Létrehozva: 2023.08.26.
Módosítva: 2023.08.26.

A gyomtengerek hosszútávú hatásairól beszélt a kertész

Érdekes tényekkel szolgált az a kertész, aki megkereste a Metropolt, a „Budapest a gyomok fővárosa!” fotópályázata miatt. Szerinte a mostani helyzeten jól látszik, hogy nem egyetlen hét alatt alakult ki. Itt jóval komolyabb mulasztásról van szó.

Augusztus 27-ig, azaz vasárnapig lehet fotókat küldeni a Metropol „Budapest a gyomok fővárosa!” című fotópályázatra. Már most nagyon erős a mezőny és rengeteg elképesztő képet kapott a lap arról, milyen gyomtengerek találhatók a fővárosban. Az atlétikai világbajnokság miatt most az egész világ Budapestre figyel. Nem is beszélve arról, hogy az egyébként gyönyörű város a 150. születésnapjára készül, nemrég ünnepeltük az ország szülinapját és tele van a főváros vidéki és külföldi vendégekkel.

gyom, gaz,
Gyomtenger a főútvonal mentén... Olvasói fotó.

Rengeteg hozzászólást, kommentárt is kapott a Metropol a képek mellé, de a legmeglepőbb dolgokat egy kertész mondta el. A szakember szerint: amit a fővárosban tapasztalhatunk és ami már ennyire szemet szúrt a lakosoknak is, az nem néhány hét mulasztása, hanem a szakszerűtlen területgondozás és a zöldfelületek hosszútávú elhanyagolása!

Vagyis nem arról van szó, hogy kiürült a kassza, ezért momentán elmaradt egy fűnyírás, meg eső volt, aztán napsütés, megnőtt a gaz, hanem arról van szó, hogy a fővárosban hónapok, ha nem évek óta elhanyagolják a gyommentesítést!

Tegyük hozzá: a főváros kertészeti cége, a FŐKERT, amit beolvasztottak a nagy közműholdingba Mártha Imre vezetésével, ma több pénzből gazdálkodhat, mint Tarlós István főpolgármester idejében! Miért nincs akkor pénz a zöldfelületek gondozására? Felmerül a gyanú, hogy talán az erre szánt összeget más, a holdingvezér számára kedvesebb tevékenységekre csoportosították át. De a pénz csak az egyik tényező: a másik a szakmaiság. Pontosabban a szakmaiság nélkülözése. A FŐKERT több mint 150 éven át önálló intézmény volt, és egyúttal szakmai műhely is. Ezt a nagy múltú, patinás céget olvasztották be egy teljesen más érdekeltségű és tevékenységeket magában foglaló holdingba, ahol már nem a szakmai szempontok az elsők.

A szakmaiság hiánya nagyon sokat ártott például a méhlegelők ügyének is, ami valóban egy környezetbarát, jó koncepció, de azt jelenti, hogy gondozott vadvirágszigeteket hozunk létre a zöldfelületeken, nem pedig hagyjuk elburjánzani a gyomot

- hangsúlyozta lapunknak a kertész. Az a baj, hogy ma már a méhlegelő kifejezés egyenlő lett az elhanyagolt gyomos részekkel, és ennek az eredeti cél látja kárát. 

gyom, gyomtenger, gaz, gaztenger,
Budapest VII. kerülete, embermagasságú gyommal... Olvasói fotó.

De más baj is van a jelenlegi gyomhelyzettel:

Az elhanyagolt területek ontják a gyommagokat, amik elárasztják a várost, a gyom, az invazív növények kiszorítják a füvet és a virágokat, dísznövényeket. Ennek a helyrehozatala hónapok, talán évek munkája lesz és rengeteg pénz

- vélekedik a szakember. A pázsitfű kipusztul, a hosszútávú ökológiai hatások pedig még évek múlva is érezhetők lesznek. A főváros egyébként a saját rendeletét nem tartja be, amikor nem kaszáltat, hiszen fővárosi rendelet határozza meg a kaszálások rendjét - amik szemmel láthatóan elmaradtak, hiszen néhol embermagasságú a gyom.

Köszönjük, Karácsony Gergely!

A Metropol olvasóinak hozzászólásai és pályaművei, valamint a szakember véleménye mindenkit megerősít abban, hogy jelentős problémára világított ráé a Metropol fotópályázata. 

 

Budapest a gyomok fővárosa!

Fotópályázatot hirdetett a Metropol, mellyel célja, hogy buzdítsa a fotósokat, hobbifotósokat vagy éppen a fotózni vágyókat arra, hogy bemutassák a gyomokkal borított fővárost, rávilágítva arra, hogy amikor nagy nemzetközi fesztiválok és sportesemények zajlanak Budapesten – mint a Sziget és az atlétikai világbajnokság –, akkor mennyire zavarók az elhanyagolt területek. Nem beszélve arról, hogy a városlakók és a Budapestre utazó vidékiek számára is kellemetlen a gyomos utcák, terek látványa, az allergiások pedig egyenesen szenvednek tőle. Céljuk az, hogy az olvasók/userek segítségével rávilágítva erre a problémára, minél tisztább és gyommentes legyen gyönyörű fővárosunk! A legjobbakat vásárlási utalvánnyal díjazzák és fényképfelvételeiket közlik. A pályázatra minden 18. év feletti magyar állampolgár jelentkezhet, felső korhatár nincs.

A pályázatokat a [email protected] e-mail-címre várják legalább 1, maximum 3 Mb terjedelemben. Az e-mail-cím augusztus 27-én éjfélig él. Egy pályázó több fotót is küldhet, de maximum 30 db-ot. Kérik, hogy a fotóhoz mellékelt levélben és a kép elnevezésében tüntessék fel a helyszínt, ahol a felvétel készült! A pályázatban csak olyan fotóval lehet pályázni, amelyen azonosítható, hogy a fotó Budapesten készült és gyomos területek láthatók a fotón.

Határidők:

Pályázati időszak 2023. augusztus 14. 10:00 órától – 2023. augusztus 27. 23:59 óráig tart

Eredményhirdetés időpontja: 2023. szeptember 1.

A nyertesek nevét a szervező hivatalos Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/Metropol.Napilap) közzéteszi az eredményhirdetéstől számított 1 napon belül. A nyertesek nevét közzétesszük a Metropol újságban is és e-mailben értesítjük a nyerteseket.

Nyeremények:

1. díj: 150.000 Ft értékben Auchan-utalvány

2. díj: 75.000 Ft értékben Auchan-utalvány

3. díj: 50.000 Ft értékben Auchan-utalvány

A beérkezett pályázatok közül az első három helyezett pályázót a szervező által összeállított zsűri választja ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

"Megmenthették volna a fiam életét" – 10 órát késett a mentő, belehalt a tini

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

metropol.hu

Hatalmas lyukat találtak a Földön, a mérete még a kutatókat is meglepte

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal