Létrehozva: 2023.10.08.

Milyen egzotikus betegségeket terjesztenek itthon a különféle állatok? Most kiderül!

Egyre több behurcolt vagy épp honos állatok által terjesztett betegségről hallani itthon is. Nemrég például a nyugat-nílus lázzal kapcsolatban tett közzé felhívást a hatóság. Milyen betegségeket terjesztenek itthon az állatok és mit kell tudni ezekről? Utánajártunk!

Itthon is megjelentek olyan egzotikus betegségek, amik eddig csak külföldön betegítették meg az embereket. Ennek az egyik oka a globális felmelegedés, a másik pedig az élelmiszeripar, konkrétabban a távoli országokból ideutaztatott élelmiszer. Mit érdemes tudni ezekről a betegségekről és mennyire újkeletűek itthon?

labor,orvos, virus, láz, betegség
Milyen betegségeket terjesztenek itthon az állatok? Fotó: Gorodenkoff

Milyen állatok által terjesztett betegségek léteznek?

Az állatok által terjesztett egzotikus betegségeknek széles skálája van világszerte. Ezek közül néhány csak bizonyos országokban vagy konkrét állatfajoknál fordul elő. Ilyen betegség például a malária, a Zika-vírus, a nyugat-nílusi vírus, az Ebola, a trachoma vagy más néven egyiptomi szemgyulladás, a Lyme-kór, a krími-kongói vérzéses láz, a madárinfluenza vagy a sertésinfluenza és a veszettség.

Ezek közül melyek vannak jelen Magyarországon is?

Szinte mindegyik felsorolt betegség előfordulhat az országban. Vagy úgy, hogy valaki külföldön megfertőződik és Magyarországra utazik, vagy úgy a náluk élő állatok (invazív vagy honos) terjesztik. Megijedni azonban nem kell, mivel ezek a betegségek jellemzően enyhe tüneteket okoznak és járványos (tömeges) megbetegedést sem okoznak.

Mit érdemes tudni ezekről a betegségekről?

Mivel Magyarországon kötelező a kutyák veszettség elleni oltása, így ez a betegség nagyon ritkán fordul elő az országban. A madár- és sertésinfluenza is nagyon ritkán üti fel a fejét, olyankor pedig a hatóság azonnal drasztikus intézkedéseket vet be: leöli az érintett állatokat és az azok környezetében élőket is. A malária az 50-es évek óta, az Ebola és az egyiptomi szemgyulladás, valamint a Zika-vírus csak külföldön kapható el, a nyugat-nílusi lázat viszont itthon is el lehet kapni, akárcsak a Lyme-kórt.

szúnyog, tigrisszúnyog
Milyen betegségeket terjesztenek a hazai szúnyogok? Fotó: Shutterstock

A kullancsok által terjesztett betegségekről

A kullancsok sok súlyos betegséget terjesztenek, amik közül a legismertebb itthon a Lyme-kór és az agyvelőgyulladás. Emellett újabb kullancsfajok kezdtek el terjedni az országba, amik olyan veszélyes betegségeket is terjeszthetnek, mint a krími-kongói vérzéses láz. Ezek közül az agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, a másik két betegség ellen viszont nem. Ellenben, ha időben felismerik őket, akkor antibiotikummal könnyen kezelhetők, ráadásul a rengeteg hatékony kullancsriasztó szer is kapható a boltokban, amikkel megelőzhető a megfertőződés.

Szúnyogok által terjesztett betegségek

Ilyen betegség például a Zika-vírus vagy a nyugat-nílusi láz, amiket itthon is több embernél kimutatták már. A Zika-vírus általában influenzaszerű tüneteket okoz, de a fertőzések körülbelül 75%-a tünetmentesen zajlik, és a tünetes fertőzések nagy részében is csak enyhe tünetek jelentkeznek 3-14 nap lappangási idő után. Ezek lehetnek láz vagy hőemelkedés, rossz közérzet, fejfájás, kiütés, ízületi fájdalom, kötőhártya gyulladás. Várandós nők fertőződése során viszont a magzatnál veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenesség -úgynevezett vízfejűség- alakulhat ki. Oltás nincs ellene, de szűrővizsgálat létezik az NNGYK-nál. A nyugat-nílusi láz a A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint egy Magyarországon minden évben szezonálisan (június-november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség, ami ellen ugyancsak nincs oltás, de hosszú ruházattal, szúnyoghálóval és szúnyogriasztó szerekkel hatékonyan lehet ellene védekezni. A fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. A vírus leginkább az idős emberekre veszélyes, esetükben - 4-5 ezer fertőzésenként egyszer - agyvelő, vagy agyhártyagyulladás és más idegrendszeri tünetek léphetnek fel.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Váratlan hír érkezett Oroszországból, ez mindent megváltoztat

borsonline.hu

Kucsera Gábor bajban van, a követőitől kért segítséget

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Demcsák Zsuzsa elfenekelte Marics Petit - videó

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el