Létrehozva: 2023.03.02.

Zika-vírus: mikor és hol jelent veszélyt?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a napokban két ember szervezetéből is kimutatták az itthon nem honos vírust. Kire és mikor jelent veszélyt a Zika-vírus?

Két, Thaiföldön járt személynél igazolta a szúnyogcsípéssel terjedő Zika-vírus fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Kinek és milyen esetben kell tartania ettől a vírustól? Hogyan terjed és mivel lehet ellene védekezni? Van rá esély, hogy Magyarországon is tömeges megbetegedések legyenek? Íme a válaszok!

vírus
Kire és mikor jelent veszélyt a Zika-vírus? Fotó: Pixabay

A Zika-lázról

Az Afrikából származó Zika-láz vírusfertőzés. 2014 februárjában ütötte fel először a fejét az amerikai kontinens őslakosai körében. A betegség 2015-ben Chilében, Panamában, Venezuelában, El Salvadorban, Mexikóban, Suriname-ban, Kolumbiában, Guatemalában és Paraguayban is megjelent. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza, ami a világ minden táján előfordul, így a járvány további országokra is átterjed. Jelenleg Afrika, Amerika, Ázsia és a Csendes-óceáni térség trópusi-, szubtrópusi területein fordul leginkább elő a kórokozó.

A Zika-vírusról

A Zika-vírust elsősorban szúnyogok terjesztik. Ezek a szúnyogok napközben csípnek, de előfordulhat, hogy éjjel is aktívak maradnak. A szúnyogok akkor fertőződnek, ha Zika-vírussal fertőzött állattól vagy embertől szívnak vért abban az időszakban, amikor a fertőzés miatt az ember vagy az állat vérében is megtalálható a vírus. A fertőzött szúnyog a csípésével embereket és állatokat is megfertőzhet. A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére - olvasható az NNK tájékoztatójában.

A Zika-vírus tünetei

A Zika-vírus általában influenzaszerű tüneteket okoz. A fertőzések körülbelül 75%-a tünetmentesen zajlik, és a tünettel járó fertőzések nagy részében is csak enyhe tünetek jelentkeznek 3-14 nap lappangási idő után. Ez lehet láz vagy hőemelkedés, rossz közérzet, fejfájás, kiütés, ízületi fájdalom, kötőhártyagyulladás. Várandós nőkre veszélyesebb a vírus: megfertőződésük esetén a magzatnál veleszületett idegrendszeri fejlődési rendellenesség - úgynevezett vízfejűsé g- alakulhat ki. Amennyiben a fertőzött területről visszatérő utazók az érkezést követő 3 héten belül megjelenő Zika-vírus fertőzésnek megfelelő tüneteket tapasztalnak, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

Fotó: Pixabay

Itthon is megjelent, de nem kell tartani tőle

Két importált Zika-vírus fertőzést igazolt a napokban az NNK Virális Zoonózisok Nemzeti Referencia Laboratóriuma. A két fertőzött előzetesen Thaiföldön járt, a fertőzést enyhe tünetekkel vészelték át. Honi eredetű megbetegedés nem fordult elő, hazai járványveszélyt a Zika- vírus nem jelent - írja az NNK.

Oltás nincs, szűrővizsgálat van

Zika-vírus szűrővizsgálatra térítés ellenében a Nemzeti Népegészségügyi Központban van lehetőség, tünetmentes fertőzés szűrése esetében a hazatérést követő minimum 4 hét elteltével, várandósság esetén pedig a gondozás keretében Zika-vírus fertőzés gyanúja esetén kötelezően elvégzendő szűrővizsgálat ad erre lehetőséget.

Ezek a konzuli szolgálat tanácsai a külföldre utazóknak

A trópusi területek egyre népszerűbb üdülési célpontok a magyar lakosság körében. Mivel védőoltás, illetve gyógyszeres terápia nem áll rendelkezésre a Zika-vírus ellen, kiemelten fontos a vírussal fertőzött országokba utazók számára a szúnyogok elleni védekezés mind beltéren, mind kültéren. Különösen napkeltétől napnyugtáig, amikor az Aedes szúnyogok leginkább csípnek -szemben a maláriát terjesztő szúnyogokkal. A védekezéshez használjunk:

  • szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően;
  • lehetőleg DEET (diethyltoluamide) hatóanyagtartalmú szúnyogriasztót, ami 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírásoknak megfelelően;
  • hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt viseljünk, különösen a Zika-vírust hordozó Aedes szúnyog aktív időszakában tehát nappal,
  • szúnyoghálót az ágy körül nappal is.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Suzy besokallt: „Nem könnyű évek óta ebben a mókuskerékben lenni”

mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mandiner.hu

Elemző: Kevés megalázóbb dolgot tudok elképzelni annál, mint amit a Momentummal csináltak a Magyar Péter-tüntetésen

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon