Létrehozva: 2023.06.08.
Módosítva: 2023.08.07.

Lakásfelújítás hitelből: ezek most a lehetőségek

Az otthonfelújítási támogatás már nem igényelhető, de van helyette más. Sokan személyi kölcsönt vesznek fel, pedig lakáshitel is elérhető lakásfelújítási célra. Melyik éri meg jobban?

Lakásfelújításra igen népszerűek a személyi kölcsönök. Annak ellenére sokan választják a munkálatok finanszírozására, hogy arra lakáshitel is elérhető. Melyik milyen feltétellel igényelhető és melyikkel járunk jobban? Nem mindegy mi mellett döntünk, mivel az egyes ajánlatok között milliós különbségek is lehetnek.

Felújítás rekonstrukció újjáépítés sablon, lakásfelújítás
Lakásfelújítás: a személyi kölcsönt vagy a lakáshitel a jobb? Fotó: Pexels

Lakásfelújításokra szükség van

Nem csak azért, hogy a meglévő, 90%-ban elavultnak tekinthető hazai lakásállomány megújuljon, hanem azért is, hogy a rezsiárakon spórolni lehessen. Az energiaárak növekedése óta az otthonainkat ugyanis még hitelből is megéri zöldíteni, amivel nemcsak az ingatlan értékét növeljük ezzel, hanem a lakás fenntartásának költségéből is lefaragunk, a hitelfelvétel és a felújítás pedig hamar megtérül. Már csak az a kérdés, miből finanszírozzuk mindezt.

Két hiteltípus között érdemes gondolkodni

Lakásfelújítási célra igen népszerűek a személyi kölcsönök. Annak ellenére sokan választják a munkálatok finanszírozására ezt a hiteltípust, hogy lakáshitel is elérhető felújításra-olvasható a vg.hu-n. Pedig a két típusú hitel között 4-8 százalék kamatkülönbség is lehet. Viszont még a drágább személyi kölcsönök kamata is elmarad az infláció mértékétől, így egyáltalán nem érdemes halogatni a felújítási munkákat. Minél hamarabb felvesszük a kölcsönt, annál hamarabb lesz kész a lakás, és annál gyorsabban csökken a rezsink.

A személyi kölcsönök előnye

A személyi kölcsön előnye a lakáshitellel szemben, hogy a hitelügyintézés gyors és egyszerű. A személyes dokumentumainkon kívül csak egy munkáltatói igazolásra van szükség hozzá. A kölcsönt teljes mértékben online is igényelhetjük, nem kell hozzá ingatlanfedezet. Utóbbi akkor lehet probléma, ha már van a lakásunkon jelzálog. Ráadásul egy lakáshitel hosszú távú elköteleződés, ahol az ingatlanunkkal is felelünk a kölcsönért, ezt pedig nehezebb gazdasági helyzetben sokan nem szívesen vállalják.

festő,szakember,felújítás, lakásfelújítás, létra, festék, otthonfelújítás, lakásfelújítás
Lakásfelújítás: a személyi kölcsönt vagy a lakáshitel a jobb? Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Ezt kínálják most a bankok

Tegyük fel, hogy a munkákhoz 5 millió forint kölcsönt vennénk fel, 7 éves futamidőre, 500 ezer forint havi nettó jövedelem mellett. A legkedvezőbb ajánlatot erre az összegre jelenleg az UniCredit Banknál és a Raiffeisennél kaphatjuk. Az UniCredit Bank 14,41 százalékos THM és 92.422 forintos törlesztőrészlet mellett kínálja a kölcsönt 7 éves futamidőre, amihez vállalnunk kell, hogy minden hónapban 400.000 forintnyi jóváírást érkeztetünk az UniCredit Bank-os bankszámlánkra. Ehhez két jóváírási akció is társul: egy havi törlesztőrészlet visszajár maximum 50.000 forintig, illetve ha a kölcsönt online igényeljük, akkor további 30.000 forint jóváírást kapunk.

A Raiffeisen Banknál 14,63 százalékos THM mellett havi 92.023 forintot kell fizetnünk ezért a kölcsönért. Ehhez havi nettó 450.000 forint jövedelmet kell igazolnunk, amelyből a minimálbérnek megfelelő összeget a bankhoz utaltatunk.

A CIB Bank és az MBH Bank törlesztőrészletei még mindig beférnek 93.000 forint alá. A CIB ehhez 450.000 forint jövedelemátutalást vár, az MBH 350.000.

A MagNet Bank alap személyi kölcsöne valamivel drágább, de zöldkedvezménnyel igényelhető konstrukciót is kínál. Ebből napelemet telepíthetünk, elektromos járműveket vásárolhatunk vagy házi autós töltőt építhetünk ki.

Ha mégis lakáshitelt vennénk fel

Érdemes tudni, hogy ha mégis a lakáshitelek irányába mennénk, akkor felújításra fogyasztóbarát lakáshitelt is igényelhetünk, ami mellé zöldhitelcél (pl. energiahatékonyság növelés) esetén kamatkedvezményt és díjkedvezményt kaphatunk. Így nagyon kedvező hitelhez juthatunk, de ehhez meg kell felelnünk a zöldhitelcél feltételeinek: ha felújítanánk, akkor a lakásunknak a munkálatok végeztével el kell érnie legalább a BB energetikai besorolást és a primer energiaigénye nem lehet több évi 80 kWh/négyzetméternél.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

hirtv.hu

Interjút ad Orbán Viktor a Kossuth rádióban

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki