Létrehozva: 2023.04.12.

Még mindig nem tudta megoldani az orvosi ügyeleti ellátást Óbuda baloldali vezetése

A lakosok ihatják meg a levét Kiss Lászlóék átgondolatlan döntésének.

Továbbra is megoldatlan Óbudán a háziorvosi ügyeleti ellátás, derül ki abból a levélből, amit nemrég maga a kerületi polgármesteri hivatal egészségügyi osztálya küldött a háziorvosoknak - tudta meg a Metropol. Mint írták ebben a levélben, hétköznap csak este 8 és reggel 8, hétvégén és ünnepnap 0-24 óra között van ügyeleti csak ellátás Óbuda-Békásmegyeren - vagyis hétköznap reggel 8 és este 8 között nincsen, ami azt jelenti, hogy ha valakinek éppen nem rendel a háziorvosa vagy annak a helyettese, nincs kihez menni...

Illusztráció: Pixabay

Nehéz helyzetbe kerültek az óbudaiak, miután az április 1-jétől megszűnt Vihar utcai ügyelet fontos volt a kerületiek ellátásában. A polgármesteri hivatal szerint a kerület felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátását ez idáig az IMS Kft. biztosította, aminek a megbízási szerződése március 31-én lejárt. Mint írják, meghosszabbítására azért nem került sor, mert a szolgáltató által tett ajánlat – a NEAK finanszírozáson túli – önkormányzati támogatás összegét az eddigi többszörösében jelölte meg, a felek közötti egyeztetés pedig nem vezetett eredményre. 

A levélből kiderül az is, hogy a felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátásra az önkormányzat közbeszerzési pályázatot írt ki, mely eredménytelenül zárult. Éppen ezért a 24 órás ügyeleti szolgáltatás biztosítására újabb közbeszerzési pályázatot írnak ki. 

A nyertes ajánlattévővel történő szerződéskötésig terjedő időszakban Önkormányzatunk – közreműködői szerződés útján - új egészségügyi szolgáltató részvételével biztosítja a felnőtt háziorvosi ügyeleti ellátást

 - emelték ki.

Az új, ideiglenes ügyeleti szolgáltató az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. lesz, a Csobánka tér 6. szám alatt. 

Az önkormányzat előző pályázati felhívásában csak az éjszakai és a hétvégi ellátás szerepelt, azaz megszűnik a 8-tól 20 óráig tartó ügyeleti ellátás. Azt egyelőre nem tudni, hogy ezután az önkormányzat hogyan kívánja majd pótolni a kieső betegellátást, mivel a háziorvosok rendelési és készenléti ideje összesen 8 óra, míg a lefedendő időintervallum 12 óra. A háziorvos ráadásul a rendelési idejében nem hagyhatja el rendelőjét. Mivel a legtöbb rendelőben 8–12, illetve 15–19 óra között tart a rendelés, több óra is lefedetlenül marad, a készenléti időkkel is.

A helyiek érthető módon továbbra is kétségbe vannak esve, sokan csalódódottak, és nem tudják, hogy kihez fordulhatnak, ha háziorvosuk már nem rendel és nem elérhető. Mint ahogyan azt sem értik, hogy mi lesz akkor, ha már a váltótárs se érhető el, de az sem világos, hogy este 7 óra után, este 8 óra előtt kihez forduljanak segítségért. 

Mint ahogyan arról a Metropol beszámolt róla, alaposan kiverte az óbudaiak körében a biztosítékot, hogy a kerület baloldali vezetése megszüntette a 24 órás ügyelet a III. kerületben, miután Óbuda-Békásmegyer önkormányzata felbontotta a szerződését az IMS ügyeleti szolgáltatóval. Gyepes Ádám fideszes önkormányzati képviselő akkor a Metropolnak azt mondta, hogy ha az önkormányzat időben rendezte volna a szerződését az ISM-el, akkor elkerülhető lett volna ez a helyzet. A politikus a lapnak azt is elmondta, hogy az önkormányzat és az ISM közötti tárgyalások azért akadtak meg, mert a szolgáltató az eddigi 3 millió helyett 10 milliót szeretett volna kérni a szolgáltatások ellátásáért. 

A képviselő emlékeztetett rá a folyamatos forráshiányra panaszkodó baloldali városvezetés tavaly 8 milliárd forint extra bevétellel zárta az évet, ami nem kevés, ha figyelembe vesszük azt, hogy Óbuda éves költségvetése 60 milliárd forint. 

Ehhez képest az ISM által kért 10 millió forintos összeg elenyészőnek mondható. A politikus szerint Óbuda ráadásul 700 millió forintos rezsitámogatástól is elesett, mert másik öt DK-s vezetésű fővárosi kerület vezetőihez hasonlóan nem ment el a kormánnyal való egyeztetésre.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Postabank-seftelés, borzalmas "Rapülők", pofátlan milliomos: bemutatjuk Geszti Pétert

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Fontos felismeréseket és komoly fejtörést hoznak a csillagok: erre számíthatsz hétvégén a horoszkópod alapján

mandiner.hu

„Munkás vagy ilyesmi nem szívesen lennék!” – videón a 12 éves Geszti Péter, ahogy a saját jövőjébe lát

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

vg.hu

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért