Létrehozva: 2022.04.06.
Módosítva: 2022.04.11.

Fontos közleményt adott ki a Nemzeti Választási Iroda a szavazásról

Több mint 316 ezer levélszavazat érkezett az NVI-hez, ebből több mint 200 ezret már felbontottak, és ezek közül csaknem 171 ezerben volt érvényes az azonosító nyilatkozat - derül ki a Nemzeti Választási Iroda szerda reggeli adataiból.

Szerző ripost

Az NVI-hez postán több mint 36 ezer levélszavazat érkezett, a külképviseleteken 278 ezret adtak le, míg a magyarországi országgyűlési egyéni választókerületek székhelye szerinti választási irodákban 1500-at.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhattak, az NVI 456 129 választópolgárt vett fel a levélben szavazók névjegyzékébe. A szerda reggeli adatok szerint 316 754 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez, ennek 63,56 százalékát már felbontották és ellenőrizték a válaszborítékban lévő, a választópolgárt azonosító nyilatkozatot.

Az ellenőrzött levélszavazatok közül 171 524-ben találtak érvényes azonosító nyilatkozatot, 29 819-ben pedig az vagy érvénytelen volt, vagy hiányzott a borítékból.

Fotó: MTI

 

A Fidesz-KDNP listája több mint hárommillió szavazatot kapott, ilyenre korábban nem volt példa, és ezzel 135 mandátumot szerzett a 199 fős Országgyűlésben, ami újra kétharmados többséget jelent, sorozatban negyedszer – közölte az M1 Híradó.

Az új Országgyűlésben 135 képviselője lesz a kormánypártoknak, 57 a baloldali összefogásnak, hat a Mi Hazánk mozgalomnak, és ugyanúgy, ahogy négy éve, ismét mandátumot szerzett a magyarországi németek képviselője.

133 mandátum kell a kétharmados többséghez, ahogy az a vasárnapi előzetes eredmények alapján várható volt, ezt ismét – sorozatban negyedszer is – teljesítette a Fidesz és a KDNP, hiszen 135 kormánypárti politikus jutott be.

Egy olyan választókerület volt, ahol megfordult az állás. Budapesten a 13. választókerületben, ami a 16. kerületnek felel meg, Szatmáry Kristóf vezetett 38 szavazattal, de Vajda Zoltán ledolgozta a hátrányát, és végül 468 szavazattal nyert. Ez azt jelenti, hogy a 18 budapesti választókerületből 17-et begyűjtött a baloldal.

A lényegen azonban ez nem változtat: mivel Budapesten kívül mindössze két helyen nyert a baloldali jelölt – az egyik pécsi, illetve az egyik szegedi választókerületben – így összesen 19 egyéni mandátumot szereztek. A Mi Hazánk egyet sem, a Fidesz-KDNP pedig 87-et, vagyis újra narancssárga lett Magyarország térképe, egy nagyobb kékes folttal középen és két kisebbel Baranyában, illetve Csongrád-Csanád megyében.

Végül nézzük az országos listákat: a levélszavazatokkal együtt 54 százalék feletti eredménnyel zárt a Fidesz-KDNP, több mint 3 millió 50 ezer szavazattal. Mindkettő történelmi rekord.

A baloldali lista eredménye minden előzetes várakozást alulmúlt, a listás szvazatok 34 százalékát kapta a hat baloldali párt.

És 5,89 százalékos eredménnyel – tulajdonképpen – magabiztosan teljesítette a bejutási szintet a Mi hazánk Mozgalom, így saját frakciót alakíthat az új Országgyűlésben.

Országos listás szavazatok (feldolgozottság: 100%)

1. FIDESZ-KDNP (54,10 százalék, 3 057 195 szavazat)
2. DK-JOBBIK-MOMENTUM-MSZP-LMP-PÁRBESZÉD (34,46 százalék, 1 947 117 szavazat)
3. MI HAZÁNK (5,88 százalék, 332 440 szavazat)
4. MKKP (3,27 százalék, 185 030 szavazat)
5. MEMO (1,04 százalék, 58 928 szavazat)
6. NORMÁLIS PÁRT (0,70 százalék, 39 712 szavazat)

Az országos pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat: 5 651 057

Forrás: NVI

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) befejezte a beszkennelt szavazóköri jegyzőkönyvek összevetését a választási informatikai rendszerben rögzítettekkel, jelenleg kézzel számolják át az országgyűlési választás levélszavazatait – közölte az NVI hétfőn.

