Létrehozva: 2022.03.17.

Magas vérnyomást, rejtett cukorbetegséget is okozhat a háborútól való félelem

Ahogy két éve a Covid, úgy aggaszt most egyre több embert, hogy a háború Magyarországot is eléri. A félelem pedig megbetegít. Hogy mi a megoldás? Szakemberek nyilatkoztak a Ripostnak.

Kikerülhetetlenül áramlanak a háborúról és a menekültekről szóló hírek, a körülöttünk zajló események pedig sokakban félelmet keltenek. Hogy mit tehetünk a lelki békénk megőrzéséért? Erről kérdezte a Ripost dr. Rusz Edit pszichológust és dr. Mangó Gabriella háziorvost.

Dr. Rusz Edit (Fotó: Facebook)

„A világháború kitörésétől való félelem életkortól függetlenül ott motoszkál az emberekben. Igaz, az ukrán-orosz háború okozta szorongás és félelem másképp hat a férfiakra, mint a nőkre. A teremtés koronáit általában jobban érdekli a politika, a háborús téma és az, hogy mi zajlik a világban. A nők helyzete más. Ők sokkal jobban szoronganak. Kevesebb információt kapnak a háborúról, mert megpróbálnak falat húzni a hírek és önmaguk, illetve a családjuk élete köré. A nők mindig életképesebbek, ha valamiféle negatív hullám dübörög át a világon, mert azt mondják: „Nekem az a lényeg, hogy megtartsam a harmóniát, még ha ez nehéz is ebben a világban. Nekem kell lelkileg működtetnem a családot és a gyerekek életét. Nem szabad, hogy ez a stresszes állapot és a szorongás befolyásolja az én komfortzónámat vagy a családban elfoglalt szerepemet, nem szabad hogy gátoljon a szeretet és az érzelmek működtetésében” – fogalmaz Rusz Edit.

„Az agyat kell kormányozni”

A pszichológus úgy véli, határt kell szabnunk, hogy mennyit engedünk be a negatív hírekből az életünkbe.
„Tudunk ezekről a dolgokról, látjuk, hallunk róla, de nem szabad annyira belemélyedni, hogy felborítsa a lelki egyensúlyunkat. A képzelet mindig rosszabbnak és borzalmasabbnak festi le az eseményeket! A remény azonban mindig, mindenkiben ott van, hogy a határon kívül maradnak ezek a problémák és minket nem érhet el a háborús helyzet” – mondja a szakember. Majd hozzáteszi: „Az ’agyalás’ kimeríti és negatív irányba viszi az ember érzéseit, diszharmóniát kelthet a lélekben, ezért az agyat kell valamilyen szinten kormányozni. Valahogy kényszeríteni kell magunkat arra, hogy valami szép és lélekmelengető témával üssük ki a negatív gondolatokat. Ha mégis bejönnek ezek a pánikos rosszullétek és irritáló gondolatok, akkor meg kell próbálni helyettesíteni azokat. A gyerekeknek erre kiváló a mese, felnőtteknek egy irodalmi mű, egy kellemes film, zene, egy jó kirándulás vagy utazás, illetve olyasmi, ami felemelő. Ilyenkor ugyanis csendben van az agy, nem irritálja az amúgy is stresszes lelkét az embernek” – tanácsolja a doktornő.

Magas vérnyomást, rejtett cukorbetegséget is okozhat az állandó félelem

Dr. Mangó Gabriella háziorvos szerint nem elég, hogy most mászunk ki a Covidból, egy másfajta félelemmel, a háború félelmével kell szembenéznünk, azzal, hogy tőlünk pár száz kilométerre emberek halnak meg. 

Fotó: Mangó Gabriella


„Ezt nem lehet maszkkal vagy távolságtartással elhárítani. Maximum úgy, hogy megpróbálunk nem venni róla tudomást, de ettől még a probléma létezik” – mondja a háziorvos. Mangó Gabriella arra hívja fel a figyelmet, hogy az állandó félelem, a stresszhelyzet fizikális tüneteket is okozhat. 
„Akár a vérnyomás emelkedéshez, a mellékvesekéreg kimerüléséhez, általános energiahiányhoz, egy rejtett cukorbetegség előjöveteléhez is vezethet a folyamatos szorongás, stressz és félelem” – sorolja a nem mindennapi tüneteket a doktornő.

Mit tehetünk a helyzet feldolgozásáért?

A szakember úgy véli, a legtöbb embernél a kiszolgáltatott helyzet vagy egy helyzet stresszként való megélése, amikor már minden félelmet kelt benne, fizikális tüneteket okoz. 
„Ez egy hosszan tartó, elhúzódó stresszhelyzet, egy kóros stressz, ami fizikai tüneteket is okoz” – magyarázza Mangó Gabriella, aki a következőket javasolja:

1. Informálódjunk több forrásból, hogy reálisabb képet kapjunk a helyzetről. Ha ez további feszültséget és félelmet kelt bennünk, határolódjunk el a hírektől, amennyire csak lehet.

2. Aki vallásos, imádkozzon és bízzon abban, hogy Isten rendezni fogja a sorsát.

3. Aki nem vallásos, próbáljon meg meditálni, forduljon befelé, hallgasson meditációs zenét, vagy olyat, ami megnyugtatja.

4. A stressz egy állandó érösszehúzódást okoz, ami szintén megbetegedéseket okozhat. Érdemes B-vitamint, magnéziumot, és bélflóra-javítót szedni, mert a stresszhelyzet a bélflórára is negatívan hat, gyomor- és nyombélfekély is kialakulhat.

5. A levendula tea fogyasztása és a lazító fürdő nyugtatóan hat.

6. Orvosi javaslatra enyhe nyugtató is szedhető.

7. Akinél fizikai tüneteket, például vérnyomás ingadozást okoz a félelem és a stressz, mindenképpen keresse fel a háziorvosát.

8. Keresni kell a beszélgetés lehetőségét a barátokkal, de fordulhatunk szakemberhez, lelki segélyszolgálathoz is.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter nyilvánosan gúnyolódott Varga Judit saját bántalmazásáról szóló drámai vallomásán - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

„Egyszerűen a folyosón felejtették, egyetlen orvos sem pillantott rá” – Tamara 12 órát szenvedett magára hagyva a kórház folyosóján, belehalt

hirtv.hu

Újabb helyen mérettetné meg magát Magyar Péter

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő adat érkezett a magyar születésszámról

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Hosszú lesz a húsvét: íme néhány programötlet, ha unatkoznál

INSIDER

„Az életem értelme veszik el” – kilátástalan helyzetbe került az Eltűntkereső Laci

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó