1 hónapja

Szertefoszlott Péter álma: Egy élet munkája vált a lángok martalékává

A maga és barátai segítségével építette fel autószerelő műhelyét Bánfi Péter, aki saját vállalkozásban szeretett volna fogni, ám álmát a tűz egy pillanat semmisítette meg.

Álmai nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is vannak, hisz érettebb korban sokkal többet tudunk érte tenni. A szatymazi Bánfi Péter fiatal felnőttként határozta el, hogy nyitni fog egy saját autószerelő műhelyt. Vasárnap (február 5.) éjjel azonban percek alatt veszett oda a garázs, egy zárlat okozta tűz következtében. A férfi gondját tetézi, hogy az udvaron álló autók, amelyek a barátaié, szintén kiégtek.

Kiégett a szatymazi Bánfi Péter garázsa, autószerelési álmai vesztek oda
Péter nagyon közel volt ahhoz, hogy autószerelő lehessen, de egy semmiből jött tűz miatt a nulláról kell kezdenie az újjáépítést Fotó: Facebook

Lépésről lépésre egy álom felé

Péter kamaszként péknek tanult, ám nem ebben a szakmában helyezkedett el. A saját vállalkozás ötlete bő tíz éve merült fel benne először.

"A felnőttkor legelején jártam, 18 vagy 19 éves lehettem, és szervizbe kellett vinni az autónkat. Amikor megláttam, mennyibe kerül a szerelés, rögtön tudtam, hogy ezt meg kell tanulnom" - kezdte a Ripostnak Bánfi Péter, aki jelenleg üzletkötőként dolgozik egy húsipari cégnél. Bár nemrég hivatalosan is elkezdte kitanulni az autószerelő szakmát, korábban még magának kellett rájönnie, mit hogyan tud helyrehozni járművén. 

Sok-sok éve egy villáskulccsal álltam neki a saját autómnak. Videókból lestem el a fogásokat, és a barátaim is segítettek, velem szereltek, dolgoztak ha kellett, így szereztem tapasztalatot

- folytatta Péter. A műhelyt a háza hátsó végében, 6 évvel ezelőtt, baráti segítséggel, apránként kezdte építgetni, ahogy ideje és pénztárcája engedte. Miután kész lett az épület, a legfontosabb eszközöket és szerszámokat is igyekezett beszerezni, és ahogy ügyesedett, úgy hozták hozzá az ismerősök az autókat. A drámai éjszakán három kocsi állt az udvaron, a negyedik a műhelyben volt.

Kiégett a szatymazi Bánfi Péter garázsa, autószerelési álmai vesztek oda
Minden felemésztett a tűz a tragikus éjszakán Fotó: Facebook

Csak egy kalapács maradt

Vasárnap éjjel épp abban az autóban keletkezett zárlat, amely az épületben várt segítségre.

Nem voltam itthon, így a szomszédok hívták ki a tűzoltókat, majd rám telefonáltak, hogy ég a melléképület. Azt csak út közben tudtam meg, hogy az én házamhoz tartozó épület gyulladt ki

- idézte fel a vész perceit Péter. Mire hazaért, az egész udvar lángokban állt, mert a műhely melletti helységben felrobbant egy gázpalack, a szabad ég alatt lévő kocsikra így terjedt át a tűz. A katasztrófavédők még azelőtt eloltották a tüzet, hogy az ráterjedt volna a főépületre, a férfi házára. Péter elmesélte, hogy mindössze csak egy kalapács maradt a műhelyből, ám nem emiatt fájt legjobban a feje.

A négy autóból három a barátaimé, amik ugyanúgy kiégtek teljesen, ahogy az enyém, amit egy héttel a tűz előtt vásároltam. Nehéz volt velük közölni a hírt. Mindegyiküket sokkhatás alatt hívtam fel és arra kértem, jöjjenek ki, nézzék meg, mi történt. Természetesen mondtam nekik, hogy a felelősség az enyém, a kárt is nekem kell megtéríteni

- mondta nagyot sóhajtva a férfi, akinek az ismerősei készségesek voltak vele a barátai, hiszen látták, hogy minden odaveszett. Péter elsődleges célja most az, hogy a többiek kárát rendezze, a saját gondjával csak később fog foglalkozni.

