MANI

Szerző MZ/X

1 hónapja

Tényleg megéri napelemet venni?

Azok, akik az átlag fölötti energiamennyiséget fogyasztanak, szeretnének valamilyen alternatív energiaforrást beszerezni otthonra, a legtöbben napelemben gondolkodnak.

Szerző MZ/X

Sokan szeretnék kiváltani a gázt, mivel drága és a beszerzése is bizonytalanná válhat. Erre az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha árammal fűtünk, főzünk vagy melegítjük a vizet. Hosszú távon ez viszont úgy éri meg a legjobban, ha az ehhez szükséges energiát napelemekkel biztosítjuk.

Most akár meg is feleződhet a megtérülési idő

Akik az átlag felett fogyasztanak, és így az eddiginél nagyobb összegű rezsiszámlájuk érkezik majd, a korábbinál alacsonyabb megtérülési idővel számolhatnak, ha napelemeket szereltetnek fel  - írja a money.hu. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség számításai szerint a napelemes rendszer építésében gondolkodó átlag feletti fogyasztók esetén akár felére is csökkenhet a telepítésbe fektetett forintok megtérülése.

Roof,With,Solar,Panels
Fotó: Shutterstock

A megtérülés számokban

A havi 300 kWh áramot fogyasztók számlája már megduplázódik: nagyjából 11.000 forintról 22.000-re ugrik, 400 kWh-nál már másfélszeres a növekedés, a havi 500 kWh-nál is többet fogyasztók pedig a korábbi áramdíjuk közel háromszorosára számíthatnak. Vagyis a jelenlegi árak mellett egy nagyobb, 5-6 kWh-s napelemes rendszer megtérülési ideje 5-6 év környékére csökkent.

Hogyan vágjunk bele?

Érdemes több napelemes rendszer kiépítésével foglalkozó céget, szakembert, mérnököt megkeresni és ajánlatot kérni a munkára. A legjobb ajánlat kiválasztása után mérlegelhető, hogy a kivitelezéssel beleférünk-e még az év végéig elérhető lakásfelújítási támogatásba. Ehhez az kell, hogy a számlák az év végéig a rendelkezésünkre álljanak, azaz befejeződjön a munka. A végösszeg ismeretében pedig döntés születhet arról, hogy miből finanszírozzuk a beruházást.

Fotó: Pixabay.com

Jó, jó, de miből?

A legjobb, ha van erre félretett megtakarításunk. Ha nincs, de hosszú távon biztos anyagi háttérrel rendelkezünk, érdemes akár hitelfelvételben gondolkodni. A személyi kölcsönök mellett a napkollektoros beruházást finanszírozhatjuk szabad felhasználású jelzáloghitelből vagy az immár piaci alapú zöld hitel (K&H Bank) konstrukcióval is. Ezen kívül Otthonteremtési támogatást és Otthonfelújítási kölcsönt is igényelhetünk.

Állami támogatás nincs rá?

Tavaly decemberben indult egy pályázat, amire 43.000 ember adta be a kérelmét, az első 500 támogatott pedig legkésőbb ősszel meg is kapja a vissza nem térítendő támogatást. A 200 milliárdos keretösszeg viszont mostanra kimerült. Aki még nem pályázott de szeretne élni a támogatási lehetőséggel, annak a második ütem keretében lesz még erre lehetősége. Ez 2023 tavaszán indul- jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

Szerző MZ/X

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!