Létrehozva: 2021.07.19.

Újabb jelentős támogatásokat jelentett be Novák Katalin

A családokért felelős tárca nélküli miniszter, az operatív törzs vezetője egy budapesti sajtótájékoztatón számolt be a legújabb döntésekről.

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élők helyzetét könnyítő, valamint a bölcsődék létesítését egyszerűsítő döntéseket is hozott hétfői ülésén a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter, az operatív törzs vezetője Budapesten sajtótájékoztatón.

Novák Katalin tárca nélküli miniszter
Fotó: Bors

Novák Katalin elmondta, az 1-es típusú cukorbetegséggel élőknek állami támogatással elérhető lesz egy új típusú inzulinpumpa augusztus 1-jétől. A pumpa automatikusan adagolja az inzulint, amikor megemelkedik a vércukorszint – magyarázta. Ismertetése szerint erre az újgenerációs pumpára a 18 év alattiak és a felsőoktatásban tanuló fiatalok 98 százalékos támogatást, míg a felnőttek 80 százalékos támogatást kapnak.

Ha valaki a szöveti cukor mérésre alkalmas szenzort használ és mellé igénybe venné ezt az új inzulinpumpát, mindkettő mellé megkapja az állami támogatást. Ráadásul a fennmaradó részt is tudja a közgyógyellátásból finanszírozni, azaz lényegében a gyerekeknek ingyenes lesz ez a legkorszerűbb technológia – részletezte. Megjegyezte, a döntés mintegy kétmilliárd forintos költségvetési hatással jár.

A miniszter kitért arra, hogy a bölcsődéket érintő döntéseknél a cél az adminisztratív akadályok csökkentése és az, hogy ezek az intézmények hamarabb elkezdhessék a működésüket. Elmondta, a jövőben elkezdhet működni az a bölcsőde, ahol az egyik csoport elindulásához szükséges feltételek rendelkezésre állnak. Hozzátette: a családi bölcsődékben hét- helyett nyolcfős csoportok is indulhatnak.

Szólt arról is, hogy a bölcsődék építésénél egyszerűsítették az eddig szükségesnél is részletesebb feltételeket. A kulturális élet területén hozott döntésekről beszámoló Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy létrejött az Országgyűlés által nyár elején létrehozott Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriuma. Közölte, hogy a kuratóriumot ő vezeti, a döntéshozók tagnak jelölték ki Banai Péter Benőt, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárát; Békés Márton történészt; Kelemen Lászlót, a Hagyományok Háza főigazgatóját és Závogyán Magdolnát, a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatóját.

Közölte, addig is folyik a munka, amíg a bíróság hivatalosan bejegyzi az alapítványt. Hozzátette: július 1-jével 1,8 milliárd forinttal indult el a Kárpát-medence legnagyobb folyóirat-támogatási programja. Demeter Szilárd beszámolt arról is, hogy hétfőn alakul meg az Petőfi Irodalmi Ügynökségen belül a könnyűzenei kollégium, amely a könnyűzenei támogatásokért felel majd. A szakemberek és nem a kuratórium dönt az egyes támogatási tételekről – mondta. Közel kétmilliárd forintot osztanak ki nyílt pályázaton a magyar könnyűzenei élet szereplőinek és csaknem egymilliárd forint jut a könyvkultúrának – ismertette. Utóbbival kapcsolatban elmondta, a fordításokat is támogatni fogják, mivel abban bíznak, hogy a koronavírus negyedik hulláma nem viszi el a nemzetközi könyvvásárokat.

Elindulunk megint az exporttevékenység felé, szeretnénk eladni a magyar irodalmat és könnyűzenét – fogalmazott. Novák Katalin azt mondta, Magyarországon is esélye van annak, hogy elsősorban a koronavírus delta variánsának köszönhetően növekszik a megbetegedések száma. Ez ellen az egyetlen megoldás az oltás – jelentette ki a miniszter, arra biztatva mindenkit, oltassa be magát.

Szerinte aki nincs beoltva, nagyobb veszélynek van kitéve, mint a járvány többi hullámakor, mert a delta variáns a korábbiakhoz képest fertőzőbb. Megerősítette, hogy külön kampányt indítanak a 60 év felettiek beoltása érdekében. Beszélt arról is, hogy a 16-18 éves korosztály közel 50 százalékát beoltották, de a 12-15 év közötti gyerekeknek csupán 13-14 százalék kapta meg a vakcinát. A szülők szabadon dönthetnek gyermekük beoltatásáról, a gyermekek kizárólag Pfizer-oltást kapnak. Hozzátette: lehetővé teszik az iskolakezdést megelőző két napon, augusztus 30-án és 31-én a védőoltás felvételét az iskolákban. A politikus megjegyezte, hogy ő mind a három gyerekének beadatta az oltást.

Novák Katalin gyermekei be vannak oltva a koronavírus elleni vakcinával.
Fotó: Bors

Elmondta, Magyarország Európában elsőként biztosítja a harmadik oltás lehetőségét augusztus 1-jétől. Kérdésre válaszolva azt mondta, a szakértők a heterológ oltási sort javasolják, vagyis harmadik oltásként más típusú vakcina beadását, mint az első kettő volt.

Közölte, az egészségügyben dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás, hogy a betegek nagyobb biztonságban legyenek. Szerinte ez nem lesz nagy teher az egészségügyi dolgozóknak, mert már most is be van oltva a dolgozók 90 százaléka. Beszámolt arról, hogy a jégkorong területén azt javasolják a kormánynak, hogy támogassa az akadémiai rendszer működését.

Novák Katalin megerősítette: a kormány támogatja, hogy a kistelepülések anyagi támogatást kapjanak a falunapok szervezéséhez. Hozzátette: idén van Magyarországon az önkéntesség éve, ehhez a kezdeményezéshez 150 szervezet csatlakozott.

Kérdezték arról, hogy a Háttér Társaság szerint egyre több a melegek elleni támadás és szerinte ennek köze van-e a pedofiltörvényhez. Novák Katalin azt mondta, bízik abban, ahogy a múltban, úgy a jelenben sem jellemző az, hogy valakit a szexuális orientációja miatt megkülönböztetés ér. Magyarországon zéró tolerancia van minden szexuális orientáció miatti megkülönböztetéssel szemben – jelentette ki.

Kérdésre a miniszter elmondta, tervei szerint beoltatja magát harmadjára is a koronavírus ellen, első két oltásként a Sinopharm vakcináját kapta. Sajtóhírekkel nem foglalkozik a kormány – mondta arra a kérdésre, hogy foglalkozik-e a kabinet a Pegasus nevű kémprogram ügyével.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hajdú B. István megszólalt a betegségével kapcsolatban

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

mandiner.hu

Lejárt a jelöltállítási határidő, mutatjuk a nem kiesőket!

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

travelo.hu

Nem mindennapi látványt nyújtó luxus magángép landolt Debrecenben

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián