Létrehozva: 2022.04.03.
Módosítva: 2022.04.08.

Medián: nagyon nyert a Fidesz

A Medián utolsó felmérése szerint a Fidesz-KDNP 49%-ot kaphat a választáson, az Egységben Magyarország listája 41%-ra számíthat.

Szerző Ripost

A Medián utolsó felmérése szerint a Fidesz-KDNP 49%-ot kaphat a választáson, az Egységben Magyarország listája 41%-ra számíthat. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4,5%-ot, a Mi Hazánk szintén 4,5%-ot kaphat - derül ki a felmérésből - közölte a Portfolio.

Fotó: Bruzák Noémi

A parlamenti patkóban a Fidesz-KDNP 121 mandátumot kaphat, ehhez jön a Fidesszel szavazó nemzetiségi szószóló, a baloldal 77 mandátumra számíthat - írja az Origo. 

A lehetséges választási eredményekről Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató ügyvezető igazgatója beszélt az urnazárást követően az RTL Klub műsorában. Felmérésük szerint a Fidesz–KDNP nyeri a választásokat, de nem kétharmaddal.

Hann Endre hozzátette: utolsó felmérésük szerint a választani tudók 49 százaléka választotta a Fidesz–KDNP-t, míg 41 százaléka az ellenzéket.

A Medián becslése szerint a két kisebb tömörülés, vagyis a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom nem jut be a parlamentbe.

A FIDESZ–KDNP 121 MANDÁTUMHOZ JUT, MÍG EGY MANDÁTUM A NÉMET KISEBBSÉGI KÉPVISELŐNEK JUT.

A DK 21 mandátumra számíthat, a Jobbik 16-ra, a Momentum 15-re, az MSZP 12-re, a Párbeszéd pedig 8-ra. Az LMP 5 mandátumhoz jut, köszönhetően a DK-val kötött megállapodásának, amely biztosítja a párt számára a frakcióalakításhoz szükséges létszámot.

Egyértelmű trend rajzolódik ki az elmúlt év fél év közvélemény-kutatási adataiból, az országgyűlési választások eredményéhez legközelebb álló aktív szavazók körében az ellenzéki közös lista az októberi előválasztás óta folyamatosan veszít támogatottságából, míg a kormánypártok hónapról hónapra növelik népszerűségüket, ez derül ki a legnagyobb hazai közvélemény-kutató intézetek október és március közötti időszak alatt végzett kutatásaiból.

Továbbra is a kormánypártok számítanak a 4 nap múlva sorra kerülő országgyűlési választások toronymagas esélyeseinek. A háborús helyzet ugyan változtatott némileg a kampány menetén, az viszont jól látszik, hogy az orosz-ukrán konfliktus sem hozott trendfordulót, a február 24. után is nőtt a kormánypártok népszerűsége,

sőt, október óta pedig több intézet (Závecz, Idea, Republikon, Medián) most márciusban mérte a legmagasabb a támogatottságot, a legutolsó adatok szerint a Fidesz-KDNP listájára az aktív szavazók 49-50 százaléka szavazna.

A Republikon és a Medián mutatta ki a legnagyobb népszerűségnövekedést a kormánypártok esetében, a két kutatócég 6 százalékpontos emelkedésről számolt be.

Ellenzéki lejtmenet az előválasztás óta

A kormánypártokkal ellentétes utat járt be az ellenzék, amely az előválasztás alatt érte el a legmagasabb támogatottságát, a Republikon októberben még 52 százalékot, az Idea és a Medián pedig 47 százalékra mért esetükben.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltsége ugyanakkor egyértelmű törést hozott a baloldali pártok népszerűségében, az említett három közvélemény-kutató a hódmezővásárhelyi polgármester színre lépése óta egyszer sem mérte az ellenzéki közös lista erősödését.

Bár a Závecz Research szerint az ellenzék a bizonytalanok körében még rendelkezik tartalékkal, nem jó előjel a számukra, hogy Márki-Zay Péter egyre népszerűtlenebb, a Századvég februárban arról számolt be, hogy a válaszadók mindössze 33 százaléka nyilatkozott róla pozitívan, 62 százaléka kedvezőtlen véleménnyel volt a miniszterelnök-jelöltről.

Medián: A Fidesz győzelme szinte biztosra vehető, csak a mértéke lehet kétséges

Medián március végén készült felmérése szerint a kampány hajrájában a kormánypárt megerősítette a már február végén tapasztalt fölényét: bő egy héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség 40 százalékának, a választani tudó szavazók 50 százalékának a támogatását élvezi, írja a 24.hu a Hvg-re hivatkozva.

A Medián által készített mandátumbecslés szerint így

  • a kormánypártoknak 128
  • az ellenzéknek pedig 71 mandátuma lenne az új parlamentben
  • ugyanakkor a Mi Hazánk, de a Kutyapárt se jutna be a Medián becslése szerint
  • a mostani felmérés szerint akár 80 százalékos részvétel is lehetséges.

A Medián felmérése szerint az is a kormánypárt mellett szól, hogy a lakosság kétharmada, de még az ellenzéki szavazók egyharmada is a Fidesz győzelmére számít.

Látványos egyébként, hogy mostanra nemcsak a Fidesz–KDNP többsége, de az ország települési megosztottsága is megszilárdult: a kormánypárt–ellenzék szavazatarány Budapesten 27:45, vidéken viszont 43:29, sőt a községekben 50:26

– olvasható a hvg.hu-n megjelent felmérésben.

QP | Quality Placement


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Őrülten izgalmas kérdés, amely sorsdöntő a magyar fociválogatott életében

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Új sorozat érkezik a Fix Magyar Állampapírból

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast

INSIDER

Készülj fel a hosszú hétvégére: ilyen idő lesz húsvétkor

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten