajt, amelynek az agya nagyon hasonlóan működik az emberéhez. Ezek a halak kevesebb szorongásos tünetet mutattak, amikor az étrendjük több probiotikus baktériumot tartalmazott. Természetesen még sok kutatásra van szükség annak igazolásához, hogy mindez az emberekre is igaz, ám könnyen lehet, hogy a szorongó embereknek jót tesz, ha több joghurtot és savanyú káposztát esznek.

Serkenti az immunrendszert

Nem véletlenül mondják a kutatók, hogy az immunrendszer nagy része a beleinkben található: a szervezetünk védekező rendszere ugyanis csak akkor tud jól működni, ha a bélflóránk egyensúlyban van. Egy kutatás során azok, akik probiotikumot szedtek, 40 százalékkal kevesebbszer lettek náthásak, mint azok, akiknek a kutatók placebót adtak.

Enyhül az allergia és a gyulladás

A túlműködő immunrendszer is komoly problémákat okozhat, például allergiával keseríti meg az életed. Ha viszont a bélflórád egyensúlyba kerül, az immunrendszered működése is kiegyensúlyozódik, így csökkennek az allergiás és gyulladásos tünetek. Egy 2015-ös kutatásban az ekcémás gyerekeknél a probiotikumok hatására kevesebbszer jöttek elő az ekcéma tünetei. Egy másik vizsgálatban a gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek is enyhültek a tünetei a probiotikum-szedés hatására.

Alacsonyabb lesz a koleszterinszint

Egy 2012-ben készült kutatás résztvevőinél a Lactobacillus reuteri probiotikus baktérium szedése 11,6 százalékkal csökkentette a „rossz” LDL koleszterin szintjét, míg az összkoleszterin-szintet 9 százalékkal. A kutatók szerint a probiotikumok gátolták a koleszterin felszívódását az emésztőrendszerből.

Egészségessé válnak a fogak és fogíny

Vizsgálatok igazolják, hogy a probiotikumok szedése a fogínybetegség megelőzésének természetes módja. A probiotikus baktériumok gátolják a fogszuvasodás okozó baktériumok szaporodását, így segítik elő a szájüreg egészségét.

Mi az a probiotikum? A probiotikumok olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak; ezek visszaállítják a bélflóra egészséges állapotát. Hogyan szedj probiotikumokat? Egyrészt számos élelmiszerben (érlelt sajtok, joghurt, kefir) eleve jelen vannak probiotikumok, másrészt számos készítményben „alvó” állapotban találhatók meg ezek a jótékony baktériumok, amelyek a belekbe érve szépen lassan újra működésbe lépnek. Természetesen az élelmiszerekben található probiotikumok is jótékony hatásúak a szervezetünkre, de hosszabb betegség vagy antibiotikum-kúra után célszerűbb, ha olyan táplálékkiegészítőket is szedünk, amelyek koncentráltabban tartalmaznak probiotikumokat. Mikor szedjük? Fontos tudni, hogy a probiotikumokat nemcsak egyes betegségek után érdemes szedni. Aki szeretné csökkenteni a koleszterinszintjét, esetleg tejcukorérzékeny vagy irritábilisbél-szindrómában szenved, az jól teszi, ha kúraszerűen szed probiotikumokat, emellett jótékony hatású a magas vérnyomás csökkentésében és egyes kutatások szerint sokat segít a végbélrák megelőzésében is. A beleinkben tenyésző jótékony, valamint kártékony hatású mikroorganizmusok alkotják a bélflórát. Amikor a bélflóra károsodik, vagy egyensúlya felborul, az komoly hatással lehet a szervezetünk védekezőképességére, ugyanis állandó kölcsönhatás áll fenn a bélflóra és az immunrendszer között. Ha a bélflóra sérül, a szervezetünk ellenálló képességén is csorba esik. Emésztési zavarok, fáradtság, allergiás reakciók és bőrproblémák jelentkezhetnek, arról nem is beszélve, hogy könnyebben elkaphatunk egyes betegségeket, amelynek hatására a bélflóra állapota még tovább romolhat. Mitől károsodhat a bélflóra? Bár senki sem gondolná, de a stressz, az egyoldalú táplálkozás, a betegségek és az antibiotikum-kúrák nagyban befolyásolják bélflóránk állapotát. Amennyiben természetes egyensúlya megbomlik, azt probiotikumokkal vissza kell állítani, ha el akarjuk kerülni a további komoly betegségeket.

 

origo.hu

Megrázó dolgok derültek ki Várkonyi András lányának haláláról

origo.hu

Drámai bejelentés: Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

borsonline.hu

Íme Nostradamus hátborzongató jóslata: ő ül idén Károly király trónjára

magyarnemzet.hu

Lengyelország evakuálására készül a lengyel védelmi miniszter

mindmegette.hu

7 ellenállhatatlan gyümölcsös sütemény, amit ne hagyj ki, ha itt a szezon

magyarnemzet.hu

Keményen nekiment Szijjártó Péter a szélsőbaloldali aktivista támogatóinak + videó

mandiner.hu

Magyar Péter eddigi „munkássága” – ezt érte el a baloldal új reménysége

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 11-12.: Most kell lassítani

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

A Házasság első látásra szereplője hű társra lelt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Így alszanak újabban a japán házaspárok: ezt teszi a feleség, ezt teszi a férj

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van