Létrehozva: 2023.06.20.
Módosítva: 2023.06.20.

Ez az 5+3 intézkedés, ami letöri az inflációt

Már a vártnál korábban egy számjegyű lehet az infláció szakértők szerint, az infláció ellen hozott kormányzati intézkedésnek köszönhetően. Mutatjuk a legfontosabbakat!

Szakemberek szerint januárban tetőzött az infláció hazánkban. Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökkent ez az érték, és a kormány arra tett ígéretet, hogy az év végére leszorítja az inflációt egy számjegyűre. Hétfőn újabb kormányzati intézkedéseket jelentettek be ennek érdekében. Mutatjuk a legfontosabbakat!

Orbán Viktor: Visszaszorítjuk a szankciós inflációt!
A kormány vállalása szerint az év végére egy számjegyű lehet az infláció Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Öt intézkedés, amely már védi a magyar embereket:

  1.   Élelmiszerárstop: június 30-ig még biztosan akciósan vásárolhatunk meg jó pár alapélelmiszert. A tavaly bevezetett árstop a következő termékekre terjed ki: kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tej (ezek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-i árnál),  tyúktojás, étkezési burgonya, az újburgonya kivételével (ezek a 2022. szeptember 30-i árnál nem lehetnek drágábbak).
  2.  Kamatstop: 2021. december 24-én jelent meg kormányrendelet a lakossági hitelek kamatrögzítéséről. Közel félmillió családot érint az intézkedés, számukra a változás komoly segítséget jelentett az elmúlt másfél év során és jelent ma is: a kormány döntése értelmében a kamatstopot 2023. december 31-ig biztosan fenntartják.

3.  Rezsivédelem: a háború következtében az energetikai világpiacon drámai mértékben megnövekedett az energiahordozók ára. A többszörösére nőtt árak nem tették lehetővé, hogy a régi formájában fenntartsák a rezsicsökkentés intézményét. A rendelet úgy módosult, hogy átlagfogyasztásig továbbra is csökkentett árat fizetnek a felhasználók, afölött viszont piaci árat számláz a szolgáltató. Az átlagfogyasztás a gáz tekintetében 1729 m3/év (144 m3/hó), az áram esetében pedig 2523 kWh/év (210 kWh/hó). 

4.  Kötelező akciózás: az infláció letörése érdekében a kormány új inflációellenes eszköz bevezetéséről döntött, mely június elsején lépett hatályba. A kötelező akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, az akciós időszak a hét csütörtöki napján 0 órától a következő hét szerdai napján 24 óráig tart. Minden élelmiszerboltnak húsz élelmiszercsoportban kell legalább egy terméket 10%-os engedménnyel kínálnia. 

5.  Ország- és vármegyebérletek: A májustól kapható új típusú bérletek jelentős spórolást jelentenek az ingázók számára. A teljes árú országbérlet ára: 18.900 Ft, diákoknak: 1890 Ft. A teljes árú vármegyebérlet ára: 9450 Ft, tanulóknak: 945 Ft. Májusban közel 430 ezren választották a vármegye- és országbérletet. Júliustól ráadásul már az Intercityken is lehet országbérlettel utazni.

Az infláció letörése a cél. Képünk illusztráció fotó: Apichatn21

Három intézkedés, amely hamarosan életbe lép 

  1. Online Árfigyelő rendszer: július 1-jén indul az online árfigyelő rendszer, az adatbázis több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát fogja tartalmazni. Benne lesz például a sertéscomb, a fehér kenyér, a 1,5 százalékos ESL tej, a trappista tömbsajt, a virsli, a margarin, a vaj és a spagettitészta is. Az intézkedés a legnagyobb kereskedelmi üzletláncokra kötelezően vonatkozik. A cél az, hogy a vásárlók össze tudják hasonlítani a különböző boltok árait, és minél olcsóbban tudják elintézni a bevásárlásokat. 
  2.  Változás a SZÉP-kártyánál: A hétfői kormányülésen jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány legújabb gazdaságvédelmi akciótervének részleteit, a rendelet már meg is jelent a közlönyben. Ennek értelmében 2023. augusztus elsejétől december 31-ig lehetővé teszik a Szép-kártyával való fizetést hideg élelmiszerekért is, magyarán: fizethetünk vele a közértben is. Ezenfelül lehetővé válik az is, hogy a munkáltatók 2023. augusztus elsejétől december 31-ig a Szép-kártya-keretet további 200 ezer forinttal emeljék, így már összesen 650 ezer forintot tudnak a kártyára utalni a munkáltatók kedvezményes adózással.
  3.  Árplafon az áram árára:

Az akcióterv másik fontos lépése az árplafon bevezetése az áram árára. A miniszter szerint a rendkívül megemelkedett költségek komoly terhet jelentenek a magyar vállalkozásoknak, ezért minden eszközzel élni kell, ami lendületet vihet a gazdaságba. 

Mivel az egyik nagy probléma a vállalkozások számára az energia megemelkedett ára, azon belül is az áram ára, a vállalatok 80 százaléka rögzített áras szerződést kötött tavaly, aminek az a következménye, hogy ezeknek a vállalkozásoknak az egyharmada jelenleg 320 euró/megawattóra fölötti árat fizet, és ezzel együtt az átlag is 250 euró/megawattóra fölött fizet. Éppen ezért három területen – feldolgozóipar, szálláshely-szolgáltatás, raktározás-szállítás – is árplafont vezetnek be, és a legmagasabb árat nettó 200 euró/megawattórában állapítják meg. Ez az intézkedés több mint ötezer vállalkozásnak segít, és több mint negyvenmilliárd forint költségvetési kiadást jelent. Cserébe azt várják, hogy ezek a cégek növeljék a gyártási kapacitásaikat, és ne emeljék az árakat – jelezte a miniszter. Vagyis ez is végsősoron a fogyasztói árak csökkenését, illetve növekedésének megállítását célozza. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

Dallos Bogi megmutatta kisfia cuki arcát: „Gyönyörű szeme van a kishercegnek” - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal