Létrehozva: 2023.01.10.
Módosítva: 2023.01.10.

Több százmillió forinttal megrövidítik saját választóikat a DK-s polgármesterek

A polgármestereknek vélhetően fontosabb volt Gyurcsány Ferenc iránymutatása és a pártérdek, mint az, hogy a kerületiek érdekeit képviseljék és pénzt kérjenek a kormánytól rezsitámogatásra. A XVIII. kerület így körülbelül 500 millió forintot bukott el, ahogyan a többi városrész is több százmilliótól esett el. Több kerületben fegyelmi eljárást indítanak a polgármester ellen, hiszen nekik a kerületieket kellett volna képviselniük, és nem a pártjukat.

Leginkább a közvilágítás fenntartására, idősotthonok, iskolák és óvodák fűtésére fordítják az önkormányzatok azt a támogatást, amelyet a kormány biztosít számukra rezsitámogatásként. A biztosok javaslata alapján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat között osztja szét a 44 milliárdos keretet. Ezek között ellenzéki és kormánypárti vezetésű település egyaránt van.

LÁNG Zsolt
A tízezer lakosúnál nagyobb városok és a fővárosi kerületek kaptak meghívást, mindenkivel tárgyaltak a biztosok Láng Zsolt szerint (Fotó: Kovács Attila)

A háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak a sokszorosára emelkedtek, a kormány célja viszont az, hogy ebben a helyzetben is működjenek a legfontosabb közszolgáltatások. A támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kértünk, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségeikről. A támogatás összegét a települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződései határozták meg, valamint az egy lakosra jutó, beszedhető iparűzési adó nagysága 

– mondta korábban Láng Zsolt kormánybiztos, aki másodmagával tárgyalt a polgármesterekkel. 

Több, mint hárommilliárd forint jutott Debrecennek, csaknem kétmilliárd Kecskemétnek, egymilliárd feletti támogatást kap Pécs, Miskolc, Szeged és Nyíregyháza. Budapesten a legtöbbet, 760 milliót Csepel városrész kapta, míg a legkevesebb, 76,7 milliónyi támogatással Terézvárosnak kell beérnie. Összesen hat fővárosi polgármester azonban nemet mondott a rezsitámogatásra azzal, hogy a meghívás ellenére nem jelent meg az egyeztető tárgyaláson. 

Újpest nem kaphat rezsitámogatást, mivel a polgármester nem ment el az egyeztetésre. Fotó: wikipedia

Több DK-s polgármester figyelmen kívül hagyta a támogatást, százmillióktól esett el a kerületük

Nem kapott a kormánytól rezsitámogatást a III., IV., IX., XI., XV., XVIII. kerület, ezeknek a városrészeknek a vezetői ugyanis távol maradtak az egyeztetéstől.

A XVIII. kerület nagyságrendileg 500 millió forintot bukott el amiatt, mert a DK-s polgármester nem volt hajlandó elmenni a tárgyalásra. Amikor megkérdeztem tőle a novemberi testületi ülésen, hogy mégis miért okozott ezzel kárt a kerületnek, kiderült: Szaniszló Sándornak fontosabb Gyurcsány Ferenc iránymutatása és a pártérdek, mint a saját kerületének lakói

– mondta el érdeklődésünkre dr. Lévai István Zoltán fideszes kerületi képviselő.

A XVIII. kerületben is vizsgálatot kezdeményez a kormánypárti frakció – árulta el dr. Lévai István Zoltán fideszes kerületi képviselő (Fotó: Facebook)

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere így summázta távolmaradásuk okát: 

„Mi azt kértük, hat kerület, hogy együtt fogadjon minket Láng Zsolt. Külön-külön köszönjük szépen, nem kívánunk fotózkodni Láng Zsolt úrral. Hiszen várható volt, hogy nem fogunk semmit kapni. Voltak olyan polgármesterek, akik elmentek külön. Mi nem kérünk abból a jegyzetfüzetből sem, meg abból a tollból sem, amit Gulyás Gergely adott nekünk, amikor egy évvel ezelőtt voltunk náluk”.

 

Miután a többi kerületben is hasonló okból nem született meg az egyezség, több városrészben indítanak fegyelmi eljárást a távolmaradó polgármesterekkel szemben.

Déri Tibor sem jelent meg az egyeztetésen (Fotó: Facebook)

Nagy István az újpesti Fidesz-KDNP frakció vezetője lapunknak a következőket mondta:

A polgármester az esküjét arra tette, hogy az újpestiek érdekét képviseli. Déri Tibor mulasztott, hiszen nem ment el a kormánnyal való tárgyalásra, és ezzel Újpesttől vett el pénzt, miután nem képviselte a lakosságot. Ebből is látszik, hogy ők maguk generálják a problémát, hogy politikai tőkét kovácsoljanak maguknak. Nem igaz az, amivel a DK kampányol, miszerint kivérezteti a kormány a baloldali önkormányzatokat.

Csernus László felelőtlennek tartja László Imre magatartását (Fotó: Facebook)

Csernus László újbudai fideszes képviselő arról tájékoztatott, hogy a DK-s polgármesterek viselkedése mögött Gyurcsány Ferenc áll.

Akár 500-700 millió forintra is rúghatna az az összeg, amit László Imre polgármester miatt nem kap meg a XI. kerület. Az, hogy nem tartotta fontosnak részt venni az egyeztetésen, kimondottan felelőtlen magatartásra utal, és teljes mértékben bebizonyította, hogy a pártpolitikát előbbre valónak tartja a kerületiek érdekeinél. Miután a DK-s polgármesterek közül csak Niedermüller Péter ment el Erzsébetvárosból, ő is csak azért – a hírforrásaink szerint –, mert elfelejtette elolvasni azt a levelet, ami felszólította a polgármestereket, hogy ne egyeztessenek. Baloldali források szerint ugyanis azért nem jelent meg a hat DK-s polgármester az egyeztetésen, mert ez volt Gyurcsány Ferenc kérése 

– mondta el a Ripostnak Csernus, aki hozzátette: a történteken az LMP és a Momentum is felháborodott. „Rendkívüli testületi ülést hívtunk össze az üggyel kapcsolatban, mert el kell indítani egy fegyelmi vizsgálatot, amely feltárja, hogy valóban mulasztott-e a polgármester” – közölte Csernus László.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen hazugságokat terjesztenek VV Fanniról

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

vg.hu

Drága, nem halad és a környezetvédelmi haszna is megkérdőjelezhető – páros lábbal szálltak bele az e-autózásba

origo.hu

Meglepő dolgot tett a súlyos beteg Károly király

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

ripost.hu

A verseny előtt kapott szívrohamot a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

7 millió a családi házakra: bővült az Otthonfelújítási program, íme a részletek!

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

INSIDER

Kizuhant az iskola emeletéről a gimnazista lány Kolozsváron

INSIDER

Csapadékos, de legalább újra meleg idő várható

INSIDER

Jó híreket kapott a drukkerlány, aki a kemoterápia miatt ajándékozta el a meccsjegyét