
Megszólalt a magyar orvos: meglepő kapcsolatot találtak az egyik vitamin és az omikron között

Egy friss tanulmányra hívja fel a figyelmet dr. Mangó Gabriella.
A D-vitamin koronavírus elleni hatását bizonyítja egy új izraeli kutatás, amelyben a tudósok szoros összefüggést találtak a D-vitamin-hiányos állapot, és a Covid-betegek halálozása vagy súlyos betegsége között – árulta el a Ripost-nak dr. Mangó Gabriella a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportálban közzétett információkra hivatkozva.

„A most megjelent és két év adatait feldolgozó izraeli tanulmány összehasonlította a normál D-vitamin szinttel rendelkező megbetegedettek betegség-kilátásait és a hiányos D-vitamin szinttel rendelkezőkét. Azt feltételezik, hogy a jó D-vitamin szint segít a fertőzötteknek, mert hatékonyan erősíti az immunrendszert a légzőrendszert megtámadó vírusos kórokozók ellen” – idézi a legfrissebb híreket a doktornő.
Döbbenetes a különbség a halálozási adatokban
„A kutatás szerint a D-vitamin hiányban szenvedő koronavírusos betegek 26 százaléka halt meg, szemben a normális D-vitamin szintű betegekkel, ahol 3 százalék vesztette életét. A kórházban kezelt, D-vitamin-hiányos betegek pedig átlagosan 14-szer nagyobb valószínűséggel kerültek súlyos vagy kritikus állapotba, mint mások" – osztja meg a megdöbbentő adatokat Mangó Gabriella.
Gyereknek, felnőttnek egyaránt fontos a folyamatos D-vitamin pótlás
A gyöngyösi háziorvos kiemeli, a D-vitamint folyamatosan, megelőzésként kell szedni, hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen a szervezetünkben.
A D-vitamin napi dózisa felnőtteknél 2000-4000 NE. Gyerekeknek a napi javasolt adag a készítményeken rajta van, de annak dupla mennyisége is elbírható, ha nagyobb súlyú a gyerek, hogy elégséges legyen a D-vitamin szint. Nincs értelme azonban csak a betegség idején elkezdeni szedni a D-vitamint. Akkor már versenyt futunk az idővel és idő mínuszba keveredünk"
– fogalmaz a szakember.
A túladagolás káros lehet
Arra is felhívja a figyelmet Mangó doktornő, hogy annak sincs értelme, hogy a D-vitaminnak megemeljük a dózisát 30.000 NE-re.
„Az megterhelő lehet az amúgy is terhelt, megbetegedett szervezetre, a májra. Annak viszont még lehet értelme, hogy a betegség ideje alatt, ahogy a C-vitamint 6000 mg-ra, úgy a D-vitamin adagot is duplázzuk pár napig" – vélekedik a háziorvos, aki azt tanácsolja, hogy amennyiben a D-vitamin felszívódását szeretnénk fokozni, akkor érdemes valami olajos anyagot fogyasztani a D-vitamin beszedését követően. „Jó lehet az olívaolaj, olajos hal, pár szem mag, például dió, mandula, illetve a zsíros kenyér. Emellett ne feledkezzünk meg a reggeli szelén, az esti cink beviteléről sem, valamint a bélflórajavításról!" – javasolja. Bár érdemes megfontolni Mangó doktornő javaslatait, ne felejtsük el minden esetben kikérni a saját háziorvosunk tanácsát, mielőtt bármiféle vitamin-szedésbe kezdünk!
Mangó Gabriella visszakanyarodva a tanulmányhoz megjegyzi: „A D-vitaminra vonatkozó megállapítások a kutatás szerint az omikronnál is igaznak bizonyultak. Ez egy újabb bizonyíték arra, amit már két éve mondok, hogy a Covidban az a biztos, ami elmúlik”.






