1 hónapja

14 ezer kockából rakták ki Petőfit

Új magyar Lego-rekord született.

Szerző Ripost

A 2022-es és 2023-as esztendő Petőfi Sándor születésének 200 éves évfordulójáról szól. Az emlékév apropóján különleges módon emlékeztek a nagy magyar költőre: ötven ember négy órán keresztül építette meg Lego-kockákból Petőfi Sándor arcképét Kunszentmiklóson. Az összesen 13 824 darab építőkockából álló mozaikot ugyan világrekordként még nem hitelesítették, de a szervezők tudomása szerint korábban még hasonlót sem alkotott senki. 

Fotó: Laszlo Vig

Szerettünk volna olyan rendhagyó módon tisztelegni Petőfi Sándor életműve előtt, ami örök közös emlék lehet sokak számára. A családok az építés által egy olyan kontextusban találkozhattak a költővel, amire korábban még biztosan nem volt lehetőségük. Bízunk benne, hogy ezáltal sikerül az érdeklődésüket felkelteni Petőfi és munkássága iránt, valamint abban is, hogy a költő nevét egy életre szóló boldog emlékhez is tudják csatolni 

– mondta Józan Ágota, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szakmai vezetője.

Érdekesség, hogy az utolsó Lego-kockát maga Petőfi Sándor illesztette a figurára. A helyszínen ugyanis ott volt a Bánföldi Szilárd színész is, aki a Petőfi200 emlékév keretein belül teljesen átszellemült a költővé: kinézetében, beszédstílusában és szellemiségében is népszerűsíti nyilvános rendezvényeken, sőt a TikTok-on is Petőfi munkásságát.

Aki kedvet kapott egy Petőfi-lego építéséhez vagy megcsodálásához, idén két alkalommal még biztosan megteheti: október 15-én Kiskőrösön, december 17-én pedig Szabadszálláson raknak össze a költőhöz kötődő különleges installációkat. A pontos programokról a www.petofi200.hu oldalon található bővebb információ.

2022-ben és 2023-ban a költő kiemelt figyelmet kap Bács-Kiskun megyében, az emlékévhez kapcsolódóan már eddig csaknem félszáz program valósult meg. A szerteágazó Petőfi-kultuszt több településen tematikus turisztikai nevezetességek ápolják, így a költő életének fontos állomásain, például Kiskunfélegyházán, Kiskőrösön, Dunavecsén és Szalkszentmártonon emlékházak és múzeumok őrzik a hagyatékát. 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!