Létrehozva: 2023.07.23.

„Egyetlen kitörési lehetőségem a tanulás volt" – karriert csinált, most másokon segít a Nógrád megyei roma srác

Gáspár Sándor egy apró Nógrád megyei faluban nőtt fel, magyarcigány családban. Nem volt ismeretlen fogalom számára a szegénység. Úgy érezte, hogy ebből ki kell törnie. Több évnyi tanulás és kitartó munka eredményeként ma a Belügyminisztériumban dolgozik és hátrányos helyzetű embereken segít.

Gáspár Sándor még csak 28 éves, de már leküzdötte azokat az akadályokat, melyeket származása és hátrányos helyzete állított elé. Sanyi egy Nógrád megyei magyarcigány családból származik, három testvére közül ő a legidősebb. Családjukban nem volt ismeretlen az alacsony iskolai végzettség, a munkanélküliség, s nem ritkán anyagi gondokkal is küzdöttek, ennek ellenére összetartó családban nőtt fel és jószándékú emberek vették körül. Talán éppen ez az oka annak, hogy bár anyagilag kevésbé, lelkileg annál inkább tudták támogatni a roma fiatalt, hogy küzdjön álmaiért és ne hagyja abba a tanulást, ami mára egészen a belügyminisztériumi munkáig vezette. 

Sanyi már iskolás korában is kitűnt társai közül szorgalmával és kitartásával. Fotó: Balogh Tibor

„Elhitették velem, hogy több van bennem, mint amit én gondolok"

Sanyi már általános iskolás korában eldöntötte, hogy tovább szeretne tanulni, és ebben tanárai is támogatták. 

Általános iskolában is már jól tanultam és valahogy mindig is megvolt bennem az igény a továbbjutásra. Nagyon hamar és fiatalon felismertem a környezetemben a nincstelenséget, amit én el akartam kerülni. Egyetlen kitörési lehetőségem a tanulás volt, amiben édesanyám és a tanáraim is támogattak és biztattak. Mindig egyengették az utam, bátorítottak, s elhitették velem, hogy több van bennem, mint amit én gondolok

– mesélte a Ripostnak Gáspár Sanyi, aki általános iskola után Balassagyarmatra került gimnáziumba, az Arany János Tehetséggondozó Program keretén belül. 

„Az AJTP volt számomra az ugródeszka, egy teljesen új világ nyílt meg előttem, a tanulással elérhető lehetőségek sora"– emelte ki Sanyi a Tehetséggondozó Program fontosságát az életében, ahonnan egyenes út vezetett számára a felsőoktatás irányába. Mivel őt is sok tanár és kollégiumi nevelő segítette, a tanári pálya inspiráló lett számára, így ő maga is pedagógusképzésre jelentkezett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem falain belül, történelem-etika szakirányon.

Az egri tanulmányaim alatt is már foglalkoztattak bizonyos kérdések, területek, mint a felzárkózás, oktatás, ifjúságpolitika, sőt egy-egy programnak önkéntese vagy dolgozója is voltam. Egerben tagja lettem az Egri Roma Szakkollégiumnak, és itt találkoztam a felzárkózás-politika munkatársaival is, akik végül meghívtak a jelenlegi munkámra a minisztériumba

– fejtette ki Sanyi, hogyan jött az életébe a lehetőség, hogy a Belügyminisztériumban dolgozzon.

Sanyi 2021-ben tanári diplomát szerzett az egyetemen. Fotó: Gáspár Sándor

„Fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmet a romák helyzetére"

Sanyi azon fiatalok közé tartozik, aki nem csak megtapasztalta a kitartás és a tanulás eredményét, de a tapasztalatát el is meséli és kamatoztatja is annak érdekében, hogy más fiataloknak segítsen. 

Magam is roma családba és közösségbe születtem. Ahogyan fontos roma emberként a roma közösségben példát mutatnom, ugyanúgy fontos magyar állampolgárként a magyar társadalom értékes és hasznos tagjává válni. Abszolút szívügyem a terület. Fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmet a romák helyzetére és hozzájáruljak a változás előmozdításához a társadalomban

– beszélt arról Sanyi, hogy mi motiválja őt a felzárkózás-politikai munkájában, melybe beletartozik az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás és a szemléletformálás területe is. Sanyi a minisztériumi munkáján belül számos konferencián, kutatásban és terepmunkán is képviseli és segíti a romákat, személyes példája pedig felkiáltójel mindenki számára a szakmában. 

Sanyi elnyerte egyetemén a Tehetséges Roma hallgatói díjat, az Ehök Nívódíjat, életútjáról pedig rövidfilmet is késztettek már. Fotó: Gáspár Sándor

„Meg akarom teremteni azt, ami számomra nem adatott meg"

A jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem államtudományok szakán tanuló fiatal célja, hogy saját családjának majd egy olyan egzisztenciát és körülményt tudjon teremteni, ami neki nem adatott meg. Legnagyobb motivációja, hogy bebizonyítsa, igenis képes nehéz sorsú fiatalként is megvalósítani azokat a célokat, amelyeket kitűzött maga elé. A roma fiatal ugyanezt tanácsolja mindenkinek, aki hasonló háttéren indul, mint ő.

Merjetek nagyot álmodni és kitartóan dolgozzatok az álmaitok megvalósításáért. Nem számít, hogy milyen kis faluból jöttök vagy milyen körülmények között nőttetek fel, a lehetőségek mindig ott vannak előttetek. Higgyetek magatokban, tanuljatok és fejlődjetek, keressétek a lehetőségeket, legyetek kitartóak és állhatatosak és mindenekelőtt élvezzétek azt az utazást, amit mindez magában rejt

 – üzent minden hátrányos helyzetű fiatalnak Gáspár Sándor, akinek a nevét minden bizonnyal még sokáig és sok helyen hallani fogjuk, hiszen a kitartó és céltudatos fiatal előtt még számos sikeres év áll.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy versenyző meghalt a világ legnagyobb pontyfogó versenyén a Balatonnál

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf csúcsa megdőlt, erre senki sem számított

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Berobban a nyárias meleg, közel 30 fok is lehet

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte