5 hónapja

Elképesztő, mit kért a magyar főnökasszony a 21 éves lánytól

Furcsa helyzetbe került a beosztott. A Ripost a hatósághoz fordult.

Elképesztő történetet osztott meg egy anyuka az egyik Facebook-csoportban. A nő 21 éves lánya furcsa helyzetbe került a munkahelyén a 25 év alattiak szja-mentessége kapcsán.

A főnöke – arra hivatkozva, hogy az adómentesség bérfeszültséget okozna a fiatal lány és az idősebb kollégák között – azt kérte tőle, mondjon le a szja-mentességről.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A bejegyzés szerint ez kérésnek hangzott ugyan, de lényegében ultimátum volt, mert a vezető kijelentette: ha ezt nem teszi meg, akkor nem hajlandó tovább alkalmazni őt.

Kiváncsiak voltunk, hogy egyáltalán lemondhat-e az ember egy olyan kedvezményről, ami automatikusan jár. Arról nem beszélve, hogy ki mondana le valamiről, ami miatt több pénz marad a zsebében?!

A Ripost megkereste a NAV sajtó osztályát. Kiderült: van olyan speciális eset, amikor nem csak le lehet, de le kell mondani a szja-mentességgel járó kedvezményről.

„Nyilatkozatot kizárólag akkor kell kitölteni, ha a fiatal a kedvezményt csak részben vagy egyáltalán nem kívánja érvényesíteni. Például azért, mert több munkáltatótól is van jövedelme, amelyek együtt már meghaladják az adómentes értékhatárt. Ilyen esetben fontos a nyilatkozat, mert ezzel előzhető meg a jogosulatlan igénybevétel” – válaszolta kérdésünkre a hatóság.

Ugyanakkor az nem lehet ok egy ilyen nyilatkozatra, hogy az idősebb kollégákat zavarná a náluk többet kereső a fiatal kolléga. Egy főnöknek sincs joga ilyet kérni, de sajnos, ha a fiatal munkavállalló a fönök nyomására mond le erről a kedvezményről nem biztos, hogy kiderül.

Arról nem esett szó, hogy a szóban forgó cégnél miért tudják egymásról az alkalmazottak, hogy ki mennyit keres. A fizetés egy szenzitív adat, a legtöbb munkaszerződésbe bele is foglalják, hogy a fizetés összege nem publikus.

Ha ezt eddig nem is tartalmazta a munkaszerződés, lehet módosítani, így, ha nem tudják egymásról, hogy ki mennyit keres, akkor nem léphet fel bérfeszültség. Ha a főnökasszonynak nem jutott eszébe ezt a lehetőséget felajánlani, maga a lány is kérelmezheti, hogy legyen titkos a fizetése, elkerülve ezzel a kellemetlen helyzetet.

Januártól havi több tízezer forinttal nő a 25 év alatti fiatalok keresete, hiszen nekik 2022-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ilyen Magyarország történetében még soha nem volt! Már lehet tervezgetni, ki mire költi azt a plusz pénzt, ami egy átlagfizetés esetén a 40 ezer forintot is eléri, ennyivel több marad havonta a fiatalok zsebében.
Az adómentesség a diákmunkára és a gyakornoki állásokra is vonatkozik. A fiatalok adómentessége és az egyre több munkalehetőség, a növekvő bérek, a széles körű otthonteremtési és családtámogatások bőkezű támogatási rendszert és jövőképet nyújtanak a magyar fiataloknak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Búcsúzik a Google Hangouts csevegő

mindmegette.hu

Ez a különbség az olasz és a klasszikus fagyi között

vg.hu

Letartóztatták a szökésben lévő Fülöp herceget

ripost.hu

Vérlázító: így vadászott kisgyerekekre a magyar pedofil

hirtv.hu

Tragédia történt a Nyerő Páros forgatásán

mindmegette.hu

Jéghideg finomság, amivel még fogyhatsz is: itt a 3 napos dinnyediéta!

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

ripost.hu

Újabb információ derült ki Horváth Gréta új pasijáról

ripost.hu

Érzéki sztriptíz, teljesen meztelenre vetkőzött a teraszon a bomba testű üzletasszony

ripost.hu

Elmondták ez emberek a véleményüket: Alig érdekel bárkit is Meghan

További cikkek

INSIDER

Ma dönt a Fővárosi Közgyűlés az új parkolási díjakról, az autósok lehúzásnak tartják az emelést - videó

INSIDER

Fesztiválok és 1000 forintos táborok: nyáron is segít az Egyszülős Központ

INSIDER

Baloldali késdobáló – Megjelent a Ripost7 legújabb száma!

INSIDER

Ryanair-ügy: durván beégett a baloldal

INSIDER

Hatalmas váltás - igazgatóból lett pék Anita

INSIDER

Megrázó részletek a budapesti házomlásról: ez vár az életéért küzdő Nikolettre

INSIDER

Hat megyére adtak ki riasztást: ekkor érkezhet az enyhítő eső

INSIDER

Egyetlen nap alatt ezren kerültek dutyiba Budapesten