Az NVI befejezte a szavazóköri papíralapú jegyzőkönyvek beszkennelését és összevetette azokat a választási informatikai rendszerben rögzítettekkel.

A szkennelt jegyzőkönyveket az NVI elérhetővé is tette a www.valasztas.hu oldalon, szavazókörönként, a jegyzőkönyvek a lap alján található linkeken érhetők el. Így bárki összehasonlíthatja az informatikai rendszerben rögzített, a honlapon megjelenített adatokat a kézzel kitöltött jegyzőkönyvekkel.

Az NVI jelenleg az országgyűlési választáson magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, levélben szavazó választópolgárok levélszavazatainak kézi számlálását végzi:

a végleges adatok szerint 318 153 szavazási levélcsomag érkezett vissza, ebből az érvényes pártlistás levélvoksok száma 264 031 lett.

A gyors eredménymegállapítás érdekében a választás estéjén este 7 órakor megkezdte a szavazólapok beszkennelését az NVI, ez a munka szombaton fejeződött be. Az NVI-nek azonban a szavazólapokat kézzel is meg kell számlálnia, jelenleg ezt a munkát végzik.

A levélben szavazás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fogja megállapítani, majd az országos listás választás területi részeredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő 19. napon, azaz április 22-én meg kell állapítania a parlamenti választás országos listás eredményét.

Az országgyűlési választás levélszavazatainak megszámlálása mellett az NVI-nek még meg kell számolnia a népszavazás levélszavazatait is,

ez az iroda tájékoztatása szerint még zajlik, és ez az oka annak, hogy a népszavazás feldolgozottsága az NVI honlapja szerint továbbra is 99,99 százalék. A népszavazás levélszavazásának eredményét szintén az NVB fogja megállapítani, ez az NVI tervei szerint a hónap végén várható.

A népszavazás eredményét az NVB a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek és levélben leadott szavazatok megszámlálásáról kiállított jegyzőkönyv alapján állapítja meg, de ennek nincs a törvényben meghatározott határideje. A www.valasztas.hu adatai szerint eddig mintegy 132 ezer, a népszavazásra levélben leadott szavazólapot dolgoztak fel az NVI-ben.

Az Országgyűlés összetétele:

Fidesz–KDNP: 135 fő (67,84%)

Egységben Magyarországért (DK – Jobbik – LMP – MSZP – Momentum – Párbeszéd): 57 fő (28,64%)

Mi Hazánk Mozgalom: 6 fő (3,02%)

MNOÖ (Magyarországi Németek Országos Önkormányzata): 1 fő (0,50%)

Forrás: NVI

Egyéni választókerületi mandátumok (feldolgozottság: 100%)

Fidesz–KDNP: 87

Egységben Magyarországért (DK – Jobbik – LMP – MSZP – Momentum – Párbeszéd): 19


 

(via)
 

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar hokicsoda Fehérváron, még a vesztes norvégok is csak tátották a szájukat

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

magyarnemzet.hu

Juszt alpári húzása, ezúttal Orbánnal piszkoskodott, de csúnya vége lett

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

origo.hu

Rengeteg ukrán embert mészárolhatnak le az új ukrán taktika miatt

mindmegette.hu

5 tisztítószer, amire valójában semmi szükség, mégis megveszed

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Minden esése emlékeztet minket arra, hogy fogy az időnk" – Alig merik kivinni az udvarra szülei az izomsorvadásos Ádint

INSIDER

Ezt nem hiszed el: emberi ürülékkel és konyhai szeméttel repül a magyar légitársaság gépe

INSIDER

Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Menczer Tamás: Néhány óra alatt összegyűlt a 20 ezer aláírás az EP-választásokhoz