INSIDER

Szerző MZ/X

1 hónapja

Lakást bérelni vagy venni – Melyik éri meg most jobban?

Sosem látott mennyiségű eladó lakás van a piacon, az albérletárak viszont az egekben.

Szerző MZ/X

A lakhatással kapcsolatos örök dilemma, hogy vajon érdemes-e belevágni a hosszú távú és nagy elköteleződést igénylő saját lakás vásárlásba vagy jobb ötlet egyelőre albérletben gondolkozni. Egyértelmű válasz nincs, de itt van néhány támpont a nehéz döntés meghozatalához.

Fotó: Shutterstock

Aki családot szeretne, annak egyértelmű a válasz

Lehet, hogy sok esetben a családalapítás még távolinak tűnhet, azonban nem árt ezzel is számolnunk, amikor lakásvásárláson vagy éppen bérlésen gondolkodunk. Albérletet viszonylag könnyen tud váltani az ember egyedülállóként vagy párként, de kisgyermekes családosként már nem. Ezért mielőtt döntünk, tegyük fel magunkban a kérdést: tervezünk a közeljövőben családot alapítani? Ha a válasz igen, akkor célszerű a bérlés helyett a vásárlás irányába hajlanitanácsolja a K&H Bank. Ráadásul a családalapítás előtt állóknak, családosoknak azért is lehet könnyebb a döntés, mert nekik ott vannak a különböző állami támogatások, így a csok, a csok mellé igényelhető hitel, a babaváró hitel vagy az adóvisszafizetési támogatás, feltéve persze, ha a szükséges önerő rendelkezésre áll.

Havi kiadásban nem sok különbség van 

Ha a jelenlegi helyzetet nézzük, bőven előfordulhat, hogy a havi kiadást tekintve nem lesz komoly, árbeli különbség az albérlet és a hitel törlesztőrészlete között – természetesen a kezdőtőkét nem számítva – azonban adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor nem csak ezt kell figyelembe vennünk. Az albérletpártiak fő érve sokáig az volt, hogy jobb helyeken, olcsóbban tudnak lakást bérelni, mint ha ugyanazon a környéken egy saját lakás vételárának törlesztőrészletét kellene kifizetniük. A KSH adatai alapján viszont a legtöbb budapesti kerületben és nagyobb vidéki városban is eltűnt az érdemi különbség a bérleti díjak és a banki törlesztőrészletek között.

Olcsóbb nem lesz egyik sem

Az elmúlt években lakás- és háztípusonként eltérő mértékben emelkedtek az árak, ezzel párhuzamosan az albérletárak is jelentősen nőttek. A szakértők szerint nagy árcsökkenéssel nem lehet számolni a közeljövőben, így nem lehet az albérlet vagy saját lakás kérdésre azt válaszolni, hogy néhány hónap múlva majd kedvezőbb árak fognak feltűnni a piacon és majd akkor döntünk.

Fotó: Pixabay

Van, amikor nincs értelme sajátot venni

Ha olyan helyzet áll elő, hogy az adott városban, kerületben, megyében csak átmenetileg tervezünk maradni, például munka vagy egyetem miatt, akkor természetesen a bérlés a jobb opció. Biztosítja a rugalmasságot, a függetlenséget, nem kell az ingatlan eladásával bajlódnunk, amit egy hitel megléte még tovább bonyolíthat.

Nem mindegy, hogy Budapest vagy vidék

A fővárosban inkább az albérlettel járhatunk jobban, mivel a négyzetméterárak bőven milliósak. Vidéki nagyvárosokban ezzel szemben pár százezer forintos négyzetméter áron is vehetünk lakást, házat, így ott a vásárlás lehet a jó döntés.

Szerző MZ/X

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!