INSIDER

Szerző Maca néni

4 hónapja

Csodát tettek Óbudán, egy autista fiú álmáért

Levente számára az apró panelházi balkon jelenti a világot. Összefogott a szomszédság.

Szerző Maca néni

Egy békásmegyeri panelház 2. emeletének balkonján található Levente birodalma. A 12 éves kisfiúnak virágoktól pompázó színes oázis jelenti a biztos pontot a veszélyes, érthetetlen világban. Levente ugyanis autizmussal él.

Fotó: Nagy Zoltan

A kiskamaszt édesanyja otthon oktatja. Ép értelmű autista, ami azt jelenti, hogy őt egyáltalán nem érinti az autisták körében gyakran előforduló értelmi fogyatékosság. Iskolába azonban nem jár, mivel, egy alkalommal egy osztálytársa erőszakoskodott vele, és azóta retteg belépni a tanterembe. A növények között viszont biztonságban érzi magát, a helyben lakók segítségével létrejött csöppnyi virágoskert a nyugalom szigete a számára, amit, ha tehetné, éjjel-nappal gondozna. 

Összefogtak az óbudaiak egy kisfiú álmáért

"Levente imádja a virágokat, boldog közöttük, nyugtató hatással vannak rá, és hatalmas felelősségtudattal nevelgeti őket évek óta" – mesélte a kisfiú édesanyja a Metropol napilap csütörtöki számának. Tóth-Turgonyi Dóra májusban az Óbuda Facebook-csoportban kért segítséget, hogy Levente megvalósíthassa az álmát, egy saját panelkertet. 40-50 ember is segített, így három láda virággal elindulhatott Levente kiskertész „karrierje”. A kisfiú azóta eldöntötte, felnőve dísznövénykertész lesz.

Fotó: Nagy Zoltan

Kezdetben csak fülvédőben, napszemüvegben tudott kimozdulni 

A kisfiú másik szenvedélye a tájfutás. Eleinte csak 15-20 percekre, fülvédőben és napszemüvegben sikerült rávenniük a szülőknek Leventét, hogy kimozduljon a természetbe, mivel minden zajt, fényt és a bogarakkal való találkozást sokkal hatványozottabban él meg. Amióta azonban rátalált a tájfutásra, egy csapásra eltűntek a félelmei.

Minden nap küzdelem egy egykeresős családban

Hogy meg tudják adni fiuknak a legszükségesebbeket, a család élete minden nap küzdelem. Levente mindössze ötféle ételt eszik csak meg, így az immunrendszere kortársainál gyengébb, ezért vitaminokkal egészítik ki a táplálkozását. A járvány alatt Dóra még tudott home office-ban munkát vállalni, és csak akkor ment be egy-egy napra az irodába, amikor az egyébként kamionosként dolgozó apuka el tudta vinni magával munkába a fiukat. Jelenleg azonban egy keresetből tartja el magát a család, így minden segítségért nagyon hálásak az óbudaiaknak. 

Szerző Maca néni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!