Létrehozva: 2022.08.19.

Novák Katalin átadta a Stipendium Peregrinum ösztöndíjakat

Tehetséges magyar fiatalok tanulhatnak a világ legjobb egyetemein.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj a Nemzeti Tehetség Központ kiemelt projektje, amely azon kiemelkedő tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaikat követően hasznosítani fogják Magyarországon. 

Fotó: Végh István Mediaworks

Megálmodni, belevágni, végigcsinálni, hazahozni és kamatoztatni 

- foglalta össze a Stipendium Peregrinum program lényegét Novák Katalin köztársasági elnök, aki az ösztöndíjakat elnyert diákoknak adta át pénteken az okleveleket a Sándor-palotában. Novák Katalin emlékeztetett: köztársasági elnökként öt célkitűzést határozott meg, amelyek közül az egyik a fiatal tehetségek felkarolása. Ezt szeretné tovább vinni, így a Stipendium Peregrinum a jövőben köztársasági elnöki program lesz. A Stipendium Peregrinum programot az ajtónyitogató fiatalok ösztöndíjának nevezte, s kiemelte, hogy bár Magyarország természeti erőforrásokban nem dúskál, emberi erőforrásokban igen, s ebbe tartozik a tehetséges fiatalság is. Arra kérte az ösztöndíjat elnyert diákokat, hogy hozzák haza mindazt a tudást, ismeretet, tapasztalatot és titkot, amelyet a külföldi egyetemeken megszereztek. Hozzátette: 

Magyarországon nagy egyetem-fejlesztési program zajlik, mivel az a cél, hogy a magyar egyetemek is minél inkább versenyképesek legyenek. 

Novák Katalin köztársasági elnök Fotó: Végh István Mediaworks

A Stipendiumot a világon egyedülálló programnak nevezte, olyan támogatásnak, amely fedezi a világ legjobb egyetemein tanuló tehetséges diákok költségeit. Novák Katalin közölte, a Stipendium megjelenik a költségvetésben, ugyanakkor hangsúlyozta: 

Meggyőződésem, hogy a Stipire fordított költségvetési támogatás nem költségvetési kiadás, hanem befektetés. Befektetés a magyar jövőbe, amely meggyőződésem szerint nagyon jól fog majd kamatozni, de ez csak rajtatok múlik. 

A köztársasági elnök kiemelte: a magyar tehetséggondozás, a magyar tehetségek ügyének felkarolása Magyarországon azért is egyedülálló, mert létezik egy olyan támogatási forma, a Nemzeti Tehetségprogram, amely lehetővé teszi a magyar állampolgároknak, adófizetőknek, hogy ők maguk is hozzájáruljanak anyagilag a tehetséges fiatalok gondozásához. Hozzátette: ez annyit jelent, hogy a személyi jövedelemadójuk egy százalékát felajánlhatják a tehetségprogram támogatására, így a magyar tehetségek gondozását nemcsak a kormány vállalta magára, hanem minden magyar ember hozzájárulhat. Ősztől 58 tehetséges magyar fiatal folytathatja, kezdheti meg tanulmányait külföldön Európa-szerte, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban - mondta Novák Katalin, aki a szakmai és a családi élet fontosságáról, összeegyeztetéséről is adott útravalót a résztevevő diákoknak, majd megköszönte az ösztöndíjasokat segítő instruktorok és a bíráló bizottság munkáját.

A Ripostnak nyilatkozott több ösztöndíjas is. Novák Blanka a Cincinnati egyetem farmakológia szakának mesterképzésén tanul majd tovább. 

Novák Blanka és Novák Katalin köztársasági elnök Fotó: Végh István Mediaworks

Világszinten elismert professzoroktól sajátíthatom el a legkorszerűbb és legversenyképesebb tudást, amelyet reményeim szerint a magyarok hírnevének öregbítésére használhatok fel a jövőben

- árulta el a 22 éves fiatal tehetség. Földi Teodor László pedig arról beszélt lapunknak, hogy véleménye szerint kétségtelenül a világ élvonalában van a magyar felsőoktatás, de azért szükséges külföldön tanulni, mert egyetlen ország sem képes előállítani minden tudást .

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter - videó

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább