INSIDER

Szerző Ripost

12 hónapja

Magas vérnyomást, rejtett cukorbetegséget is okozhat a háborútól való félelem

Ahogy két éve a Covid, úgy aggaszt most egyre több embert, hogy a háború Magyarországot is eléri. A félelem pedig megbetegít. Hogy mi a megoldás? Szakemberek nyilatkoztak a Ripostnak.

Kikerülhetetlenül áramlanak a háborúról és a menekültekről szóló hírek, a körülöttünk zajló események pedig sokakban félelmet keltenek. Hogy mit tehetünk a lelki békénk megőrzéséért? Erről kérdezte a Ripost dr. Rusz Edit pszichológust és dr. Mangó Gabriella háziorvost.

Dr. Rusz Edit (Fotó: Facebook)

„A világháború kitörésétől való félelem életkortól függetlenül ott motoszkál az emberekben. Igaz, az ukrán-orosz háború okozta szorongás és félelem másképp hat a férfiakra, mint a nőkre. A teremtés koronáit általában jobban érdekli a politika, a háborús téma és az, hogy mi zajlik a világban. A nők helyzete más. Ők sokkal jobban szoronganak. Kevesebb információt kapnak a háborúról, mert megpróbálnak falat húzni a hírek és önmaguk, illetve a családjuk élete köré. A nők mindig életképesebbek, ha valamiféle negatív hullám dübörög át a világon, mert azt mondják: „Nekem az a lényeg, hogy megtartsam a harmóniát, még ha ez nehéz is ebben a világban. Nekem kell lelkileg működtetnem a családot és a gyerekek életét. Nem szabad, hogy ez a stresszes állapot és a szorongás befolyásolja az én komfortzónámat vagy a családban elfoglalt szerepemet, nem szabad hogy gátoljon a szeretet és az érzelmek működtetésében” – fogalmaz Rusz Edit.

„Az agyat kell kormányozni”

A pszichológus úgy véli, határt kell szabnunk, hogy mennyit engedünk be a negatív hírekből az életünkbe.
„Tudunk ezekről a dolgokról, látjuk, hallunk róla, de nem szabad annyira belemélyedni, hogy felborítsa a lelki egyensúlyunkat. A képzelet mindig rosszabbnak és borzalmasabbnak festi le az eseményeket! A remény azonban mindig, mindenkiben ott van, hogy a határon kívül maradnak ezek a problémák és minket nem érhet el a háborús helyzet” – mondja a szakember. Majd hozzáteszi: „Az ’agyalás’ kimeríti és negatív irányba viszi az ember érzéseit, diszharmóniát kelthet a lélekben, ezért az agyat kell valamilyen szinten kormányozni. Valahogy kényszeríteni kell magunkat arra, hogy valami szép és lélekmelengető témával üssük ki a negatív gondolatokat. Ha mégis bejönnek ezek a pánikos rosszullétek és irritáló gondolatok, akkor meg kell próbálni helyettesíteni azokat. A gyerekeknek erre kiváló a mese, felnőtteknek egy irodalmi mű, egy kellemes film, zene, egy jó kirándulás vagy utazás, illetve olyasmi, ami felemelő. Ilyenkor ugyanis csendben van az agy, nem irritálja az amúgy is stresszes lelkét az embernek” – tanácsolja a doktornő.

Magas vérnyomást, rejtett cukorbetegséget is okozhat az állandó félelem

Dr. Mangó Gabriella háziorvos szerint nem elég, hogy most mászunk ki a Covidból, egy másfajta félelemmel, a háború félelmével kell szembenéznünk, azzal, hogy tőlünk pár száz kilométerre emberek halnak meg. 

Fotó: Mangó Gabriella


„Ezt nem lehet maszkkal vagy távolságtartással elhárítani. Maximum úgy, hogy megpróbálunk nem venni róla tudomást, de ettől még a probléma létezik” – mondja a háziorvos. Mangó Gabriella arra hívja fel a figyelmet, hogy az állandó félelem, a stresszhelyzet fizikális tüneteket is okozhat. 
„Akár a vérnyomás emelkedéshez, a mellékvesekéreg kimerüléséhez, általános energiahiányhoz, egy rejtett cukorbetegség előjöveteléhez is vezethet a folyamatos szorongás, stressz és félelem” – sorolja a nem mindennapi tüneteket a doktornő.

Mit tehetünk a helyzet feldolgozásáért?

A szakember úgy véli, a legtöbb embernél a kiszolgáltatott helyzet vagy egy helyzet stresszként való megélése, amikor már minden félelmet kelt benne, fizikális tüneteket okoz. 
„Ez egy hosszan tartó, elhúzódó stresszhelyzet, egy kóros stressz, ami fizikai tüneteket is okoz” – magyarázza Mangó Gabriella, aki a következőket javasolja:

1. Informálódjunk több forrásból, hogy reálisabb képet kapjunk a helyzetről. Ha ez további feszültséget és félelmet kelt bennünk, határolódjunk el a hírektől, amennyire csak lehet.

2. Aki vallásos, imádkozzon és bízzon abban, hogy Isten rendezni fogja a sorsát.

3. Aki nem vallásos, próbáljon meg meditálni, forduljon befelé, hallgasson meditációs zenét, vagy olyat, ami megnyugtatja.

4. A stressz egy állandó érösszehúzódást okoz, ami szintén megbetegedéseket okozhat. Érdemes B-vitamint, magnéziumot, és bélflóra-javítót szedni, mert a stresszhelyzet a bélflórára is negatívan hat, gyomor- és nyombélfekély is kialakulhat.

5. A levendula tea fogyasztása és a lazító fürdő nyugtatóan hat.

6. Orvosi javaslatra enyhe nyugtató is szedhető.

7. Akinél fizikai tüneteket, például vérnyomás ingadozást okoz a félelem és a stressz, mindenképpen keresse fel a háziorvosát.

8. Keresni kell a beszélgetés lehetőségét a barátokkal, de fordulhatunk szakemberhez, lelki segélyszolgálathoz is.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A legvéresebb nap a háborúban: elképesztő, sosem látott ukrán veszteségek

origo.hu

Nyomoz a rendőrség a színpadon önkielégítő énekesnő botrányos ügyében (18+)

borsonline.hu

Csak a magas IQ-jú emberek találják meg 6 másodperc alatt a képen a patkányt

vg.hu

Eddig csak a sztárok fogytak vele, most tömeggyógyszerré válhat

metropol.hu

Nem engedik kint játszani gyerekeiket a rémült szülők, bármikor meghalhatnak

hirtv.hu

Nem érkeznek az EU-s források

origo.hu

Félmeztelenül kertészkedik ez a nő, imádják a férfiak - videók

ripost.hu

Kínos fotó került elő G.w.M-ről, azonnali lépéseket tett Kulcsár Edina férje

mindmegette.hu

Egy igazi retró édesség: így készül a diótorta főzött krémmel.Receptvideó! (x)

mindmegette.hu

7 mennyei csokoládés sütemény, ami a húsvéti csokinyuszit is nyugdíjba küldi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kulcsár Edina olimpiai bajnok, Győzike eredeti neve Csonka József - legalábbis a mesterséges intelligencia szerint...

INSIDER

Szurkoló politikusok: nem mindenki örült a magyar válogatott győzelmének

INSIDER

A Holdért folyik az űrverseny – mondja a magyar űrkutatási miniszteri biztos

INSIDER

Gabonaháború Brüsszellel: Magyarországgal fizettetnék meg Ukrajna támogatásának árát

INSIDER

Szomszédaik mentették meg a tűzhaláltól a Molnár családot, az éjszaka közepén csaptak fel a lángok

INSIDER

"Volt olyan orvos, aki lemondott róla, azt mondta, nem lehet megmenteni." – Az 5 éves Szofika kitartóan küzd

INSIDER

Népharag zúdult a ceglédi panel-sportpályát és kutyafuttatót lezárató nyugdíjasokra

INSIDER

Brutálisan megdrágulnak az albérletek