1 éve

Elképesztő, mit kért a magyar főnökasszony a 21 éves lánytól

Furcsa helyzetbe került a beosztott. A Ripost a hatósághoz fordult.

Elképesztő történetet osztott meg egy anyuka az egyik Facebook-csoportban. A nő 21 éves lánya furcsa helyzetbe került a munkahelyén a 25 év alattiak szja-mentessége kapcsán.

A főnöke – arra hivatkozva, hogy az adómentesség bérfeszültséget okozna a fiatal lány és az idősebb kollégák között – azt kérte tőle, mondjon le a szja-mentességről.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay.com

A bejegyzés szerint ez kérésnek hangzott ugyan, de lényegében ultimátum volt, mert a vezető kijelentette: ha ezt nem teszi meg, akkor nem hajlandó tovább alkalmazni őt.

Kiváncsiak voltunk, hogy egyáltalán lemondhat-e az ember egy olyan kedvezményről, ami automatikusan jár. Arról nem beszélve, hogy ki mondana le valamiről, ami miatt több pénz marad a zsebében?!

A Ripost megkereste a NAV sajtó osztályát. Kiderült: van olyan speciális eset, amikor nem csak le lehet, de le kell mondani a szja-mentességgel járó kedvezményről.

„Nyilatkozatot kizárólag akkor kell kitölteni, ha a fiatal a kedvezményt csak részben vagy egyáltalán nem kívánja érvényesíteni. Például azért, mert több munkáltatótól is van jövedelme, amelyek együtt már meghaladják az adómentes értékhatárt. Ilyen esetben fontos a nyilatkozat, mert ezzel előzhető meg a jogosulatlan igénybevétel” – válaszolta kérdésünkre a hatóság.

Ugyanakkor az nem lehet ok egy ilyen nyilatkozatra, hogy az idősebb kollégákat zavarná a náluk többet kereső a fiatal kolléga. Egy főnöknek sincs joga ilyet kérni, de sajnos, ha a fiatal munkavállalló a fönök nyomására mond le erről a kedvezményről nem biztos, hogy kiderül.

Arról nem esett szó, hogy a szóban forgó cégnél miért tudják egymásról az alkalmazottak, hogy ki mennyit keres. A fizetés egy szenzitív adat, a legtöbb munkaszerződésbe bele is foglalják, hogy a fizetés összege nem publikus.

Ha ezt eddig nem is tartalmazta a munkaszerződés, lehet módosítani, így, ha nem tudják egymásról, hogy ki mennyit keres, akkor nem léphet fel bérfeszültség. Ha a főnökasszonynak nem jutott eszébe ezt a lehetőséget felajánlani, maga a lány is kérelmezheti, hogy legyen titkos a fizetése, elkerülve ezzel a kellemetlen helyzetet.

Januártól havi több tízezer forinttal nő a 25 év alatti fiatalok keresete, hiszen nekik 2022-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Ilyen Magyarország történetében még soha nem volt! Már lehet tervezgetni, ki mire költi azt a plusz pénzt, ami egy átlagfizetés esetén a 40 ezer forintot is eléri, ennyivel több marad havonta a fiatalok zsebében.
Az adómentesség a diákmunkára és a gyakornoki állásokra is vonatkozik. A fiatalok adómentessége és az egyre több munkalehetőség, a növekvő bérek, a széles körű otthonteremtési és családtámogatások bőkezű támogatási rendszert és jövőképet nyújtanak a magyar fiataloknak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási magyar siker: Karikó Katalin kapja a Nobel-díjat

origo.hu

Ez a bejelentés megváltoztatja a háború menetét

borsonline.hu

Erre költi Karikó Katalin a Nobel-díjjal járó 380 millió forintot

hirtv.hu

Karikóék munkásságának köszönhetően emberi életek milliói menekültek meg

ripost.hu

Kínos helyzetbe hozta magát a színpadon Harry herceg és felesége

origo.hu

Újabb kínos dolog derült ki a drogszeánszon félholtan talált VV Anettről

travelo.hu

Ezek a legfenntarthatóbb hazai úti célok az online válaszadók szerint

origo.hu

Családtámogatás az árakon és a munkatársakon keresztül (x)

she.life.hu

Nem várt problémákat okozhat a stressz(x)

life.hu

Tisztább, egészségesebb víz minden nap - Így válassz otthonra vízszűrőt (x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Óriási magyar siker: Karikó Katalin kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat

INSIDER

József nádor ükunokája: "Dolgozunk Mindszenty boldoggá avatásáért"

INSIDER

Ezt ki kell próbálnod! Így spórolhatsz még többet az online árfigyelő segítségével

INSIDER

A baloldal ellenezte a Városliget újjáéledését, ma milliók látogatják és zöldebb, mint valaha - videó

INSIDER

Karikó Katalin: éppen aludtam, azt hittem, hogy csak viccelnek

INSIDER

Most érkezett: HÉV-vel ütközött egy személyautó Szigetszentmiklóson

INSIDER

Először szólalt meg Karikó Katalin a nagy hír után, nekik üzent

INSIDER

Erre költené Karikó Katalin a Nobel-díjjal járó pénzt