"A kötelező biztosítások nem fizetnek az efféle tűzkárra, mint ami nálam történt, én viszont mindenképp azon vagyok, hogy kártalanítsam a barátaimat" - fogalmazott a pórul járt szerelő.

Kiégett a szatymazi Bánfi Péter garázsa, autószerelési álmai vesztek oda
Minden autó kiégett, ami az udvarban és a garázsban állt. Péter saját autóját egy héttel a tűz előtt vásárolta. Fotó: Facebook

Segíts másokon, téged is megsegítenek

Az üzletkötő legjobb barátjának, Gergőnek az autója is a lángok martalékává vált. Az ő ötlete volt az, hogy írjanak egy segítségkérő posztot, hátha a közösség erejével és támogatásával könnyebben megoldódik a férfi problémája.

Nem akartam panaszkodni senkinek, de úgy voltam vele, tegyünk egy próbát, elvégre a munkám révén sokan ismernek. Én segítőkész embernek tartom magam, a szüleim úgy neveltek, mindenkin segítsek, akin lehet. Így most én fordultam az emberek felé, hogy megadjam a barátaimnak okozott kárt, és hogy egyszer újra felépíthessem a műhelyemet

- fogalmazott Péter, érezhetően gondterhelten, majd hangsúlyozta: minden segítséget egyesével fog megköszönni, mert nem szeretne mást, csak annyit, hogy a tűz előtti életét kaphassa vissza. Azokat az adományokat, amiket nem fog felhasználni, vissza fogja utalni. Úgy tűnik, kérése nem talált süket fülekre, sokan továbbosztották a posztját és együttérzésüket fejezték ki felé.

Nem tudom, miért kaptam ezt a sorstól. Lehet azért, mert valami jobbat szeretne adni az élet...?

- zárta a beszélgetést Bánfi Péter.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döntött a Veszprém kézilabdacsapata: a junior játékosait küldi pályára

origo.hu

Ettől félt a Nyugat: itt van Kína félelmetes bejelentése

life.hu

Népszerű alkoholos italt vontak ki a forgalomból: májkárosodást okozhat

hirtv.hu

Háború Ukrajnában: a bolgár gazdák visszautasítják az ukrán gabonát

ripost.hu

Most kaptuk: menekítik az embereket, éles bombát találtak a magyar városban

mandiner.hu

Oroszország immár Magyarországot is a „barátságtalan országok” listájára tette

ripost.hu

Nádai Anikó és Weisz Fanni közös exe Szabó Zsófinak udvarol?

mindmegette.hu

Ez nekünk is új! A csodaszer szódabikarbóna még egy felhasználási módja

origo.hu

Száz különleges térkép QR-kódokkal - A Pallas Athéné Könyvkiadó ajánlója

vg.hu

Technológiai fejlesztések megvalósítása a ZOLMAT Kft.-nél (x)

mindmegette.hu

Egy igazi retró édesség: így készül a diótorta főzött krémmel.Receptvideó! (x)

mindmegette.hu

13 csodás desszert húsvétra, amit képtelenség elrontani

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kulcsár Edina olimpiai bajnok, Győzike eredeti neve Csonka József - legalábbis a mesterséges intelligencia szerint...

INSIDER

Szurkoló politikusok: nem mindenki örült a magyar válogatott győzelmének

INSIDER

A Holdért folyik az űrverseny – mondja a magyar űrkutatási miniszteri biztos

INSIDER

Gabonaháború Brüsszellel: Magyarországgal fizettetnék meg Ukrajna támogatásának árát

INSIDER

Volt izgalom: átadták az év horgászsportolói elismeréseket

INSIDER

Két fiatal fiú tűnt el a XVII. kerületből

INSIDER

Elképesztő, milyen könnyen lehet valaki milliárdos Magyarországon

INSIDER

Halálos baleset az M5-ös autópályán: két kamion és egy kisteherautó karambolozott